Miera inflácie v USA dosiahla 40-ročné maximum. Zostáva Bitcoin riešením?

9. decembra 2021 bol zverejnený Index spotrebiteľských cien (CPI - Consumer Price Index) v USA, ktorý uvádza výšku inflácie v USA na úrovni 6,8% za posledných 12 mesiacov. V októbri index CPI uvádzal infláciu vo výške 6,2 %, čo vyvolalo verejné pobúrenie, keďže údaje naznačovali, že ide o 30-ročné maximum. Nové číslo je však najvyššie od júna 1982, keď aktuálna inflácia vstúpila do sféry, ktorú nezažila takmer 40 rokov. Inflácia je pre spotrebiteľov v USA ťažšia, ako by sa zdalo. Na zverejnené informácie zareagoval Bitcoin miernym rastom.  Bitcoin si získal povesť, ako zabezpečenie voči inflácii, najmä vzhľadom na raketový nárast ceny tohto aktíva v priebehu rokov. Bitcoin považujú najmä mladší investori za zabezpečenie voči inflácii a keďže má v súčasnosti len málo obmedzení, tak ho niektorí investori považujú aj za aktívum úniku do bezpečia.

Od svojho prvého spustenia v roku 2009 vzrástol Bitcoin o viac ako 73.000 % a nedávno dosiahol zatiaľ svoju najvyššiu hodnotu na cene okolo 69.000 USD. Za posledných 12 mesiacov sa Bitcoin vyšplhal o viac ako 100 %, a to napriek výkyvom v posledných týždňoch. Michael Saylor z MicroStrategy opísal Bitcoin, ako riešenie problému inflácie. Miliardár Paul Tudor Jones k danej téme povedal: "Je jasné, že Bitcoin momentálne vyhráva preteky so zlatom a myslím si, že to bude veľmi dobré zabezpečenie proti inflácii."

Napriek tomu, že sa bitcoinoví priaznivci usmievajú, tak nedávne indikátory ukázali, že po správe o výške inflácie v USA, rovnako zareagovali aj akciové trhy, čo v súčasnej dobe poukazuje na cenové korelovanie medzi akciovými a kryptomenovými trhmi. Kritici Bitcoinu stále tvrdia, že toto aktívum tu je veľmi krátko nato, aby ekonómovia mohli vydať správny verdikt, či je Bitcoin zaistením voči inflácii, alebo nie. V každom prípade je potrebné povedať aj to, že Bitcoin a kryptomeny nie sú len o inflácii, ale ponúkajú ďaleko viac...