MakerDAO – jeden z najzaujímaveších pôžičkových projektov kryptosveta

MakerDAO je v podstate peer-to-peer alebo decentralizovaná organizácia zameraná na vývoj technológií za účelom uľahčenie funkcií sporenia, požičiavania a vypožičiavania si financií vrátane stablecoinu DAI na blockchainovej sieti Ethereum. Šifrovací protokol MakerDAO umožňuje každému jednotlivcovi s tokenmi ETH (Ethereum) a kryptomenovou peňaženkou Metamask podieľať sa na uvedených funkcionalitách. Zaujímavé je, že na platforme si môžete požičať peniaze vo forme stablecoinu DAI. Používatelia musia uzamknúť určité množstvo tokenov ETH v inteligentných zmluvách protokolu MakerDAO alebo MKR na vytvorenie konkrétneho množstva stablecoinov DAI. V zásade budete musieť vložiť tokeny ETH ako záruku za pôžičky v stablecoinoch DAI. Ak chcete odomknúť svoje ETH z platformy, musíte splatiť pôžičku spolu s ďalšími poplatkami, ktoré vznikli v tomto procese pôžičky.

Na pozadí je potrebné pochopiť, čo presne viedlo k vzniku takéhoto jedinečného protokolu. Zaujímavosťou je, že decentralizovaná pôžičková platforma je jedným z prvých projektov v priestore DeFi. Zakladateľ platformy, Rune Christensen, je v súčasnosti generálnym riaditeľom platformy. V roku 2018 tiež platforma MakerDAO úspešne získala investíciu 15 miliónov dolárov od spoločnosti rizikového kapitálu Andreessen Horowitz.

Základný predpoklad pre zavedenie platformy, ako je MakerDAO, sa točí okolo prístupov používaných pri požičiavaní a požičiavaní si na blockchaine. Človek by sa čudoval, ako funguje požičiavanie na blockchaine bez akýchkoľvek kreditných kontrol v nedôveryhodnom prostredí. V takýchto prípadoch jasná odpoveď, ktorá často smeruje k likvidite, čo znamená možnosť premeny aktíva na kapitál.

Šifrovací protokol MakerDAO zaviedol výhodu likvidity pri požičiavaní si a požičiavaní kryptomien. Napríklad, keď hodnota kolaterálu (v tokene ETH) za konkrétnu pôžičku klesne o stanovenú maržu – tj. pod sumu pôžičky, ktorá je stablecoine DAI, tak pôžička je zlikvidovaná a založený kolaterál prepadne a pokryje náklady na pôžičku. Platforma preto môže odpredať založený kolaterál v tokenoch ETH za splácanie pôžičiek spolu s poplatkami a sankciami v stablecoine DAI. Ako si môžete na vyššie uvedenom popise všimnúť, tak ako samotná likvidita, tak aj hrozba likvidácie pôžičky zabezpečujú stabilitu a rovnováhu systému pri požičiavaní a požičiavaní si na blockchaine.

Popularita protokolu MakerDAO sa v poslednom čase značne zdvojnásobila. V skutočnosti ide o jeden z najbežnejšie používaných a najdlhšie fungujúcich projektov v ekosystéme DeFi. Protokol má v sebe uzamknutých takmer 2,3 milióna ETH (aktuálna cena 1 ETH je 1.620,-USD). Je preto dôležité vedieť a mnohých zaujíma, ako funguje MakerDAO.

Platforma MakerDAO je v podstate riešením požičiavania si a požičiavania kryptomien. Protokol zahŕňa kombináciu inteligentných zmlúv nasadených na blockchaine Ethereum. Protokol Maker pomáha pri uľahčovaní kryptopôžičky voči kolaterálu, ktorá je poskytnutá dlžníkovi.

Zabezpečenie v prípade protokolu Maker sa však líši od zabezpečenia používaného pri tradičných pôžičkách, t. j. v hotovosti. Používatelia si môžu požičiavať pôžičky oproti viacerým krypto párom, ktoré sú podporované protokolom MakerDAO. Môžete si napríklad požičať DAI výmenou za ETH v kryptomennom obchodnom páre ETH/DAI.

