Kryptomena Chainlink (LINK)

Chainlink (LINK) je decentralizovaná sieť Oracle, ktorá prenáša údaje mimo reťazca do formátu on-chain a preklenuje tak priepasť medzi izolovaným blockchainom a údajmi zo skutočného sveta. Jej cieľom je zabezpečiť, aby externé informácie (napríklad ceny, údaje o počasí, výsledky nejakých udalostí, alebo akékoľvek reálne a relevantné údaje) dodávané do inteligentných zmlúv zostali nedotknuté. Chainlink je vybudovaný na blockchaine Ethereum a natívny token protokolu Chainlink je LINK. Token LINK sa používa na platenie operátorom siete Chainlink za ich služby.

Chainlink je produkt, ktorý bol vyvinutý súkromnou spoločnosťou s názvom SmartContract Chainlink Ltd., ktorú spolu založili Sergey Nazarov a Steve Ellis. Projekt získal počas svojho ICO v roku 2017 celkovo 32 miliónov dolárov. Do života sa dostal na hlavnej sieti Ethereum o 2 roky neskôr.

Aby sme pochopili účel a funkciu Chainlink, je potrebné ju rozdeliť na dve základné časti. Prvou je Chainlink protokol a druhou je Chainlink (LINK) token.

Predtým, ako sa ponoríme do funkcie protokolu Chainlink, je potrebné aspoň trochu porozumieť základom inteligentných zmlúv a tomu, ako fungujú Oracle dáta.

Inteligentné zmluvy sú v podstate softvérovým kódom, ktorý v jednoduchosti vykonáva príkaz typu: „Ak sa stane toto - Potom urob toto“. Prostredníctvom týchto jednoduchých kódov a splnení konkrétnych podmienok sa vykonajú jednotlivé pokyny. Inteligentné zmluvy však môžu čítať iba on-chain údaje – tj. z daného reťazca.

Aby inteligentné zmluvy mohli načítavať údaje z reálneho sveta, tak musia nájsť spôsob pripojenia a synchronizácie s externými zdrojmi údajov – tj. z reálnych databáz - Oracle. To znamená, že orákulum je akýmsi mostom medzi realizovanými inteligentnými zmluvami a skutočnými dátami, ktoré sú potrebné pre jej naplnenie a realizáciu. Keďže blockchain a ani inteligentné zmluvy nie sú schopné čítať a ani overovať dáta zo skutočného sveta, tak sa musia vedieť spoľahnúť na tzv. off-chain dáta, čiže reálne udalosti v reálnom svete. Orákulum je schopné čítať off-chain dáta a pretransformovať ich do on-chain dát (digitálnej podoby), ktorým už inteligentné zmluvy rozumejú. Orákulum je dôležité pre realizovanie inteligentných zmlúv a ich naplnenie medzi dvoma stranami tak, aby sa jej naplnenie mohlo zrealizovať a splniť na základe očakávaných udalostí, ktoré sa stanú v reálnom svete.

Ako už bolo povedané, tak Chainlink je sieť decentralizovaných Oracle údajov, ktoré poskytuje z externých systémov inteligentným zmluvám. V rámci siete Chainlink existuje len jedna mena a tou je token LINK. Pokiaľ má tvorca inteligentnej zmluvy záujem o získanie preukázateľne správnych dát z externého systému, tak musí zaplatiť vybraným prevádzkovateľom uzlov za ich služby prostredníctvom tokenov LINK. Keďže Chainlink je postavený na sieti Ethereum, tak tokeny LINK existujú v podobe takzvaných tokenov ERC-20. ERC-20 tokenmi v podstate nazývame všetky tokeny, ktoré vznikli na blockchaine Ethereum. Chainlink zatiaľ existuje primárne na sieti Ethereum, ale do budúcna chce expandovať aj na ostatné platformy inteligentných zmlúv (angl. smart contract platforms). Keďže LINK je token ERC-20, tak je ho jednoducho možné držať na akejkoľvek Ethereum krypto peňaženke, ktorá podporuje ERC-20 štandard, ako napríklad MetaMask, MEW, Trust Wallet, alebo HW peňaženky ako Trezor, či Ledger.

Hlavnými používateľmi Chainlink-u sú vývojári projektov, ktorí chcú integrovať údaje do svojich projektov, alebo tí, ktorí chcú predať svoje údaje a stať sa súčasťou zúčastnených uzlov pre platformy inteligentných zmlúv.  Medzi významných hráčov zapojených do ekosystému Chainlink patria Google, SWIFT, Aave, Synthetix a Yearn.Finance. SWIFT je napríklad spoločnosť, ktorá vytvorila architektúru pre prevod peňazí medzi bankami a globálne prepája cez 11.000 bánk. Chainlink aktuálne pracuje na ďalších veľmi dôležitých krokoch a tými sú zvýšenie dôveryhodnosti Oracle údajov, rozvoj infraštruktúry a off-chain výpočtový výkon pre inteligentné zmluvy. 

Chainlink je možné kúpiť napríklad pomocou bankového prevodu, alebo platobnou kartou cez zmenáreň Coinbase, alebo burzu CoinbasePro, či burzy Binance, e-Toro, Huobi Global, Bitmex a Bytbit.

Kryptomena Chainlink, patrí aktuálne medzi top 15 kryptomien podľa trhovej kapitalizácie. Aktuálna cena k 29.6.2021 je 20 dolárov za 1 LINK. Doposiaľ najvyššia dosiahnutá hodnota (ATH) tejto kryptomeny bola 52,70 dolárov. Chainlink je veľmi zaujímavým projektom a to zvlášť preto, že zachováva silu decentralizácie. Podľa zakladateľa Sergeya Nazarova decentralizovanejšie služby budú poháňať pokročilé hybridné inteligentné zmluvy, ktoré nakoniec vytvoria web 3.0.

Chainlink 2.0 má podľa predstaviteľov tejto siete v skutočnosti vytvoriť „vesmír služieb“, ktoré budú zabezpečovať, aby sa hybridné inteligentné zmluvy vytvárali veľmi efektívnym, bezpečným a ľahko zostaviteľným spôsobom.

 

Upozornenie:

Kryptomeny, derivátové zmluvy, tokeny a obchodovanie na burzách patria medzi vysoko rizikové produkty. Preto je veľmi dôležité najprv pochopiť ich význam a spôsob použitia predtým, ako do nich zainvestujete.