MMF a FED chcú kryptomeny regulovať, ale nechcú ich nezakázať.

Uprostred veľkých prepadov, ktoré sa minulý rok udiali v priestore kryptomien sa regulácia krypto prostredia stala jednou z hlavných priorít globálnych regulátorov. Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že by radšej reguloval kryptomeny, ako ich zakázal, čo sa dá považovať za mäkký prístup k digitálnym aktívam a kryptomenám. Je tomu naozaj tak?

Kristalina Georgieva, výkonná riaditeľka MMF, na stretnutí ministrov financií G20 v indickom Bengaluru uviedla, že kryptomeny potrebujú „viac regulácie“. Na stretnutí tiež prezentovala názor,  ako finančná agentúra Organizácie Spojených národov vidí digitálne aktíva, a čo by chcela dosiahnuť z pohľadu predpisov a regulácií. Kristalina Georgieva počas svojho rozhovoru pre Bloomberg ohľadom úplného zákazu digitálnych aktív uviedla: „Podporujeme reguláciu sveta digitálnych peňazí a je to naša najvyššia priorita. Naším prvoradým cieľom je rozlišovanie digitálnych mien centrálnych bánk, ktoré sú kryté štátom a verejne vydanými krypto aktívami a stablecoinami.“

Riaditeľka MMF tiež povedala, že v súčasnosti je okolo klasifikácie digitálnych peňazí veľa nejasností a podotkla, že „nekryté kryptomeny“ sú špekulatívne a vysoko rizikové. Na druhej strane však podporila stablecoiny a dodala, že vytvárajú „rozumný priestor pre ekonomiku“. Počas diskusie správnej rady v posledných dňoch výkonná riaditeľka MMF povedala, že kryptomeny nemôžu byť zákonnými platidlami a nemožno ich akceptovať ako zákonné platidlo. Najvyšší predstavitelia MMF sa zhodli na silnom presadzovaní regulácie kryptomien a prioritou podľa nich budú dobré predpisy, predvídateľnosť a ochrana spotrebiteľa.

Čo je však veľmi zaujímavé je to, čo uviedla Kristalina Georgieva na záver. Podľa jej vyjadrenia kým regulácie nedosiahnu zamýšľaný cieľ, tak zákaz digitálnych aktív nezmizne zo stola, pretože kryptomeny inak môžu predstavovať riziká pre finančnú stabilitu spoločnosti. Počas stretnutí s ďalšími finančnými osobnosťami na stretnutí G20 v Indii povedala, že diskusie pomohli iniciovať širší dialóg o kryptomenách. Diskusie vyvolali „niekoľko relevantných politických otázok, ktoré musia tvorcovia politík a regulačné orgány dôkladne vyhodnotiť“. Okrem hodnotenia dôsledkov krypto aktív na širšiu ekonomiku podľa nej existuje aj existenčná otázka, či sú krypto aktíva skutočne optimálnym riešením pre existujúce výzvy v globálnych finančných systémoch.