Krátke správy z krypto sveta

Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC)

Predseda komisie pre cenné papiere a burzu (SEC) Gary Gensler nie je príliš nadšený rastúcou popularitou DeFi sektoru a na konferencii povedal, že tento sektor nie je a nebude imúnny voči regulácii. Minulý týždeň agentúra SEC podpísala „šesťcifernú“ zmluvu s analytickou blockchainovou spoločnosťou AnChain, ktorá jej má pomôcť pri vyšetrovaní transakcií v sektore decentralizovaných financií (DeFi). Generálny riaditeľ a spoluzakladateľ AnChain, Victor Fang, pre Forbes povedal: „SEC chce veľmi porozumieť tomu, čo sa deje vo svete digitálnych aktív založených na inteligentných zmluvách".

Iniciatíva „DeFi pre ľudí“

Zástupcovia iniciatívy „DeFi pre ľudí“, ktorá zahŕňa napríklad krypto spoločnosti Aave, Curve, Sushi, PoolTogether, 0x, UMA, Valora, Ubeswap a Moola Market, ako aj partnerov v oblasti vzdelávania a infraštruktúry vrátane spoločností Chainlink a The Graf, plánujú sprístupniť služby decentralizovaných financií 6 miliardám ľudí po celom svete, ktorí vlastnia smartphone. Suma 100 miliónov dolárov, ktorá je súčasťou programu zahŕňa rôzne stimuly, granty a vzdelávacie iniciatívy. Podľa zakladateľa PoolTogether, Leightona Cusaka, sú nízke ceny, nízke poplatky a rýchle transakcie „jednou z najdôležitejších a najefektívnejších ciest k úsporám pre ľudí s nižším príjmom“. Iniciatíva sa preto spája so platformou Celo, ktorá pomôže urýchliť prijatie DeFi medzi ľuďmi po celom svete.

Prieskum CNBC

CNBC zverejnila 24. augusta, výsledky prieskumu verejnej mienky, ktoré naznačujú, že 11% dospelých v USA investuje do krypto aktív. Správa uvádza, že prieskum zahŕňal 5.523 respondentov.

Tu je niekoľko zaujímavostí z výsledkov prieskumu:

  • 60% opýtaných, ktorí investujú do kryptomien, tvrdia, že tak robia z dôvodu potenciálu dlhodobého rastu.
  • 44% opýtaných uviedli, že investujú do kryptomien z dôvodu krátkodobého, vysokého potenciálu rastu
  • 33% opýtaných uviedlo, že ich láka vzrušenie z investovania a špekulácie
  • Prieskum tiež ukázal, že noví investori sú ohľadom kryptomien optimistickejší než tí, ktorí začali investovať pred rokom 2019.
  • Prieskum sa zaoberal aj demografickými údajmi ohľadom investovania do kryptomien a zistil, že muži investujú dvakrát častejšie ako ženy. Oproti mužom však, do kryptomien investujú ženy všetkých rasových a etnických skupín. Starší investori tiež častejšie hodnotili krypto aktíva ako vysoko rizikové, pričom mladším ročníkom rizikovosť neprekáža.

Cardano

„Všetko ide podľa plánu“ povedal o aktualizácii Alonzo zakladateľ spoločnosti Cardano Charles Hoskinson . Pričom stále platí termín spustenia aktualizácie do 12. septembra. IOHK spoločnosť, ktorá stojí za vývojom siete Cardano, oznámila, že uvedie na trh prevodník ERC-20 tokenov, ktorý prinesie aktíva Ethereum do testovacej siete Cardano a naopak. Konvertor je mostom spájajúcim sieť Ethereum so sieťou Cardano, čo umožní jednoduchú migráciu aktív založených na kryptomene Ethereum do siete Cardano. Spustenie testnetu bude oznámené tento týždeň. V reakcii na nedávnu vlnu kybernetických útokov na rôzne kryptoburzy Cardano Foundation oznámila partnerstvo s HackerOne a pozýva hackerov na účasť na lukratívnom hackathone v rámci programu Card Bounty (ADA), aby sa otestovali prípadné problémy s výkonom siete, ktoré by mohli viesť k vážnym bezpečnostným chybám. Hackeri tak môžu získať až 10.000 dolárov za každú odhalenú chybu, ktorá by ohrozovala kritický uzol siete Cardano. Hackeri tak preveria akékoľvek prípadné, identifikovateľné problémy so zraniteľnosťou systému alebo potencionálnym útokom.

Polkadot

Parallel Finance, protokol decentralizovaných financií (DeFi) založený na Polkadote, ktorý ponúka pôžičky a vkladové služby, získal v financovanie vo výške 22 miliónov dolárov. Parallel Finance bol spustený len pred piatimi mesiacmi a aktuálne je spustený v testnete na platformách Polkadot aj Kusama. Protokol ponúka dve kľúčové služby. Jednou je využitie vkladov a druhou je zabezpečenie likvidity. Vkladová páka umožňuje užívateľom požičať si za prostriedky za účelom zvýšenia ich výnosu za ich vkladovú zábezpeku a likvidita umožňuje užívateľom vložiť svoje tokeny Polkadot (DOT) a získať tak natívne tokeny Parallel. Parallel Finance plánuje spustiť svoju hlavnú sieť vo 4Q tohto roka a zároveň sa pokúsi vyhrať jednu z aukciíí o parachain slot na sieti Polkadot.

Solana

Cena kryptomeny Solana vzrástla na novú rekordnú úroveň 103,72 dolára, pričom trhová kapitalizácia Solana je aktuálne 30 miliónov dolárov. Krypto analytická spoločnosť CoinShares vo svojej správe uviedla, že Solana za posledný týždeň zaznamenala väčší prílev investícií než ktorákoľvek iná kryptomena, pričom získala čisté investície vo výške viac ako 7 miliónov dolárov. Investičný stratég James Butterfill poznamenal, že flexibilnejší softvér Solano a vyššia rýchlosť transakcií v porovnaní s najväčším rivalom, platformou Ethereum, mu pomohlo získať veľmi zaujímavú trakciu medzi investormi a vývojármi softvéru.