Môže byť včerajší cenový pokles Bitcoinu horší ako doposiaľ?

Prečo by Bitcoinový pokles na 21.000 dolárov a kryptomenový výpredaj mohol byť horší, než si myslíme? Podľa článku Contelegraph sú pred nami náznaky ďalších turbulencií. Absencia BTC futures prémií, 470 miliónov dolárov v likvidáciách a nadmerné požičiavanie stablecoinov, ukazujú na pokles ceny Bitcoinu na nové ročné minimá. V piatok 19. augusta celková kryptotrhová kapitalizácia klesla o 9,1%, avšak čo je dôležité, tak hranica podpory trhovej kapitalizácie kryptomien na úrovni 1 bilióna dolárov vydržala.

Neistota ohľadom možných regulácií sa zvýšila po tom, čo Výbor Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod Spojených štátov amerických oznámil, že sú "hlboko znepokojení" tým, že ťažba Bitcoinov (teda konsenzus Proof of Work) môže zvýšiť dopyt po fosílnych palivách. V dôsledku toho americkí zákonodarcovia požiadali spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou kryptomien, aby poskytli informácie o spotrebe energie a priemerných nákladoch.

Výpredaje majú zvyčajne väčší vplyv na kryptomeny z nižšou trhovou kapitalizáciou, teda kryptomeny mimo top 5 podľa trhovej kapitalizácie, no aktuálna korekcia predstavuje straty v rozsahu od 7% do 14%. Bitcoin (BTC) poklesol o 9,7%, keď testoval cenovú úroveň 21.260 USD a Ethereum (ETH) pokleslo o 10,6 % na cenovú úroveň 1.635 USD.

Niektorí analytici naznačujú, že takéto „tvrdé denné korekcie“, ktoré aktuálne vidíme, sú skôr normou než výnimkou vzhľadom volatilitu Bitcoinu. Terajší intradenný pokles celkovej trhovej kapitalizácie presiahol 9% za 19 dní a niektorí odborníci tvrdia, že táto súčasná korekcia vyčnieva nad ostatnými.

Aké sú nato dôvody?

Absencia BTC futures prémií

Fixované, mesačné BTC futures kontrakty sa zvyčajne obchodujú s miernou prirážkou oproti bežným spotovým trhom. Technicky je tento stav známi ako „contango“. Krytomeny sa principiálne tomuto stavu tiež nevymykajú, hoci contango je skôr typické pre komodity. Contango znamená, že cena futures kontraktu, kde je dodanie príslušnej komodity okamžité, alebo v blízkej budúcnosti, je nižšia než cena za futures kontrakt s dodaním k neskoršiemu dátumu exiprácie kontraktu. Tento stav zvykne byť u komodít čiastočne spôsobený nákladmi na skladovanie. Napríklad skladovanie veľkého množstva ropy si vyžaduje veľké nádrže, tankery, poistenie a pod., čo zvyšuje náklady. „Forwardové“ (dopredné, čiže budúce) transakcie, ako sú futures kontrakty, tieto náklady reflektujú, takže komoditné futures s neskoršou dobou splatnosti sú spravidla drahšie, ako je aktuálna spotová cena podkladového aktíva. Obchodníci, ktorí teda predpokladajú zvýšenie ceny, by mali „contango“ brať do úvahy.

Na zdravých trhoch by sa futures kontrakty mali obchodovať s anualizovanou prémiou 4% až 8%, čo je dostatočné na kompenzáciu rizík a nákladov na kapitál. Aktuálny, negatívny výkyv ceny BTC vo výške 9,7% podľa údajov OKX a Deribit Bitcoin futures prémií spôsobil to, že investori stratili optimizmus k investíciám pomocou derivátových nástrojov. Keď sa indikátor preklopí do zápornej oblasti, obchoduje sa v „backwardácii“, čo zvyčajne znamená, že existuje oveľa vyšší dopyt zo strany „shortov s pákovým efektom“ teda investorov, ktorí vsádzajú na ďalší pokles.

Likvidácia nákupov s pákovým efektom presiahla 470 miliónov dolárov

Futures kontrakty sú relatívne lacný a jednoduchý nástroj, ktorý umožňuje využitie pákového efektu. Nebezpečenstvo ich použitia spočíva v likvidácii pozícií, čo znamená, že maržový vklad investora nepostačuje na pokrytie jeho pozícií. V týchto prípadoch sa spustí mechanizmus automatického oddlžovania burzy a predá sa krypto používané, ako kolaterál na zníženie expozície. Obchodník môže zvýšiť svoje zisky aj 10 krát pomocou pákového efektu, ale ak aktívum klesne o 9% zo svojho vstupného bodu, tak sa otvorená, páková pozícia uzavrie. Výmena derivátov bude pokračovať v predaji kolaterálu, čím sa vytvorí negatívna slučka známa ako kaskádová likvidácia.

Obchodníci s maržami boli až veľmi naladení na býčí rast

Obchodovanie s maržou umožňuje investorom požičiavať si kryptomeny, aby využili svoju obchodnú pozíciu a potenciálne zvýšili svoje výnosy. Napríklad obchodník by si mohol kúpiť bitcoiny požičaním stablecoinu Tether (USDT), čím by zvýšil svoju expozíciu voči kryptomenám. Na druhej strane, požičanie bitcoinu sa dá použiť len na jeho shortovanie. Na rozdiel od futures kontraktov nie je rovnováha medzi „long“ a „short“ maržou nevyhnutne vyrovnaná. Keď je pomer maržových pôžičiek vysoký („long“), znamená to, že trh je býčí. Opakom je nízky („short“) pomer, ktorí signalizuje, že trh je medvedí. Obchodníci s kryptomenami sú známi tým, že majú skôr býčí pohľad, čo je pochopiteľné vzhľadom na potenciál prijatia kryptomien, rýchlo rastúce prípady použitia, a vnímanie, že určité kryptomeny poskytujú ochranu pred infláciou. Maržová úroková sadzba, ktorá je 17-násobne vyššia v prospech stablecoinov nie je normálna a naznačuje prehnanú dôveru v rast zo strany kupujúcich s pákovým efektom.

Záver

Tieto tri metriky ukazujú, že obchodníci rozhodne neočakávali, že sa celý kryptotrh tak prudko vráti naspäť dole, a ani že celková trhová kapitalizácia znovu otestuje podporu trhovej kapitalizácie vo výške 1 bilióna dolárov. Táto strata dôvery by mohla spôsobiť to, že obchodníci s býčím pohľadom budú ďalej znižovať svoje pozície s pákovým efektom, čo môže v nadchádzajúcich týždňoch vyvolať pokles cien na nové minimá.