Messari - Cardano report za 4Q. 2023

Cardano (ADA) je sieť inteligených zmlúv prvej vrstvy L1 s konsenzom Proof-of-Stake (PoS), ktorá bola spustená v roku 2017. Cieľom Cardano je poskytovať bezpečnosť, škálovateľnosť a udržateľnosť decentralizovaným aplikáciám a systémom postaveným na blockchaine Cardano. Cardano zaujalo jedinečný prístup k vývoju ekosystému v porovnaní s inými sieťami inteligentných zmlúv. Model konsenzu Ouroboros umožňuje delegovanie podielu vkladov (staking), účtovný model rozšíreného nevyčerpaného transakčného výstupu (eUTXO) umožňuje natívne prenosy tokenov, škálovateľnosť a decentralizáciu. Inteligentné zmluvy v sieti Cardano boli spustené po hard forku Alonzo v roku 2021.

Hodnota TVL (angl. Total value locked) v ekosystéme Cardano vzrástla medzikvartálne o 166% a medziročne o 693%. Cardano sa tak posunulo medziročne z 34. miesta zo začiatku roka 2023 na aktuálne 11. miesto podľa celkovej uzamknutej hodnoty TVL v ekosystéme.

Hodnota stablecoinov v sieti Cardano sa medzikvartálne zvýšila o 37% a medziročne o 673%. Medzi stablecoinami zostal lídrom iUSD, ale alternatívne riešenia ako USDM sa postupne približujú k svojmu spusteniu na hlavnej sieti. Cena ADA (Cardano) sa medzikvartálne zvýšila o 127,2%, čím prekonala celkový nárast kryptotrhu o 53,8%. Momentálne sa cena ADA podľa Coingecko pohybuje okolo 0,60 USD. ADA je natívnym aktívom siete Cardano.

obr13png

Výnosy merané v USD medzikvartálne vzrástli o 66,7%. Nebolo to však všetko kvôli cenovému nárastu ADA, pretože tržby (ADA) sa zvýšili medzikvartálne o 10,6%. Zostatok pokladnice Cardano vzrástol medzikvartálne o 2,6% na 1,43 miliardy ADA. Nárast o 40 miliónov ADA bol vo všeobecnosti v súlade s rastom podľa predchádzajúcich štvrťrokov. V súčasnosti ide 20% všetkých transakčných poplatkov do pokladnice, ktoré je možné podľa potreby zmeniť prostredníctvom správy vecí verejných.

Nominálny výnos zo stakingu na Cardano je vo všeobecnosti 3,3% pre delegátov ADA, hoci sa môže líšiť v závislosti od staking poolov. Reálny výnos sa počíta ako nominálny výnos mínus inflácia. Ponuka tokenov ADA je obmedzená na 45 miliárd, ale aktívna ponuka je momentálne „mierne inflačná“, kým nedosiahne túto hranicu. V každej epoche sa 0,3 % rezerv ADA (t. j. tokenov ADA, ktoré nie sú v obehu) distribuuje ako odmeny prevádzkovateľom SPO (stake pool operator). Táto „inflácia“ smeruje k nule, keďže zásoby sa vyčerpávajú a cirkulujúca ponuka tokenov sa blíži k 45 miliardám.

Každá transakcia v sieti je spoplatnená podobne ako v iných sieťach. Poplatky sa okrem veľkosti transakcie počítajú podľa minimálneho splatného poplatku. Priemerný transakčný poplatok v USD sa medzikvartálne zvýšil o 50,4 % z 0,10 USD na 0,15 USD. Na druhej strane, priemerný transakčný poplatok v ADA sa medzikvartálne nezmenil. Nerovnosť týchto hodnôt naznačuje, že cenový rast ADA bol zodpovedný za zvýšenie denominované v USD.

Priemerné denné transakcie v sieti Cardano vzrástli medzikvartálne o 10,9%, čím prekonali medzikvartálny rast 1,6 % v denných aktívnych adresách. Pomer transakcií k aktívnym adresám za posledný rok neustále rástol, čo naznačuje nárast používateľov. Zvýšená priemerná aktivita používateľov by mohla byť výsledkom novo spustených DeFi protokolov v roku 2023.

obr 02jpg

Distribúcia podielov a delegátov bola historicky najviac nevyvážená v rámci celkového počtu poolov. Z celkového počtu 22,8 miliárd uzamknutých v ADA vo 4. štvrťroku predstavovalo 50% celkového objemu stakingu len 186 najlepších poolov, čo je 6,0% zo všetkých poolov. Funkcia beta peňaženky Lace umožnila používateľom staking ADA vo viacerých pooloch, čo delegátom umožňuje väčšiu flexibilitu pri distribúcii vkladov. Podľa Nakamotovho koeficientu (meradlo decentralizácie), skončilo Cardano vo 4. štvrťroku na 31. mieste. Avšak aj keď je Cardano podľa Nakamotovho indexu decentralizácie pomerne nízko, tak v porovnaní s celkovým počtom staking poolov a delegátov, sa Cardano dostáva omnoho vyššie ako mnohé iné siete (napríklad Ethereum). Iný rámec na meranie decentralizácie ponúka napríklad Edinburský index decentralizácie (EDI).

