Monero, kráľ anonymity kryptomien

Anonymná kryptomena Monero (XMR) v tomto roku zatiaľ zaostáva v raste za zvyškom trhu. Ešte v októbri minulého roku bola hodnota kryptomeny Monero voči Bitcoinu relatívne vysoko, potom však Bitcoin Moneru cenovo takpovediac ušiel. Komunita a vývojári Monero však nespia a pracujú na vylepšovaní tejto kryptomeny. Aktuálna cena Monero je na hodnote 331 dolárov s celkovou trhovou kapitalizáciou 6 miliárd dolárov a podľa CoinMarketCap sa nachádza na 21 mieste kryptomien. Monero je však veľmi kvalitnou kryptomenou, ktorej vývojári neustále vylepšujú sieť, atomické swapy a platobné integrácie. Atomický swap je nová technológia, ktorá umožňuje decentralizované obchodovanie P2P medzi dvoma typmi digitálnych aktív. To znamená, že je to možnosť, ktorá umožňuje nákup a predaj kryptomien priamo medzi dvoma používateľmi bez sprostredkovateľa.

Monero začína priťahovať pozornosť inštitucionálnych investorov a aj bežných drobných (retailových) investorov, ktorí túto kryptomenu zahŕňajú do svojho portfólia.  Monero sa aktuálne voči americkému doláru nachádza v parabolickom raste. Ak mu tento trend vydrží, tak bude nasledovať jeho cenová explózia smerom nahor podobne ako napríklad u kryptomeny Cardano (ADA) alebo Binance Coin (BNB).

Čo to teda Monero je?

Monero vzniklo v roku 2014 a nazýva sa aj „Kráľom anonymných kryptomien“. Ide o projekt riadený a vyvíjaný komunitou vývojárov s cieľom vytvoriť absolútne anonymnú platobnú sieť so zachovaním absolútneho súkromia. Monero (XMR) na rozdiel od množstva kryptomien, ktoré sú derivátmi Bitcoinu, je založené na CryptoNote protokole a má významné algoritmické rozdiely, ktoré sa vzťahujú k „blockchainovému zahmleniu“.  Pokiaľ ide o Bitcoin, tak transakcie štandardne odhaľujú vymenenú sumu a zároveň aj údaje o odosielateľovi a príjemcovi, ktoré sú kryptograficky uložené v blockchaine a sú dostupné.

Monero (XMR) bolo medzi prvými kryptomenami, ktoré obsahovali kryptografiu, a ktoré ponúkli skutočný pokrok v ochrane súkromia a fungibilitu (zameniteľnosť) oproti dostupným alternatívam. Fungibilita je právo na výmenu aktíva s inými ďalšími aktívami rovnakého druhu. Tieto aktíva zjednodušujú proces výmeny a obchodovania.

Kľúčovým rozdielom, s ktorým Monero prišlo, bola schopnosť umožniť používateľom odosielať a prijímať transakcie bez sprístupnenia údajov o transakciách, odosielateľovi, prijímateľovi komukoľvek, kto skúma blockchain Monero. Znamená to teda absolútne zachovanie súkromia a anonymitu. Napríklad Bitcoin je menej zastupiteľný, pretože existujú analytické spoločnosti, ktoré sú schopné napríklad identifikovať a zaradiť na čiernu listinu mince, ktoré sú podozrivé z obchodovanie spojeného s trestnou činnosťou.

Monero má trvalú podporu a dôveryhodnosť technologickej komunity. V aktualizácii koncom roku 2018 sa podstatne znížili poplatky za transakciu, čím sa Monero stalo ešte zaujímavejším a použiteľnejším. Veľkou výhodou Monera sú práve použité technológie. Monero sa však okrem súkromia odlišuje aj v iných oblastiach. Napríklad softvér blockchainu Monero je naprogramovaný na aktualizáciu každých šesť mesiacov, čo je pravidelný harmonogram, ktorý mu pomáha agresívnejšie pridávať nové funkcie bez väčších kontroverzií. To znamená, že Monero je schopné pokračovať v zavádzaní kryptografických pokrokov plynule. Okrem funkcií ochrany súkromia Monero funguje podobne, ako iné hlavné kryptomeny a využíva konsenzus Proof-of-Work rovnako ako napríklad Bitcoin, avšak ťažba XMR je ľahšia ako u iných kryptomien. Algoritmus, ktorý riadi tento proces, je navrhnutý tak, aby nemusel byť na ťažbu použitý špeciálny hardware. To znamená, že používatelia môžu byť schopní ťažiť a tým generovať natívny token XMR pomocou notebooku (CPU) alebo grafickej karty (GPU), a to formou lacnejších foriem hardware, ktoré sú bežne dostupné. Nové bloky sa pridávajú zhruba každé dve minúty.

Nie všetky kryptomeny zamerané na ochranu súkromia však dosahujú súkromie rovnakým spôsobom, a preto by ich používatelia nemali považovať za rovnocenné alebo zameniteľné. Napríklad Monero by sa malo považovať za nástroj, ktorý pri správnom použití zakrýva používateľské údaje na blockchaine, čo sťažuje jeho sledovanie a sledovanie transakcií.

Monero využíva technológiu „Ring Signatures“, ktorá umožňuje zahmlievanie a zmiešanie digitálneho podpisu jednotlivca uskutočňujúceho transakciu XMR s podpismi ostatných používateľov pred jeho zaznamenaním do blockchainu. Ak by ste sa teda pozreli na údaje, vyzeralo by to, akoby transakciu odoslal ktokoľvek z podpisujúcich. V priebehu rokov spoločnosť Monero experimentovala so zmenou počtu podpisov zapojených do tohto procesu miešania. Dokonca umožňovala používateľom určiť požadovaný počet podpisov. Od roku 2019 je však v Monero predvolená transakcia, ktorá do každej skupiny transakcií pridáva 10 podpisov a celkovo zmieša 11 podpisov.

Ďalšou funkciou, ktorá prispieva k ochrane osobných údajov blockchainu Monero, sú utajené adresy (Stealth Addresses), ktoré umožňujú používateľom zverejniť jednu adresu, ktorá automaticky vytvára mnoho ďalších jednorazových účtov pre každú transakciu. Pomocou tajného „kľúča na zobrazenie transakcií“ môže vlastník identifikovať svoje prichádzajúce finančné prostriedky, pretože jeho peňaženka môže skenovať blockchain a identifikovať všetky transakcie s týmto jedinečným kľúčom.

Takzvané dôverné transakcie „RingCT“ boli v Monero zavedené v roku 2017 a skrývajú sumu, ktorú si používatelia vymieňajú v transakciách v blockchaine.  RingCT zachováva anonymitu a ochranu pred dvojitými výdavkami (angl. double spends) a zároveň umožňuje transakciám mať mnoho vstupov a výstupov.

Veľkým dôvodom, prečo sa naučiť Monero používať, môže byť jeho súkromie, pretože jeho transakcie na blockchaine nemožno ľahko vystopovať a používatelia môžu slobodnejšie využívať schopnosť odosielať a prijímať kryptomeny. Monero je teda vhodnou a príťažlivou kryptomenou portfólia pre investorov, ktorí veria v bezpečie, súkromie a anonymitu a chcú si sporiť a platiť bez útlaku a obmedzení.