Množstvo tokenov Ethereum na burzách kleslo na 3-ročné minimum

Podľa údajov zverejnených analytickou spoločnosťou Glassnode množstvo Ethereum (ETH) tokenov na burzách kleslo na trojročné minimum, čo možno považovať za veľmi „býčí“ vzostupný sentiment pre krypto trhy. Je známe, že výbery a prevody tokenov z búrz na súkromné peňaženky vedú k zníženiu ponuky v porovnaní s dopytom na všetkých populárnych krypto obchodných platformách. Okrem toho je tento fakt podporený prebiehajúcimi upgradami siete, ktoré ovplyvňujú ponuku aj dopyt po kryptomene Ethereum. Napríklad „hard fork Londých“ zaviedol mechanizmus spaľovania tokenov Ethereum, čím sa vytvoril zvýšený deflačný tlak na dynamiku ponuky tokenu Ethereum.

Pokles zostatkov na burzách tiež naznačuje, že dlhodobí investori presúvajú svoje aktíva do bezpečných peňaženiek, alebo ich uzamykajú ako kolaterál, aby získali výnosy prostredníctvom decentralizovaných finančných protokolov alebo vkladov do DeFi.

Vzostup sektora DeFi umožnil vytvorenie alternatívy k centralizovaným burzám spolu s novými spôsobmi interakcie s ekosystémom kryptomien, ako sú „lending“ (pôžičky), „yield farming“ (výnosové hospodárenie), alebo „staking“ (vklady). V takomto prípade využitia kryptomeny Ethereum, jeho počet na burzách klesá a rastie jeho význam v ekosystéme.

Zhodnotenie tokenu Ethereum podporuje postupne aj plán prechodu na ETH2.0, ktorým sa očakáva zmena konsenzu z Proof of Work na konsenzus Proof of Stake. Tento postupný prechod sa začal v novembri v roku 2020. Vitalik Buterin, zakladateľ Etherea, v posledných vyhláseniach načrtol plán ukončenia prechodu na ETH2.0. Prechod na Proof of Stake by z kryptomeny Ethereum mal spraviť deflačné aktívum, pričom Ethereum, ako najväčšia platforma inteligentých zmlúv môže zvýšiť svoju škálovateľnosť a zároveň spĺňať vysoké štandardy dôveryhodnosti a odolnosti voči cenzúre. V rámci vyjadrenia Buterin tiež navrhol tzv. „druhú úroveň stakingu“ s nízkymi požiadavkami na vklad, keďže v súčasnej dobe, ak by chcel niekto sám „stakovať“ Ethereum, tak by potreboval vlastniť min. 32 ETH tokenov a zároveň spĺňať určité technické požiadavky, ktoré sú kladené na validátora.

Protokol prešiel v auguste očakávaným hard forkom Londýn a zároveň nadobudla účinnosť zmena EIP-1559, ktorá zefektívňuje transakcie v sieti Ethereum pomocou hybridného systému základných poplatkov, ktorým sa zreformoval trh s poplatkami v sieti. Trh bol na poplatky háklivý najmä v obdobiach vysokého a nízkeho preťaženia siete. Od nadobudnutia účinnosti EIP-1559 sa už spálilo viac ako 1 milión ETH. Kryptomena Ethereum je druhou najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie a jej cena sa podľa CoinMarketCap aktuálne hýbe okolo ceny 4295 dolárov.