Kryptomena Shiba Inu – bude „hype“ pokračovať, alebo bublina splaskne?

Joe Weisenthal, výkonný redaktor správ pre Bloomberg Digital, vo svojom rozhovore hovoril o dvoch najpopulárnejších "psích meme coinoch" – Dogecoine (DOGE) a Shiba Inu (SHIB) a vysvetľoval, prečo sa prvý z nich teraz považuje za nudný, zatiaľ čo ten druhý sa považuje za cool.

Weisenthal uviedol, že rozdiel medzi DOGE a SHIB je ten, že Shiba Inu je viac než len meme coin, pretože Shiba Inu má decentralizovanú burzu ShibaSwap, ktorá „umožňuje“ používateľom poskytovať likviditu, vkladať a vymieňať tokeny, aby používatelia získali výnosy prostredníctvom Shiba Inu „sofistikovaného“ systému odmeňovania, ako aj  podpory pre NFT tokeny. Samozrejmosťou je, že mnohí fanúšikovia Shiba Inu veria, že vývojový tím pracuje aj na ďalších zaujímavých produktoch v rámci Shiba Inu Phase 2, ako je napríklad blockchain Shibarium, stablecoin SHI a platforma elektronického obchodu ShibaNet. Na rozdiel od kryptomeny Dogecoin, ktorej cena bola hnaná na jar tohto roku najmä tweetmi Elona Muska, tak Shiba Inu vo svojej "meme" kryptomene napreduje. Pravdou však je, že stačilo, že Elon Musk uverejnil na tweete japonského psa a token SHIB explodoval smerom nahor. Skutočnosť, že cena jedného Shiba coinu je ďaleko nižšia, ako cena DOGE coinu, či iných kryptomien, tak sa pre mnoho retailových investorov javí, ako oveľa dostupnejšia.

V súčasnosti je SHIB deviatym najcennejším krypto aktívom s trhovou kapitalizáciou 38,6 miliardy USD, zatiaľ čo DOGE je na 10. mieste s trhovou kapitalizáciou 36,1 miliardy dolárov. Spolu s týmito informáciami, obehol kryptosvet príbeh neznámeho investora, ktorý nakupoval Shiba Inu v priebehu augusta minulého roka a postupne dokupoval tokeny ďalšími 44 nákupmi. Posledný najväčší nákup vykonal v auguste minulého roku vo výške 3.200 USD. Tento investor teda celkovo nakúpil 70 200 003 107 594 SHIB tokenov, ktoré majú hodnotu vyše 5,5 miliardy dolárov. Jeho posledný nákup by aktuálne predal za viac ako 1,5 miliardy dolárov.

Všetko to vypadá veľmi zaujímavo. Pozrime sa teda aj na opačnú stránku, čo by teda malo investorov Shiba Inu tokenu znepokojovať, alebo minimálne zaujať.

  • Jedným z najvýraznejších problémov kryptomeny Shiba Inu, ktorá existuje menej ako 15 mesiacov je to, že nemá prakticky žiadne využitie mimo burzy. Podľa online obchodného adresára Cryptwerk iba 91 väčšinou obskúrnych online spoločností akceptuje SHIB, ako spôsob platby. Vzhľadom na to, že Shiba Inu je token orientovaný na platby, jeho nedostatočná účasť vo sfére platieb v reálnom svete je minimálne znepokojujúca.
  • Ďalšia vec, ktorá by mala investorov vážne znepokojovať, je jasný nedostatok presvedčenia o držaní a viere v Shiba Inu tokeny. Na základe údajov z poprednej kryptoburzy Coinbase je priemerná doba držania tokenov Shiba Inu iba 13 dní. Tento údaj hovorí o tom, že veľa ľudí dúfa, že so SHIB zarobia v krátkodobom horizonte rýchlo obrovské peniaze a stanú sa milionármi. Údaje tiež naznačujú, že investori projektu Shiba Inu neveria z pohľadou dlhodobej životaschopnosti a sú ochotní naskočiť loď, alebo vyskočiť z lode pri najmenšom cenovom pohybe nahor alebo nadol.
  • Investori Shiba Inu sú tiež pod neustálou hrozbou rastúcimi počtami meme projektov v oblasti kryptomien. CoinMarketCap.com uvádza, že aktuálne existuje až 12.968 rôznych kryptomien a toto číslo rýchlo rastie.
  • Shiba Inu neponúka žiadne jasné konkurenčné výhody voči iným projektom, pokiaľ ide o spracovanie transakcií, alebo prostredníctvom transakčných poplatkov, v dôsledku čoho bude pre SHIB v priebehu času čoraz ťažšie vyniknúť, ale o to ľahšie splynúť a zaniknúť.
  • Veľkosť užívateľskej základne Shiba Inu je približne 753.000 držiteľov tokenov na jeden Etherscan. Aj keď toto číslo stúpa, je to veľmi malý počet investorov, ak vezmeme do úvahy aktuálnu veľkosť trhovej kapitalizácie Shiba Inu. Pre dodatočný kontext k tomuto názoru má jedinečnú Bitcoinovú peňaženku na Blockchain.com k októbru 2021 viac ako 77 miliónov ľudí. Ide o to, že hlavné kryptomeny potrebujú širokú základňu používateľov, aby sa stali hlavným prúdom. Shiba Inu to jednoducho momentálne nemá.
  • Údaje z Etherscan uvádzajú, že 100 adries vlastní viac ako 82 % z 1 bilióna tokenovej zásoby mincí Shiba Inu. Toľko tokenov v rukách tak malého počtu investorov ohrozuje myšlienku Shiba Inu o tom, že je decentralizovanou kryptomenou. Pre názornosť, čo by sa asi stalo s cenou, ak by vyššie uvedený neznámy investor chcel predať svoje SHIB tokeny vo výške viac než 5,5 miliardy dolárov? Výraznejší predaj by spôsobil pravdepodobne predajnú paniku a obrovský prepad ceny SHIB.
  • Informácie zo sociálnych sietí, ktoré tvrdia, že Shiba Inu dosiahne hodnotu 0,01 USD, alebo dokonca 1 USD, sú takmer nereálne. Ak by totiž token SHIB dosiahol hodnotu 0,01 USD, tak trhová kapitalizácia SHIB by bola 3.947 miliárd, čo je 3,7 krát viac, ako má aktuálne Bitcoin.
  • Kryptomena je označovaná ako "psí coin", alebo aj ako "boomer coin“, čo je coin, na ktorý reagujú najmä súčasní stredoškoláci a vysokoškoláci na prvom stupni, najmä na sociálnych sieťach. Trh poháňa chamtivosť a obrovské očakávania zo zhodnotenia investícií, pričom mnohí investiční nováčikovia si neuvedomujú možnosti veľkých strát.
  • Aktuálny „boom“ okolo kryptomeny Shiba Inu privádza so sebou aj množstvo podvodov, ktoré lákajú retailových investorov a nováčikov do pasce za účelom vidiny rýchleho a veľkého zbohatnutia.

Investujte teda s rozumom, pretože každá investícia je spojená s rizikom. Na základe vyššie uvedeného aj napriek silnému marketingu si myslíme, že Shiba Inu nie je projekt na otvorenie veľkej pozície.  Možno však nie je nič zlé na kúpe malého množstva SHIB, aby ste videli, čo sa stane. Možno bude najlepšie dať si to na účet a chvíľu sa na to nepozerať. Vráťte sa na svoj účet o pár rokov a možno Shiba Inu dosiahne celý cent, alebo nebude vôbec existovať. Uvedené nie je investičnou radou a nákup kryptomien je spojený, ako aj u iných investícií s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí.