Kryptomeny sa z USA presúvajú do krajín, kde sú jasné pravidlá

Kvôli nejasným predpisom v Spojených štátoch bola viac polovica bitcoinov (BTC), ktoré držia kryptografické firmy pre svojich zákazníkov, presunutá na zahraničné a medzinárodné burzy.

Výrazný pokles BTC rezerv na amerických burzách vyplýva z absencie jasného súboru pravidiel pre kryptografický priemysel. Regulačné orgány sa uchýlili k prístupu založenému na presadzovaní práva bez jasných pravidiel, čím vyhnali kryptografické firmy do offshore lokalít.

Regióny ako EÚ a Hongkong, ktoré vypracovali komplexné predpisy pre vznikajúcu ekonomiku, zažívajú prílev kapitálu, talentov a firiem zaoberajúcich sa digitálnymi aktívami. Najmä Hongkong sa otvoril kryptografickým spoločnostiam a uviedol, že pre krypto subjekty prijme zásadu „rovnakých pravidiel, rovnakých posudzovaní rizík a rovnakej regulácie“, ako pre tradičné finančné subjekty.

Niekoľko búrz sa rozhodlo na základe nejasných pravidiel opustiť USA, pričom iné burzy, ktoré zostali prestali poskytovať určité produkty a služby z dôvodu neodôvodnených obvinení z porušovania pravidiel. USA tak postupne stráca svoj trhový podiel v rozvíjajúcich sa a existujúcich sektoroch kryptomien, keďže sa stupňuje de-dolarizácia.

Okrem klesajúcich rezerv BTC v USA neustále klesajú aj rezervy etherea (ETH). K dnešnému dňu sa tak už približne 56% ETH na kryptoburzách nachádza mimo Spojených štátov.

Okrem toho je objem obchodovania na medzinárodných kryptoburzách štyrikrát väčší ako na platformách so sídlom v USA. Dominancia spotového objemu obchodovania s bitcoinom v USA klesla pod úroveň z roku 2017 a v súčasnosti predstavuje 21%. Napríklad Ázia zaznamenala nárast objemu spotových obchodov až 30% a objem obchodov s futures o 20%.

Z prieskumu analytických spoločností vyplynulo, že trhová kapitalizácia stablecoinov so sídlom v USA sa prepadla o 35% a v roku 2023 stratila zatiaľ 15 miliárd USD.

USA zatiaľ napriek tomu zostávajú dominantným svetovým hráčom v odvetví ťažby bitcoinov. O túto pozíciu by však USA mohli prísť v dôsledku zlej regulácie, keďže vláda USA sa snaží zaťažiť ťažiarov bitcoinov väčšími daňami. USA tak strácajú svoj podiel na trhu s kryptomenami, pretože regulačná neistota vyháňa firmy a aktíva do zahraničia.