Aktivita NFT sa v 4. štvrťroku plošne znížila. Transakcie a objem obchodov medzikvartálne poklesli o 8,0% a 33,8%. Stav Cardano NFT bol v ročnom meradle ešte horší, pričom transakcie a objem obchodov medziročne poklesli o 58,3% a 68,3%. Jedineční predajcovia boli jedinou metrikou, ktorá sa v roku 2023 zvýšila, s medziročným nárastom o 213,2% na priemerne 270 jedinečných predajcov za deň. Napriek poklesu metrík budovatelia NFT pokračovali v inováciách. Napríklad tím Tiamonds tokenizoval diamant a dal ho do reťazca, pričom ako reprezentáciu na reťazi použil NFT. Aktíva v reálnom svete sú rastúcim trendom v rôznych sieťach a zameniteľné aj nezastupiteľné tokeny majú aplikácie pre tieto tokenizácie. Ďalšie inovácie NFT prichádzajú v podobe kníh a hier, z projektov ako napríklad Book.io a Paima Engine a pod.

Základná infraštruktúra ekosystému Cardano ako napríklad SanchoNet, Hydra a Mithril pokračujú vo vývoji a testovaní. Napríklad Mithril je nová kryptografická schéma aj sieť podpisových uzlov, ktorá má pomôcť rozšíriť sieť Cardano. Ponúka ľahký, efektívny zážitok a bezpečnú alternatívu pre používateľov a aplikácie na prístup k celému stavu reťazca. Jeho používatelia nevyžadujú prístup k celému reťazcu, napriek tomu sa im dostáva podobnej úrovne dôvery. Sieť Cardano sa tak stáva efektívnejšou a schopnou podporovať širšiu škálu aplikácií a rôzne prípady použitia.

Na Sieti Cardano bol tiež spustený Wanchain, čo je Proof-of-Stake blockchain prvej vrstvy L1 a zároveň decentralizované riešenie interoperability blockchainu. Wanchain sprístupnil do ekosystému Cardano stablecoiny USDT a USDC prostredníctvom svojich rôznych mostov. Wanchain mosty sú zabezpečené validátormi Wanchain. Wanchain spája napríklad Cardano, Bitcoin, Ethereum, TRON a mnohé ďalšie siete (tokeny). Pre Cardano sa tým vytvorila obrovská príležitosť likvidity v oblasti DeFi. Ďalším stablecoinom na obzore v sieti Cardano je USDA od spoločnosti Anzens.

Cardano tiež zverejnilo špecifikácie pre projekt Midnight, čo je partnerský reťaze (angl. sidechain) zameraný na ochranu údajov. Partnerský reťazec je pojem, ktorý môže zahŕňať technicky suverénne vedľajšie reťazce alebo modulárne siete. Jedným z týchto partnerských reťazcov je Midnight. Využitím kryptografie s nulovými znalosťami (angl. zero-knowledge) sa Midnight snaží premostiť princípy DeFi s požiadavkami TradFi. Umožní používateľom selektívne zverejňovať údaje a zároveň spĺňať regulačné potreby. Na rozdiel od Milkomedy bude mať Midnight svoj vlastný token DUST.

V štvrtom štvrťroku bolo oznámených niekoľko funkcií a prípadov použitia Midnight. Počiatočná testovacia sieť devnet od spustenia v novembri 2023 zahŕňala viac ako 600 tímov vývojárov. Medzi prípady použitia Midnight patrí napríklad overenie identity, kontrolovaný prístup k tokenizovaným digitálnym aktívam, vylepšená AI a LLM, decentralizované kreditné skóre, decentralizované anonymné hlasovanie a ďalšie. Cardano má niekoľko ďalších bočných reťazcov – niektoré sú vo fáze budovania a niektoré sú už spustené. Medzi toeto bočné reťazce patria napríklad Milkomeda C1, Wanchain, Midnight a World Mobile.

Záver:

Cardano ukončilo 4. štvrťrok silným rastom ekosystému. Uzamknutá hodnota TVL a stablecoinov vzrástli medzikvartálne výrazne vzrástli. Tento nárast likvidity posunul Cardano v priebehu roka na celkové 11. miesto podľa TVL. Tento rast bol pozorovaný naprieč všetkými zavedenými protokolmi, ako je napríklad Minswap, ktorý sa ukázal ako jednotka z pohľadu transakčných aktivít, ale rovnako tak aj nový účastníci sa ukázali ako silný hráči, keď napríklad protokol Indigo dokázal vyskočiť v 4. štvrťroku na 4. miesto v ekosystéme Cardano. Technológie ako je Hydra, Mithril a rôzne DeFi projekty, ktorých vývoj je financovaný cez Project Catalyst, pokročili a zaviedli nové prípady použitia pre vývojárov protokolov. Hlavná sieť Cardano, partnerské reťazce a aj vedľajšie reťazce ponúkajú vývojárom príležitosti na využitie v rôznych prostrediach pre rôzne realizácie. Nová veľká likvidita a nová infraštruktúra synergicky prispievajú k rastu ekosystému Cardano. Dôležité je, že rast ekosystému v roku 2023 prebiehal súbežne s decentralizačnými iniciatívami a projektami ako sú SanchoNet a Mithril, ktoré sú uvedené vo vylepšení siete s názvom CIP-1694. Cardano tak ukazuje svoj veľký potenciál a bude zaujímavé sledovať jeho vývoj s počtom rastúcich užívateľov. Cardano je stále jedna z mála sietí, ktorá nebola hacknutá ako napríklad Ethereum a nemala výpadky ekosystému ako napríklad Solana.


Zdroj: Messari