Kryptomeny – čo čakať v roku 2024

Rok 2023, najmä jeho druhá polovica, boli pre odvetvie kryptomien vzrušujúcim obdobím. Oživenie kryptomeny Solana, vzostup a šírenie ekosystémov na druhých vrstvách L2 najmä v ekosystéme Ethereum, blížiace sa spustenie spotových bitcoinových ETF a s tým spojená legitimizácia triedy kryptoaktív aktív spoločnosťou BlackRock a ďalšími veľkými finančnými inštitúciami signalizujú, že rok 2024 bude jemne povedané veľmi zaujímavý. Skúsme sa pozrieť teda do blízkej budúcnosti roku 2024 a trendy, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou formovať kryptopriemysel.

Pravdepodobným spustením spotových bitcoinových ETF začiatkom roku 2024, potenciálne už dnes (10. januára), sa mainstreamové médiá a inštitúcie zamerajú na Bitcoin ako na obrovskú príležitosť dostať sa do priestoru blockchainu a možnosť zaistiť sa „digitálnym zlatom“. Budeme vidieť, že spoločnosti a jednotlivci začnú zvyšovať svoje expozície voči digitálnym aktívam prostredníctvom svojich tradičných investičných nástrojov, čo poslúži na legitimizáciu triedy kryptomenových aktív pre širokú verejnosť. Uvedená skutočnosť bude znamenať zvýšenie objemov a potenciálne trhovej kapitalizácie na nové maximá. Ľahkosť, s akou budú inštitúcie nakupovať a držať krypto, bude znamenať novú kapitolu vo všeobecnom prijatí kryptomien a najmä Bitcoinu a rovnako tak rastu jeho ceny.

Spolu s Bitcoinom budú tradičné finančné inštitúcie formovať a zvýrazňovať aj ostatné digitálne aktíva. Držať a obchodovať tradičné aktíva (ako sú dlhopisy a nehnuteľnosti) na blockchaine, bude prinášať so sebou množstvo výhod oproti tradičnému modelu. Bude to umožňovať frakcionalitu, väčšie možnosti speňaženia a lepšiu transparentnosť a efektívnosť.  Nedávno ohlásený Project Diamond Coinbase je prvým prípadom, keď veľká kryptomenová spoločnosť hodila rukavice do ringu RWA (Real World assets) a pripojila sa k existujúcim protokolom DeFi, ako sú napríklad Ondo Finance alebo Goldfinch Protocol. MakerDAO je tiež už vo sfére RWA a zarába desiatky miliónov dolárov pre svoju pokladnicu z RWA cez aktíva, ako sú dlhopisy a štátne pokladničné poukážky. Hlavnou prekážkou prijatia RWA sú zatiaľ regulácie, ktoré sa môžu vyjasniť s príchodom spotových bitcoinových ETF a väčšou akceptáciou zo strany širokej verejnosti a zákonodarcov.

Analýza trendov do roku 2024 by nebola úplná bez diskusie, ktorá popisuje dve architektúry blockchain riešení a je zastúpená napríklad ekosystémami Solana a Ethereum. Solana je príkladom dizajnu monolitického reťazca, v ktorom všetku činnosť zabezpečuje vrstva L1 s vysokou rýchlosťou a nízkymi poplatkami, ale za cenu nižšieho stupňa decentralizácie. Ethereum, na druhej strane zvolilo prístup, kde je ekosystém rozdelený na dve vrstvy. Realizácia transakcií a dostupnosť údajov už zvyčajne prebieha na vrstve L2 a na vrstve L1 sa overujú transakcie a zabezpečuje sieť. Ethereum slúžilo pôvodne na všetky tieto účely, ale projekty vrstvy L2 ako Optimism a Arbitrum zabezpečili presun drahého vykonávania transakcií do prostredia mimo reťazca pričom však stále využívajú dôkazy a záruky bezpečnosti na úrovni blockchainu Etherea na vrstve L1. Ethereum predstavilo nové vylepšenie s názvom EIP-4844, ku ktorému by malo dôjsť v priebehu roku 2024. Toto vylepšenie predstavuje nový typ úložiska v Ethereum blokoch špeciálne navrhnuté pre dáta vrstvy L2. Či to bude alebo nebude dostatočne lacné a výkonné na to, aby prilákalo a udržalo ďalších užívateľov a projekty ukáže až čas. Môžeme sa tiež stať, že monolitická, integrovaná architektúra na vrstve L1 sa ukáže ako víťazná, pretože môže poskytnúť priamočiarejší používateľský zážitok. Bez ohľadu na výsledok to bude určite kľúčový rok pre prijatie blockchainovej infraštruktúry.  Technológia je už tu a teraz pôjde už len o to, ktorá štruktúra vyhrá svojim postupným osvojením.