Dlžníci v zásade vkladajú kolaterál do inteligentných zmlúv. V skutočnosti inteligentné zmluvy Ethereum diktujú všetky podmienky na uľahčenie a správu krypto pôžičiek na protokole MakerDAO na požičiavanie kryptomien. Okrem toho nadácia Maker Foundation kontroluje protokol Maker na uľahčenie úplného prevodu vlastníctva krypto aktív. Najdôležitejšie zo všetkého však je, že Maker Foundation pomáha pri realizácii funkcií protokolu Maker ako úplne decentralizovanej autonómnej organizácie, čiže DAO.

Keď už hovoríme o decentralizovanej autonómnej organizácii alebo DAO pri identifikácii toho, „ako funguje MakerDAO“, tak hlavným bodom je decentralizované riadenie. Čo je však zárukou decentralizácie, keď nadácia Maker Foundation vykonáva kontrolu nad protokolom Maker? Tu je potrebné si všimnúť tokeny na platforme MakerDAO, t.j. stablecoin DAI a token MKR (natívny token MakerDAO). Oba tokeny sú základnými komponentmi protokolu a slúžia základným funkciám.

V prvom rade si je potrebné uvedomiť, že token DAI je stabilná kryptomena, ktorá je naviazaná na americký dolár. Operácie v stablecoine DAI značne závisia od trendov ponuky a dopytu. Slúži ako prostriedok na uľahčenie pôžičiek voči kolaterálu, ktorý dlžníci umiestnia na platformu. 

Na druhej strane token MKR je základom v kryptomenovom protokole MakerDAO pre poskytovanie likvidity. Pomocou tokenu MKR môže platforma ľahko vyriešiť obavy vznikajúce v dôsledku akumulácie nedobytných pohľadávok. Token MKR slúži pre mnohé kľúčové funkcie protokolu, avšak najmä pre samotnú správu protokolu.

Tokeny MKR ponúkajú práva na riadenie (hlasovanie), ktoré môžu používateľom pomôcť pri regulácii vývoja platformy. Okrem toho sú držitelia tokenov MKR vo všeobecnosti poslednou možnosťou pre dlžníkov. Napríklad, ak kolaterál nepokrýva množstvo pôžičiek DAI v obehu, protokol vyrazí tokeny MKR a odpredá ich.

Pochopenie „ako funguje MakerDAO“ tiež spochybňuje tému relevantných kolaterálnych aktív. Tokeny DAI, ktoré sú generované na platforme vo veľkej miere závisia od kolateralizovaných aktív v Maker Vaults protokolu. Okrem toho, kolaterálové aktíva tiež podporujú stablecoin DAI a zabezpečujú jeho stabilitu. Inými slovami, kolaterálne aktívum je akýkoľvek typ digitálneho aktíva, ktoré držitelia tokenov MKR považujú za vhodné pre protokol.

Protokol môže akceptovať akýkoľvek typ aktíva založeného na Ethereu so súhlasom držiteľov tokenov MKR. Okrem toho držitelia tokenov MKR musia schváliť špecificky súvisiace rizikové parametre v každom schválenom kolaterále.

Ďalší významný prvok v protokole MakerDAO, ktorý je jasne vysvetlený, sa týka trezorov Maker. Určite ste už veľa počuli o ukladaní kolaterálu v inteligentných zmluvách v protokole Maker za účelom získania kryptopôžičky. Maker Vaults v protokole sú v podstate inteligentné zmluvy, ktoré pomáhajú využiť všetky podporované kolaterálové aktíva na generovanie stablecoinov DAI v protokole.

Používatelia môžu maximálne využiť rôzne používateľské rozhrania alebo portály pre prístup k sieti a rôzne rozhrania vyvinuté komunitou. Proces vytvárania Maker Vaults je pomerne jednoduchý, aj keď s triviálnymi obavami kvôli povinnostiam splatiť pôžičku v stablecoine DAI spolu s poplatkami za udržanie stability siete a za odomknutie kolaterálu uzamknutého v trezoroch.

Ďalšou kľúčovou vlastnosťou Maker Vaults na platforme MakerDAO je, že nie sú vo svojej podstate depozitné. Výsledkom je, že používatelia môžu priamo interagovať s trezormi Maker a samotným protokolom. Všetci používatelia majú komplexnú a nezávislú kontrolu nad kolaterálom, ktorý uzamkli v protokole, pokiaľ hodnota kolaterálu neklesne pod stanovenú minimálnu úroveň.

