Kryptomeny opäť výraznejšie v červenom

Bitcoin za uplynulých 48 hodín klesol približne o 15% a prvýkrát od 15.marca klesol pod hodnotu 40.000 USD. Druhá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie Ethereum v danom čase klesla o 14% a po prepade sa cena ocitla tesne pod úrovňou 3.000 dolárov. Kryptorth klesol podľa CoinMarketCap o 8,5% a aktuálna trhová kapitalizácia kryptomien tak klesla na úroveň 1,84 bilióna dolárov. Ak hľadáte hodnoverné odpovede prečo sa tak stalo, tak sa stačí pozrieť na akciové trhy. Index S&P 500 poklesol za posledných 48 hodín o 1,7 %, Dow Jones Industrial Average o 1,2 % a technologický index Nasdaq stratil 2,2 % svojej hodnoty. Nasdaq pritom minulý týždeň klesol takmer o 4%. Bitcoin, v poslednom čase čoraz viac koreluje s cenami technologických akcií, takže prepad na akciovom trhu sa zákonite odrazil aj na poklese ceny Bitcoinu.

Podľa zakladateľa burzy BitMEX, Arthura Hayesa, keďže sa Fed snaží bojovať s infláciou agresívnejším dvíhaním úrokových sadzieb a do ekonomiky prúdi menej peňazí, v Číne máme opäť Covid a stále prebieha vojna na Ukrajine, tak odpoveďou je aj pokles cien kryptomien a rovnako tak aj akciového trhu. Arthur Hayes, zároveň predpovedá ešte väčší prepad ceny Bitcoinu a Etherea, keď podľa neho do konca júna Bitcoin otestuje cenovú hladinu 30.000 dolárov a Ethereum 2.500 dolárov. Uvedené hladiny by opäť mohli byť zaujímavé na nákupy.

V súvislosti s aktuálnym poklesom Bank of America varuje pred veľkou recesiou, ktorá by mohla paradoxne spôsobiť raketový rast kryptomien smerom k novým maximám. Podľa Bank of America (BofA) sa americká ekonomika naďalej ocitá pod tlakom rastúcej inflácie a v prípade veľkého sprísnenia menovej politiky Fedu dôjde v USA až k „mautej recesii“. Podľa správy agentúry Reuters hlavný investičný stratég BofA, Michael Hartnett, v týždennej správe varoval, že americká ekonomika by mohla klesnúť nižšie po tom, čo okrem „inflačného šoku“ zasiahne USA aj „šok z úrokových sadzieb“.

Minulý týždeň Federálny rezervný systém naznačil, že pravdepodobne začne znižovať aktíva zo svojej súvahy vo výške 9 biliónov dolárov dvojnásobne rýchlejšie, ako tomu bolo pri predchádzajúcom „kvantitatívnom uťahovaní opasku“. Navyše, podľa zápisnice z marcového zasadnutia FOMC väčšina komisárov chce, aby centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov.

Jeremy Powell v stredu zdôraznil, že „americká ekonomika je veľmi silná a má dobrú pozíciu na to, aby zvládla prísnejšiu menovú politiku“. Vo vyjadrení však poznamenal, že kým sa inflácia vráti k cieľu cenovej stability, tak to bude trvať pravdepodobne dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Michael Hartnett z Bank of America, však uviedol, že v kontexte tohto ekonomického otrasu s veľkou pravdepodobnosťou vyjdú  komodity a kryptomeny oveľa silnejšie, čím prekonajú dlhopisy a mnohé akcie. Jeho pocity odzrkadľujú poznámky banky z konca februára, keď aj napriek „protivetru“ zo strany Fedu, úroveň adopcie a rast vývojovej aktivity kryptomien stále rastie, čím sa potvrdzuje pokračujúca sila kryptomien. Pre zaujímavosť Bank of America dlhé roky kryptomeny ignorovala, až do leta 2021, keď kryptomenový priemysel začala podporovať a pre niektorých svojich klientov spustila služby spojené s obchodovaním „Bitcoin futures“. V správe zameranej na digitálne aktíva v januári banka označila Bitcoin za „dôležitý“, pričom uviedla, že kryptopriemysel je už „príliš veľký na to, aby ho bolo možné ignorovať“.