Masívny denný prepad kryptotrhu

V čase, keď Salvador oficiálne prijal Bitcoin (BTC) ako zákonné platidlo, aby pripravil cestu pre finančnú slobodu, tak krypto trh zasiahla masívna korekcia. Cena Bitcoinu, krypotomeny číslo jeden, klesla 7. septembra o 10.000 dolárov, keď sa na burze Binance prepadla z 53.000 dolárov až na 42.800 dolárov v priebehu niekoľkých hodín. Následne sa z prepadu Bitcoin čiastočne zotavil a jeho cena sa usadila nad 47.000 dolárov. Altcoiny ako Ethereum (ETH), Cardano (ADA) a Binance Coin (BNB) klesli o 11,75%, 15,21% a 14,14%.

Náhla korekcia na trhu prirodzene otriasla obchodníkmi s kryptoderivátmi, v dôsledku čoho boli zlikvidované mnohé, obchodné „long“ pozície u všetkých kryptomien. Podľa analytickej spoločnosti Messari dosiahli likvidácie na burzách neuveriteľných 2,3 miliardy dolárov, čo bola úroveň, ktorú bolo naposledy vidieť pri „výplachu“ 19. mája. Väčšina likvidácií obchodných pozícií sa uskutočnila na krypto platforme Bybit, pričom najväčšia jednorazová likvidácia sa uskutočnila na krypto burze Huobi.

K uvedenému prepadu ceny kryptomien sa vyjadril prezident Salvadoru, Nayib Bukele, ktorý na svojom Twitter účte oznámil, že kupuje „dip“ (pokles) a nakúpil tak ďalších 150 BTC.

Celý krypto trh aktuálne bliká načerveno. Bitcoin nečakane stratil svoje týždenné zisky, ale na druhej strane to môže byť pozitívnym znamením, keďže sa formuje „ultra býčí indikátor“ takzvaný „Zlatý kríž“. Ku „Zlatému krížu“ dochádza vtedy, keď sa 50 dňový kĺzavý priemer MA50 (angl. Moving average) dostane nad úroveň 200 dňového kĺzavého priemeru MA200 na dennom grafe.

Cenový prepad bol z technického hľadiska nevyhnutný, najmä pri vytváraní tzv. vzrastajúceho klinu (angl. Ascending wedge). Objem obchodu bol tiež dosť nízky, a tým pádom býčí obchodníci nedokázali podporiť vzostupný trend a následnú konsolidáciu.

Zároveň ďalší indikátor, denný index relatívnej sily (RSI), klesol cez 50-mediánovú čiaru. Znamená to, že nábeh Bitcoinu na nové ATH sa skončil? September bol historicky pre Bitcoin zvyčajne medvedím mesiacom. Šance na zvrátenie trendu sú však veľmi blízko, pretože cena zasiahla zónu dopytu a nákupu. Ak si dokáže BItcoin udržať odolnosť a udrží sa v rozmedzí 46.500-49.500 dolárov, je veľmi pravdepodobné, že dôjde k postupnému cenovému nárastu.

Krypto obchodník Nebraskan Gooner odporučil investorom, aby boli opatrní a aby neboli „ani príliš býčí ani medvedí“. Ktorým smerom sa najbližšie krypto trh pohne ukáže až záver týždňa, ktorý poskytne viac svetla do ďalšieho vývoja. Na záver je hádam potrebné len dodať, že každá korekcia môže byť v konečnom dôsledku a z dlhodobého vývoja prospešná.