Ďalším neoddeliteľným faktom je, že tzv. kryptografické primitívy sa konečne dočkali prijatia a tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v roku 2024. Dôkazy s nulovými znalosťami (angl. Zero knowledge proofs), typ kryptografickej konštrukcie, ktorá umožňuje dokázať skutočnosť, že informácie sú pravdivé aj bez odhalenia informácií, majú v blockchainovom priestore množstvo aplikácií. Napríklad súhrny ZK (Zero knowledge) môžu vykonávať transakcie mimo reťazca a potom pomocou stručného kryptografického hashu dokázať, že všetko bolo vykonané správne. Namiesto toho, aby ste museli znova vykonať celú sekvenciu transakcií, tak jednoduché zariadenie, ako napríklad mobilný telefón, dokáže ľahko overiť platnosť údajov. Uvedená technológia má tiež sľubnú perspektívu aj v oblasti ochrany osobných údajov. Vďaka týmto funkciám by konečne mohli byť účty a platby normálne založené na blockchaine, pretože zachovávajú súkromie používateľov spôsobom, ktorý v súčasnosti nie je možný. Zachovanie súkromia pri súčasnom využívaní tzv. „nedôveryhodnosti, decentralizácie a bezpečnosti blockchainu“ je ideálnym riešením, ktoré by nebolo možné bez rýchleho pokroku v oblasti „dôkazov s nulovými znalosťami“ (ZK) a ich implementácie.  

So všetkými týmito technologickými pokrokmi a integráciami prichádzajúcimi v roku 2024 je tiež dôležité, aby sme nestratili zo zreteľa hlavné poslanie blockchainu a kryptomien, ktorým je vytvoriť dôveryhodnú a bezpečnú platformu pre globálnu interakciu a výpočty. Aj keď možno máme technológiu, tak silná používateľská skúsenosť stále chýba a priemerný človek nemá potuchy, ako vytvoriť a pracovať s peňaženkou a ako môže interagovať s dApp (decentralizovanými aplikáciami). Ako však môžeme vidieť, tak v roku 2023 sa tento trend začal postupne meniť a peňaženky sa stávajú normou a sú už užívateľsky príjemné. Príkladom je spoločnosť Daimo, ktorá predstavila používateľské rozhranie podobné Venmo. Toto rozhranie si môže ktokoľvek stiahnuť z Apple App Store a prihlásiť sa pomocou svojho účtu Google. Tieto typy riešení, pri ktorých si používateľ ani neuvedomuje, že interaguje s blockchainom sú tým, čo dokáže priviesť k životu produkty a aplikácie s miliardami používateľov. Tieto typy aplikácií môžu zažiť v roku 2024 boom.

Rast blockchainového priemyslu sa výrazne posúva každým rokom a ani v roku 2024 to nebude inak. S obnoveným pocitom optimizmu prameniaceho zo začiatku býčieho trhu a legitimizácie triedy aktív inštitucionálnymi investormi môžeme predpokladať, že v roku 2024 uvidíme širšiu adopciu blockchainu a kryptomien. Či už to prinesú nové architektúry vrstiev L1 alebo L2, či aplikácií ZK, alebo dopyt po kryptomenách po prijatí inštitúciami to ešte nie je úplne jasné. Bude však veľmi zaujímavé sledovať ako rýchly vývoj v tejto oblasti napreduje.