Krypto bez odolnosti voči cenzúre neznamená nič...

Odolnosť voči cenzúre je základom každého fungujúceho kryptomenového projektu alebo blockchainu. Takáto odolnosť bola už od začiatku jedným z pilierov kryptomien a aj jedným z dôvodov, prečo hnutie „slobodných peňazí“ vzniklo. Znamená to, že pokiaľ účastník bitcoinovej alebo inej siete dodržiava vopred stanovené technické kritériá na vytvorenie platnej transakcie, nikto (ani policajti, či zvedavý sused) by tomu nemal byť schopný zabrániť.

Kontroverziu vyvolal minulý týždeň zakladateľ a generálny riaditeľ burzy FTX, Sam Bankman-Fried (kryptomiliardár známy ako SBF),  ktorý zverejnil článok o regulácii kryptomien, kde hovoril o implementácii blokovaných zoznamov, čiže o zozname adries peňaženiek, ktorým je zakázaná interakcia s blockchainom, nakoľko sú podozrivé z ich použitia na nekalé účely. Táto činnosť úzko súvisí s rešpektovaním sankčných zoznamov Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) Spojených štátov tým, že „ zoznam sankcionovaných adries“ je samozrejme udržiavaný buď úradom OFAC, alebo zodpovedným subjektom.

A tu vzniká problém. Odstránenie odolnosti voči cenzúre ničí jeden zo základných pilierov hodnoty samotných kryptomien. Kryptomena má byť o nebankových financiách, o poskytovaní otvoreného prístupu k finančným nástrojom, o posilnení slobody ľudí. Bohužiaľ, ak sa upraví len pôvodný finančný systém a jeho základy a princípy ostanú rovnaké, ak si tento systém vezme len nový plášť kryptomien, tak nevznikne nič hodnotné.

Ku cti Bankmana-Frieda patrí, že do vyjadrenia pridal bod, s ktorým bude mnoho ľudí súhlasiť. SBF uviedol, že „zachovanie predpokladanej slobody peer-to-peer transferov a decentralizovaných blockchainov (pokiaľ neexistujú konkrétne dôkazy o podvode, nezákonnom financovaní atď.) je absolútne nevyhnutné“.

Veľa ľudí by s týmto tvrdením súhlasilo, pretože navonok to znamená tak, že dobrí ľudia by mali mať možnosť slobodne obchodovať a zlí ľudia nie. Problém je však v tom, že okrem zjavných príkladov zla (ako je napríklad chladnokrvná vražda alebo lúpež), neexistujú presné definície toho, čo je dobré a čo zlé. Táto definícia momentálne závisí od toho, kto vytvára pravidlá.

Ak u kryptomien zmizne jeden z ich základných pilierov, čiže odolnosť voči cenzúre, tak sa dá súhlasiť s tweetom Bennetta Tomlina, ktorý povedal, že „ak kryptomenám chýba odolnosť voči cenzúre, potom z nich budú len plány a hazardné hry“.

Z tohto dôvodu je správna a presná charakteristika kryptomien veľmi dôležitá a základné piliere kryptomien musia zostať zachované, ak majú priniesť úžitok celej spoločnosti.

Krypto bez súkromia a odolnosti voči cenzúre nebude znamenať nič... Cenzúry a tvrdé regulácie môžu celý hodnotový návrh kryptomien podkopať.

 

Zdroj: Coindesk