Lotyšská letecká spoločnosť airBaltic pridáva ako možnosti platby ďalšie kryptomeny

Národný dopravca airBaltic začal prijímať krypto platby už v júli 2014, keď prvou akceptovanou kryptomenou bol Bitcoin (BTC).  Cestujúci letiaci lotyšskou leteckou spoločnosťou airBaltic majú odteraz zase viac možností platby kryptomenami. Podľa pondelkového oznámenia leteckej spoločnosti môžu cestujúci teraz platiť za letenky aj pomocou kryptomien Ethereum (ETH) a Dogecoin (DOGE). Medzi ďalšie akceptované virtuálne meny patria Bitcoin Cash (BCH) a štyri stabilné mince viazané na americký dolár: USD mince (USDC), Binance Dollar (BUSD), Gemini Dollar (GUSD) a Paxos (PAX). Spoločnosť AirBaltic v rámci svojho oznámenia objasnila, že napriek prijímaniu krypto platieb, ceny leteniek nie sú denominované v podporovaných kryptomenách. Ceny sú zobrazené v eurách so službou platobnej brány pre kryptomeny BitPay, ktorá pri zakúpení lístka zaisťuje prevod platieb z virtuálnej meny na fiat.

Výkonný riaditeľ spoločnosti AirBaltic Martin Gauss v komentári k rozhodnutiu leteckej spoločnosti rozšíriť podporované možnosti platieb kryptami uviedol: „Ako inovatívna letecká spoločnosť sa vždy snažíme hľadať spôsoby, ako zlepšiť ponúkané služby zákazníkom." Lotyšský národný dopravca je označovaný ako prvá letecká spoločnosť na svete, ktorá ponúkla možnosti platby kryptomenami.

Prijatie kryptomien naberá na obrátkach. Rezervácie a platby prostredníctvom kryptomien sú možné už v cestovnom ruchu, reštauráciách, u leteckých spoločností, v hoteloch a podobne.

Napríklad cestovné kancelárie ako Travala sa môžu pochváliť rozsiahlou sieťou podporovaných leteckých spoločností, hotelov a služieb, ktoré prijímajú platby v kryptomenách.

Okrem rezervácií a platieb za letenky letecký priemysel nasadzuje technológiu blockchain aj pre rôzne prípady použitia. Napríklad spoločnosť Air France ešte vo februári ohlásila pilotnú schému, ktorá bude zahŕňať použitie systému založeného na blockchaine na overovanie výsledkov testov cestujúcich COVID-19.