Infraštruktúra inteligentných zmlúv v protokole Maker a trezoroch Maker rozhodne ukazuje, že ako MakerDAO funguje ako decentralizovaná platforma na požičiavanie kryptomien. Na druhej strane, protokol Maker funguje viac ako len forma inteligentných zmlúv. Protokol Maker tiež závisí od niektorých externých aktérov pri udržiavaní ich operácií. Nižšie preto uvádzame prehľad externých aktérov, ktorí podporujú ekosystém MakerDAO, a hodnoty, ktoré platforma prináša:

  • Externý aktéri tzv. „Keepers“ sú vlastne nezávislí agenti, ktorí dostávajú stimuly prostredníctvom arbitrážnych príležitostí na ponúkanie likvidity.
  • Šifrovací protokol MakerDAO využíva decentralizovanú infraštruktúru Oracle na získavanie informácií o trhových cenách kolaterálov v trezoroch Maker v reálnom čase. Cenové Oracle zohrávajú kľúčovú úlohu pri určovaní vhodných momentov na spustenie likvidácie.
  • Protokol Emergency Oracles v MakerDAO slúži ako posledná možnosť obrany proti útokom na riadenie platformy.
  • Protokol Maker tiež uzatvára zmluvy s tímami DAO vrátane jednotlivcov a poskytovateľmi služieb na zabezpečenie funkcií správy. Je zaujímavé, že členovia v tímoch DAO sú nezávislí hráči na trhu, čím sa zavádza dôveryhodnosť v správe protokolu.

Prípady použitia MakerDAO sú rôzne. Jeden z najlepších a najčastejších prípadov použitia protokolu Maker je zakotvený vo funkciách požičiavania kryptomien. Protokol Maker a jeho stablecoin DAI ponúkajú produktívnu infraštruktúru základnej vrstvy na riadenie vývoja ďalších protokolov DeFi. Globálne organizácie, ako je UNICEF, používajú stablecoin DAI na získanie finančných prostriedkov na open source iniciatívy založené na blockchaine v sociálnych projektoch. Ďalšie pozoruhodné praktické aplikácie DeFi poháňané ekosystémom Maker odkazujú na platformy ako napríklad Uniswap a Outlet. Okrem toho, aplikácie MakerDAO v hernom priemysle môžu pomôcť pri vytváraní tokenizovaných aktív v samotných hrách. Platforma sa tiež zameriava na predstavenie stablecoinu DAI vo svete umenia a to poskytovaním stimulov pre umelcov, aby obchodovali so svojimi umeleckými dielami napríklad v digitálnej forme NFT.

Záver

Základný predpoklad platformy MakerDAO za účelom požičiavania kryptomien poskytuje priaznivé vyhliadky na dlhodobý rast platformy MakerDAO. Protokol rieši jeden z dlhotrvajúcich problémov požičiavania a požičiavania si v blockchainových sieťach zavedením a zabezpečením likvidity. Zabezpečenie dôvery prostredníctvom inteligentných zmlúv zároveň slúži ako zásadná výhoda pre protokol Maker. Pomocou dvoch odlišných tokenov, t.j. stablecoinu DAI a natívneho tokenu MKR, poskytuje protokol Maker kontrolu, ktorá je v rukách jej používateľov. Okrem toho dôraz na decentralizovanú autonómnu orghanizáciu (DAO) a externých aktérov je tiež veľmi dôležitým aspektom pre posilnenie vyhliadok protokolu Maker do budúcna. Aktuálna cena natívneho tokenu MKR podľa platformy Coingecko je 1.154,-USD a podľa trhovej kapitalizácie sa MakerDAO nachádza na 41 mieste.

Viac o MakerDAO sa môžete dozvedieť na oficiálnej webovej stránke https://makerdao.com/en/

Ďalšie informácie je možné nájsť na

https://maker.defiexplore.com/

https://www.sparkprotocol.io/

https://summer.fi/

Upozornenie.

Uvedený článok slúži na edukatívne účely. Nákup kryptomien je spojený ako aj u iných investícií s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí.