„Midnight“ - nový blockchain na ochranu osobných údajov a slobôd v ekosystéme Cardano

Priestor Web2 vytvoril celosvetové komunity, kde sa ľudia môžu navzájom interagovať, spájať a zdieľať svoje zážitky a údaje. Priestor Web2 však časom prešiel centralizáciou sociálnych sietí, čo viedlo centralizovanej kontrole, k cenzúre a strate vlastníctva osobných údajov. Web3 sľubuje novú paradigmu bez cenzúry alebo kontroly nad používateľskými údajmi. Web3 sa však zatiaľ stretáva s dvoma protipólmi. Jedným pólom sú riešenia, kde sa odhaľuje až príliš veľa osobných údajov a tým druhým pólom sú riešenia, kde sú pre zmenu všetky údaje utajené pre mnohé prípady použitia.

Spoločnosť Input Output Global (IOG), ktorá stojí za vznikom a vývojom kryptomeny Cardano oznámila, že vytvára novú platformu, ktorá bude založená na ochrane osobných údajov, čo umožní používateľom slobodnejšie a bezpečnejšie pracovať s ochranou citlivých osobných a komerčných údajov. Nová platforma má byť systémom na ochranu základných slobôd združovania, obchodu a prejavu ľudí. Nová blockchainová platforma nesie názov „Midnight“ a predstavuje novú paradigmu pre online interakciu, ktorá bude používateľom umožňovať kontrolu a správu vlastných údajov tak, aby sa používateľ mohol sám rozhodnúť, že ktoré údaje chce zverejniť, a ktoré bude mať mimo internetu. „Midnight“ bude úplne novým krokom k tomu, ako sa budú zohľadňovať dôverné informácie pri vytváraní decentralizovaných aplikácií (dApps).

„Midnight“ bude postavená pomocou nového programovacieho modelu na ochranu údajov, pričom platforma bude využívať „zero-knowledge“ kryptografiu a kombináciu súkromných a verejných výpočtov, čím bude vytvorený tzv. „nedôverčivý ekosystém“, ktorý bude chrániť citlivé osobné a komerčné údaje. „Midnight“ bude fungovať ako postranný reťazec blockchainu Cardano, pričom zdedí jeho bezpečnosť a decentralizované vlastnosti.  „Midnight“ svojim príchodom zároveň rozšíri užitočnosť ekosystému Cardano, čím sa otvoria nové cenné prípady použitia ako pre jednotlivcov, tak aj spoločnosti, ktoré chcú vzájomne obchodovať, publikovať alebo zdieľať údaje. Prostredníctvom blockchainovej platformy „Midnight“ budú môcť spoločnosti priamo medzi sebou zdieľať dôležité informácie, ako sú finančné údaje, a zároveň dokázať, že splnili regulačné požiadavky bez toho, aby odhalili akékoľvek ďalšie dôverné informácie v prepojenom svete.

Vznik platformy „Midnight“ oznámil Charles Hoskinson, generálny riaditeľ IOG, počas vývojárskeho podujatia ScotFest, ktoré sa konalo na univerzite v Edinburgu. Hoskinson počas podujatia diskutoval s účastníkmi o výzvach a hrozbách, ktorým čelia ľudia a podniky po celom svete v súvislosti s ochranou citlivých osobných údajov a potrebou riešení, ktoré im poskytnú väčšiu bezpečnosť.

Charles Hoskinson počas prezentácie povedal: „Potrebujeme systémy, ktoré ľuďom poskytnú slobodu pracovať, spolupracovať a interagovať sa pri zachovaní autonómie a kontroly nad svojimi vlastnými údajmi. Ak nebudeme mať tieto základné práva, tak naša schopnosť spojiť sa so zvyškom sveta bude brzdená alebo cenzurovaná silami mimo našej kontroly.“