Kto stojí za masívnym výpredajom bitcoinov?

Trh s kryptomenami bol počas minulého víkendu otrasený pesimizmom a strachom z ďalších medvedích nálad pri pohľade na červené sviečky grafov. Cena bitcoinu (BTC) klesla a minulý týždeň v piatok počas londýnskej seansy sa pohybovala okolo 63 900 dolárov.

Trh s kryptomenami napodobňoval hlavné akciové indexy v Ázii a Európe, ktoré tiež boli v červených číslach, a to aj napriek výraznému nárastu globálneho indexu likvidity.

Podľa údajov z blockchainového reťazca, ktoré poskytla spoločnosť Glassnode, zaznamenal Bitcoin pokles aktivity, čo naznačuje znížený záujem investorov. Uprostred pokračujúceho odlivu hotovosti zo spotových bitcoinových ETF so sídlom v USA a značného predajného tlaku zo strany ťažiarov sa miera financovania BTC zmenila na zápornú. Za posledných päť dní americké spotové bitcoinové ETF zaregistrovali odliv vo výške takmer pol miliardy USD, zatiaľ čo bitcoinové veľryby odpredali BTC vo výške viac ako 1,2 miliardy dolárov na rôznych burzách.

Johnnie Jacks, spoluzakladateľ PaciFi a MoonGate Finance, sa však domnieva, že prebiehajúce výpredaje bitcoinových veľrýb a spotových ETF sú nemajú nejaký reálny základ. Okrem toho Jacks zdôraznil, že Bitcoinový halving sa postupne prejavuje.

Cena Bitcoinu za posledné dva týždne stratila niekoľko významných úrovní podpory, čo naznačuje strednodobý medvedí výhľad. Aj keď k odrazu môže dôjsť kedykoľvek, tak cena BTC aktuálne smeruje k úrovni podpory okolo 60.000 USD, pretože týždenný index relatívnej sily (RSI) klesá k úrovni 50.

V prípade, že medvedí sentiment pretrvá, tak väčšina analytikov predpokladá, že cena Bitcoinu klesne na 48.000 dolárov, kým opäť býci prevezmú kontrolu a začne cena rásť. Tento sentiment sa odrazí podľa analytikov aj na altcoinoch. Až čas však reálne ukáže, či na nejaký čas prevezmú opraty znova medvede, alebo býci odolajú.