Krvavé prepady na trhu – nepodliehajte panike, už sme si tým prešli

Akciové, komoditné, kryptomenové trhy a všeobecne ekonomika ako celok zažívajú roky, desaťročia cykly expanzie, cykly bolesti a čas konsolidácie. Prirovnať sa to dá k dýchaniu. Aj ekonomika sa potrebuje nadýchnuť. Sú obdobia, keď ide prakticky všetko hore a na druhej strane obdobie, keď takmer všetko klesá. Hospodárskej kríze v roku 2008 trvalo viac ako dva roky, kým sa zastavila. Akciové trhy v hlavných ekonomikách sveta vtedy klesli o viac ako 50 %. Potom však prišlo 10 rokov bujarého optimizmu.

V roku 2000 klesol akciový index Nasdaq Composite o 75 %, aby od roku 2002 začal kontinuálne rásť. Teraz po rokoch technické ukazovatele opäť klesli. Aktuálne sme však zvedaví, či poklesy, ktoré akciové trhy v súčasnosti zažívajú sú niečím, čo sa čoskoro zvráti, alebo čelíme znepokojujúcejšej udalosti, ako bola hypotekárna kríza v roku 2008.

Tento rok prakticky všetky investície v rôznych ekonomických sektoroch od začiatku roka strácali na svojich hodnotách. Napríklad: S&P 500 (index) klesol o takmer 30% pričom jednotlivé spoločnosti klesli ešte viac: Netflix -67%, PayPal -55%, Facebook -44 %, Tesla -42 %, Amazon -30%. U niektorých ďalších spoločností nastal prepad až 90%. Rovnako tak sa prepadol aj kryptotrh a aktuálny prepad Bitcoinu je okolo 70%.

Prečo je teda dôležité pozerať sa na investíciu z dlhodobého hľadiska? Pretože máme veľmi krátku pamäť. V globálnej ekonomike si otrasy zapamätáme málokedy. Zapamätáme si až zemetrasenia. Zabúdame na minulosť a pritom sa tieto udalosti opakujú a zažili sme ich už častokrát. Dôležité však je, že svet sa z toho opäť zotaví. Tak ako tomu bolo po veľkej hospodárskej kríze v 30-tych rokoch minulého storočia, tak ako tomu bolo po ropnej kríze v 70-tych rokoch, ku ktorej sa pridal koniec Bretton Woodskej dohody (koniec zlatého štandardu) a spustila sa globálna recesia, tak ako tomu bolo v polovici 80-tych rokov, keď ropa opäť pomohla spustiť ďalšiu globálnu krízu, či posledná pamätná kríza v roku 2008, keď svet zasiahla ekonomická kríza hypotekárnych úverov.

Napríklad v čase krízy v 70-tych rokoch klesol index S&P 500 o 50 % za jeden rok (1973-1974), len aby sa zotavil a stúpol o 76 % za dva roky a o 133 % za štyri roky. Počas ropnej krýzy v 80-tych rokoch index S&P 500 klesol takmer o 30 %, len aby sa zotavil a v priebehu nasledujúcich piatich rokov stúpol o 226 %. Jeden z najprudších prepadov zaznamenal index S&P 500 v roku 2008, keď za rok a pol klesol až o -58 %. O 5 rokov neskôr však index S&P 500 svoju cenu strojnásobil a aj napriek súčasným poklesom je jeho hodnota viac ako 5-násobkom vtedajšej hodnoty.

Bitcoin a kryptomeny sa prepadli. Čo teraz?

Bitcoin si prešiel v minulosti viacerými cyklami a vždy sa spamätal a od poklesu odrazil. Realita pri pohľade do histórie ukazuje, že 100 % ľudí, ktorí nakúpili a čakali 4 alebo viac rokov, tak zaznamenali rast svojich investícií a mohli vyberať zisky. História sa nemusí opakovať, ale je to veľmi dobrý historický precedens. Z tohto dôvodu je investičný horizont kľúčový. Je ťažké odhadnúť, čo bude zajtra, keďže aj „najväčšie investičné mozgy na Wall Street“ takmer vždy zlyhajú, ak sa jedná o krátkodobé investovanie. Ak však predĺžime časový horizont, tak trend sa dá ľahšie predpovedať a v takom prípade čas hrá s investormi a nie proti nim...