Kryptokritika jednoducho nezmizne

Nič však nie je všadeprítomnejšie ako kritika a odmietnutie „vzrušenia“ okolo kryptomien a to najmä jednoduchým slovami: „To je bublina“. Za posledné desaťročie bola táto kritika spomenutá už tisíckrát.

A je to znova presne to, čo priniesol najnovší prieskum globálnych manažérov fondov Bank of America. V prieskume na vzorke 200 respondentov Bank of America, až 74% v aprílovom prieskume spoločnosti uviedlo, že bitcoin a kryptomeny sú bublinou. Iba 16% uviedlo, že bitcoin nie je bublina. Ako každé finančné aktívum, aj ľudia sa môžu a budú hádať, čo je a čo nie je bublina, a aká je, a aká by mala byť „tá správna“ hodnota pre akúkoľvek vec, či aktívum v ktoromkoľvek okamihu.

Kritika kryptomien sa najčastejšie znižuje k ich označovaniu ako bubliny, alebo ešte lepšie ak kritika poukazuje nato, že krytomeny sú pre zločincov, že sa jedná o Ponziho schému, podvod a podobne. Kritika je tu už viac ako desať rokov a objavuje sa najčastejšie z úst kritikov vtedy, keď cena kryptomien rastie.

Bez ohľadu nato koľko kritikov si myslí, že bitcoin je bublinou, tak v stredu ráno sa cena bitcoinu obchodovala na nových rekordných hodnotách. Cena bitcoinu vzrástla na niektorých burzách až na úroveň takmer 65.000 dolárov. Od začiatku roku 2021 sa tak hodnota bitcoinu viac ako zdvojnásobila.

Inštitúcie ako Goldman Sachs,  JPMorgan, MasterCard, Visa, PayPal, Square, Tesla už aktívne naskočili do kryptopriestoru a svoje portfóliá rozšírili o kryptomeny. Najnovšou pozitívnou udalosťou pre kryptomeny je informácia ohľadom spoločnosti Coinbase (kryptomenová burza a zmenáreň), ktorá bola zalistovaná medzi verejne obchodované spoločnosti, čo je udalosť, ktorá vyvracia pochybnosti investorov o tom, či tu kryptomeny zostanú. Kryptomeny tu už zostanú o tom niet pochýb a to bez ohľadu na kritické hlasy.

Trieda krypto aktív naďalej rastie o čom svedčí aj stále sa zvyšujúci záujem o investovanie do kryptomien. Tradičné aktíva tu však tiež ostanú a budú fungovať na trhu spoločne s kryptomenami.