Krypto trh by mohol zaznamenať najväčší pád v histórii.

Arthur Hayes, spoluzakladateľ a bývalý generálny riaditeľ krypto burzy BitMEX, varoval, že rozhodnutie Binance odstúpiť od dohody o akvizícii kryto burzy FTX by mohlo uvrhnúť celý krypto trh do hlbšej krízy. Pri uvažovaní o problémoch s likviditou burzy FTX Hayes poznamenal, že zatiaľ čo burza Binance prejavila záujem o kúpu FTX, tak stále existuje možnosť, že generálny riaditeľ Changpeng Zhao (CZ) môže tento obchod zrušiť, pretože neexistuje žiadna pevná zmluva, či dohoda medzi oboma stranami. Pri opise celého procesu kolapsu kryto burzy FTX a „vyprážania“ Bankmana-Frieda, generálneho riaditeľa FTX, Hayes varoval, že by sme mohli byť svedkami momentu typu „Lehman Brothers“ v krypto priemysle, čo s veľkou pravdepodobnosťou zhodí už aj tak „vykrvácané“ kryptomeny ešte nižšie. Ak FTX vstúpi do bankrotu, tak všetci vkladatelia sa postavia do radu, aby získali späť, čo sa len bude dať. Sužovaná burza FTX bojuje s tým, čo sa označuje ako „kríza likvidity“ po tom, čo čelila záplave špekulácií, že burza sa až príliš spolieha na držby, ktoré sú denominované v jej natívnych aktívach FTX Tokenov (FTT).

Vo večerných správach sa však už objavila informácia, že Binance ustupuje od akvizície FTX, na čo takmer všetky kryptomeny reagovali prepadom. V sérii správ Binance uvádza svoje dôvody, ktoré prispeli k rýchlemu rozhodnutiu nepokračovať v dohode o akvizícii burzy FTX.  V správe sa uvádza: „V dôsledku firemnej due diligence, po preskúmaní súvahy spoločnosti FTX, ako aj najnovších správ týkajúcich sa nesprávneho zaobchádzania s finančnými prostriedkami zákazníkov a údajných vyšetrovaní burzy FTX a jej obchodnej spoločnosti Alameda Research, Komisiou pre burzy a cenné papiere v USA, ako aj Komisiou pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC), sme sa rozhodli, že nebudeme pokračovať v potenciálnej akvizícii FTX. Na začiatku sme dúfali, že budeme schopní podporiť zákazníkov FTX a zabezpečiť poskytnutie likvidity, ale problémy burzy FTX sú mimo našej kontroly alebo schopnosti pomôcť im. Zakaždým, keď významný hráč v odvetví zlyhá, utrpia najviac retailoví obchodníci. Za posledných niekoľko rokov sme boli svedkami toho, že krypto ekosystém sa stáva odolnejším a veríme, že časom nekalé praktiky, ktoré zneužívajú finančné prostriedky používateľov, budú voľným trhom prirodzene odstránené. Myslíme si, že s rozvojom regulačných rámcov a s pokračujúcim vývojom odvetvia smerom k väčšej decentralizácii bude celý ekosystém kryptomien silnieť a podobné problémy sa nebudú opakovať.“

Za posledných 24 hodín celková trhová kapitalizácia kryptomien klesla o viac než 15% na hodnotu pod 800 miliárd USD, čo je najväčší jednodňový prepad od májového „výpredaja“, ktorý bol vyvolaný kolapsom kryptomeny Terra LUNA. Aktuálna cena Bitcoinu je 15.944 USD, Ethereum kleslo na hodnotu 1.122 USD, Cardano na 0,319 USD, ATOM na 9,73 USD, BNB na 269,90 USD. Najväčšie kryptomeny tak zaznamenali v priemere prepady okolo 15% až 20%.