Korelácia Bitcoinu so zlatom dosiahla 40-dňové maximum

Mnohí priaznivci Bitcoinu (BTC) už roky tvrdia, že Bitcoin je v súlade s tým, aby sa stal aktívom takzvaného bezpečného prístavu a zabezpečením proti inflácii s možnosťou nahradiť v tomto smere zlato. Skutočnosť, že sa Bitcoin naozaj stanete bezpečným prístavom, by sa mohla realizovať najmä vďaka tomu, že vlajková loď kryptomien v súčasnom období prevládajúcich ťažkých makroekonomických faktorov zaznamenáva zvýšenú koreláciu so zlatom. Podľa vyjadrenia agentúry Bloomberg dosiahol Bitcoin aktuálne 40-dňovú koreláciu so zlatom na úrovni 0,50 po tom, čo sa ešte v auguste hodnota korelácie pohybovala okolo nuly.

Korelácia so zlatom dáva Bitcoin do centra pozornosti ako digitálne zlato po období, keď sa kryptomena číslo jeden obchodovala najmä v korelácii s akciami. Je pozoruhodné, že obe triedy aktív boli ovplyvnené prevládajúcou infláciou a zvyšovaním úrokových sadzieb. Hodnota Bitcoinu sa však už niekoľko týždňov konsoliduje okolo úrovne 20.000 dolárov, čo je kľúčový faktor pre klesajúcu volatilitu aktív. