Krížová výprava SEC voči Binance a Coinbase

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) podala v priebehu dvoch dní dve veľké žaloby a žiadosť o vydanie dočasného súdneho príkazu proti Binance a Coinbase, teda najväčším svetovým, resp. americkým krypto burzám. Hoci žaloby majú spoločné črty, existuje aj niekoľko dosť zásadných rozdielov. Rozdiely sú dôležité z toho dôvodu, že oba prípady môžu finálne určiť spôsob regulácie kryptomien v USA, prinajmenšom dovtedy, kým Kongres neprijme nejakú legislatívu (ak sa tak stane). Otázkou je, ako sa Coinbase a Binance budú brániť.

Spoločnosti Binance aj Coinbase vydali niekoľko vyhlásení a ich vedúci pracovníci sa k obvineniam vyjadrili v televízii aj na Twitteri.

V televízii a na tlačovkách generálny riaditeľ spoločnosti Coinbase Brian Armstrong povedal, že Coinbase neplánuje zatvoriť svoju „staking“ službu, ktorá je tŕňom v oku regulačných orgánov, zatiaľ čo spoločnosť Binance.US v stredu oznámila, že zastaví obchodovanie s viac ako 50 rôznymi pármi tokenov, z ktorých väčšina bola obchodovaná voči stablecoinu tether (USDT). Samotná spoločnosť Binance viackrát uviedla, že finančné prostriedky zákazníkov nikdy neboli ohrozené a že nesúhlasí s obvineniami SEC.

Jedným z argumentov spoločnosti Coinbase od prijatia tzv. oznámenie Wells, ktoré agentúra SEC používa na to, aby spoločnosť upozornila na potenciálnu žalobu, je skutočnosť, že sa Coinbase v roku 2021 stala verejne obchodovanou spoločnosťou so súhlasom SEC. Generálny riaditeľ spoločnosti Coinbase Brian Armstrong tento týždeň na Twitteri uviedol: „SEC preskúmala naše podnikanie a umožnila nám stať sa verejne obchodovanou spoločnosťou v roku 2021."

Alexandra Damskerová, niekdajšia právnička SEC, ktorá je teraz poradkyňou spoločnosti INX však uviedla, že toto tvrdenie je zavádzajúce. Podľa jej slov nie je „úlohou kontrolóra z oddelenia financií určiť, či je niečo zákonné alebo nezákonné“, hoci nato môže upozorniť právne oddelenie alebo konkrétneho zodpovedného úradníka, ak zistí niečo pochybné. Damskerová povedala: „Nemôžem im povedať, že to, čo robia, je nezákonné, pretože to neviem. A nemôžem im povedať, že to je to v rámci zákona, pretože ani to neviem. Všetky vyjadrenia sú verejné, a takéto vyjadrenia by pre krypto priemysel a trh mohli znamenať, že by mohlo ísť o niečo nezákonné. A to ako kontrolór nemôžeme urobiť, však? Takže čo máme robiť? Oddelenie financií len pokračovalo vo svojom vlastnom prieskume, ktoré spočíva v hľadaní podstatných chýb, opomenutí alebo zabezpečení dodržiavania pravidiel SEC.“

Riaditeľ Coinbase povedal, že spoločnosť Coinbase sa pokúsila „prísť a zaregistrovať sa na SEC", ako to často spomínal predseda SEC Gary Gensler, ale bohužiaľ „neexistuje žiadna cesta", ako to urobiť. Sťažnosť v rovnakom znení tento týždeň zopakoval aj Dan Gallagher, šéf dodržiavania predpisov spoločnosti Robinhood, pred Kongresom USA, pričom stojí za zmienku, že aj spoločnosť Robinhood dostala predvolanie spojené s jej aktivitami v oblasti kryptomien. Krypto burzy Coinbase aj Binance zopakovali svoje sťažnosti na reguláciu prostredníctvom „presadzovania práva“ namiesto vytvorenia usmernení a právnych predpisov, hoci SEC pravdepodobne poskytol niektoré vyhlásenia, že sa „domnieva, že niektoré (konkrétne) kryptomeny sú neregistrovanými cennými papiermi“.

V princípe sa to týka základnej otázky, ktorá je jadrom tejto sťažnosti. „Sú kryptomeny (prinajmenšom tie, ktoré sú uvedené v sťažnostiach SEC) cennými papiermi? SEC si zjavne myslí, že áno, a tak snahy spoločnosti Coinbase o to, aby agentúra povedala niečo iné alebo to preskúmala, môžu byť jednoducho bezpredmetné.

Spoločnosť Binance zasa zaujíma podobne bojovný postoj a vo verejných vyhláseniach uviedla, že spolupracovala s vyšetrovaním SEC a snažila sa pracovať na „dohodnutom urovnaní". Binance vo svojom vyjadrení uviedla: „Aj keď berieme obvinenia SEC vážne, nemali by byť ako predmet vymáhania práva zo strany SEC a už vôbec nie na základe nepodložených faktov. Našu platformu máme v úmysle dôrazne brániť. Bohužiaľ, odmietnutie SEC s nami konštruktívne jednať a spolupracovať je len ďalším príkladom nesprávneho a vedomého odmietania Komisie poskytnúť odvetviu digitálnych aktív potrebnú právnu jasnosť a usmernenia." 

Samozrejme, prípady spoločností Binance a Coinbase majú niekoľko zásadných rozdielov. Zatiaľ čo Coinbase čelí do značnej miery hlavnému obvineniu, že kótovali cenné papiere a nezaregistrovali sa ako maklér, burza alebo klíringové centrum, tak prípad Binance zahŕňa aj viacero iných obvinení, ako napríklad, že Binance a generálny riaditeľ Changpeng Zhao mali tajne prístup k finančným prostriedkom zákazníkov Binance.US a tieto prostriedky presmerovali do Zhaových vlastných subjektov.

Spoločnosť Binance.US v rôznych tweetoch uviedla, že SEC nikdy predtým nevyjadrila žiadne obavy o finančné prostriedky zákazníkov a že jej právnici už s agentúrou o týchto otázkach hovorili. Spoločnosť Binance má teraz 12. júna lehotu na odpoveď na podanú žiadosť zo strany SEC na vydanie dočasného súdneho príkazu, pričom vypočutie je naplánované na 13. júna.

Uvidíme čo teda prinesie obhajoba spoločností Binance a následne Coinbase proti žalobe SEC.