Kryptomeny - kúpiť alebo nie?

Pred vstupom do sveta kryptomien je potrebné zvážiť všetky aspekty, ak plánujete investovať. Je potrebné zvážiť volatilitu, maximálne možné výnosy, riziká, regulácie bánk a podobne. Niektoré banky dokonca odmietajú spracovávať platby alebo prijímať platby plynúce z kryptomien bez ich fyzickej kontroly alebo vládnej regulácie. „Neistotu a strach“ rozosievajú najmä banky a spoločnosti, ktorých záujmy sú iné ako vaše a ktorých záujmom je spomaliť prijatie bitcoinu a ostatných kryptomien.

Elon Musk pridal nedávno „bitcoin“ na svoj profil na Twiteri a cena v priebehu niekoľkých minút prudko vyletela a bol zaznamenaný nárast až 15%. Investori do kryptomien však zaznamenali a zaznamenávajú rekordné hodnoty aj bez takýchto správ, hoci takéto správy im v tom pomáhajú ešte viac.

Podobné informácie preto často vyvolávajú otázky a prípadné obavy, či kúpiť, alebo nekúpiť nejaké kryptomeny.

Bitcoin je alternatívou k „fiat“ menám, pretože ho nikto nemôže riadiť, nikto ani vláda. Vieme, koľko ho bude a nedá sa to zmeniť. Každý, kto má prospech z existujúceho finančného systému, má teda záujem na spomalení adopcie bitcoinu. “

Fiat meny (USD, EUR ...) sú vydávané vládou a v každodennom živote sa používajú prostredníctvom bankoviek a mincí a v súčasnosti najmä digitálnym spôsobom - digitálnymi platbami. Tieto digitálne fiat peniaze sú produkované zo vzduchu, tlačené v nekonečnom množstve a ovládané centrálnymi bankami. Sú ovplyvňované rôznymi politikmi, či lobistickými skupinami, na rozdiel od bitcoinu. Ako povedal David Lebovitz, stratég JP Morgan: „Súčasťou toho, čo v posledných rokoch urobilo bitcoin tak atraktívnym, bol nedostatok centralizácie a dohľadu. Jednotlivci naďalej prijímajú kryptomeny kvôli obavám, že vďaka nerozvážnym krokom vlád, vládnym výdavkom a zvyšovaním dlhu budú súčasne fiat meny bezcenné.“ Ako ďalej David Lebovitz uviedol, tak investícia pre investorov, ktorí sú ochotní podstúpiť trochu väčšie riziko, môže byť investícia do kryptomeny vhodná. JP Morgan vidí kryptomeny v roku 2021 určite veľmi pozitívne, keďže centrálne banky sú odhodlané dosiahnuť a potom prekročiť svoje inflačné ciele a v dohľadnej dobe tomu neexistuje reálny koniec. Niektorí kritici poukazujú na to, že bitcoinu chýbajú záruky, ktoré sú „prítomné“ v tradičných menách, ako napríklad vynútiteľnosť prostredníctvom zákona. „Ale každý vie, ako je to z vynútiteľnosťou zákona vo všeobecnosti a kto zväčša ťahá za kratšiu stranu povrazu...“ Preto nemennosť a bezpečnosť bitcoinu a blockchainových sietí môže byť pre používateľov práve jednou z jeho najatraktívnejších charakteristík. Stovky malých a veľkých podnikateľov akceptujú kryptomeny. Pridávajú sa spoločnosti ako PayPal, VISA. Mnohí veľkí investori, správcovské a dôchodkové fondy investujú do bitcoinu ako do atraktívneho aktíva a uchovávateľa hodnoty.

Ako teda postupovať pri nákupe kryptomien?  Investujte nejaký čas učením sa o kryptomenách a urobte si vlastný prieskum. Nedôverujte iba informáciám, ktoré vám niekto povie. Nekupujte bitcoiny na úver a nikdy neinvestujte viac, ako si môžete dovoliť stratiť. Využite renomovanú burzu, ktorá vám umožní vybrať si bitcoiny do svojej peňaženky a urobte tak po tom, čo ste sa naučili, ako to robiť bezpečne. Svoje kryptomeny následne uložte do bezpečnej HW krypto peňaženky. Potom sa vzdelávajte ďalej a zistite ako je možné pomocou kryptomien získať pasívny príjem a zabezpečiť tak svoju budúcnosť.

Je potrebné sa naučiť používať bitcoin a iné kryptomeny ako nástroj na dlhodobé sporenie, tým že sporíte po malých čiastkach a často. Veď najmenšou čiastkou bitcoinu je „satoshi“. Času je dosť a skratky jednoducho neexistujú.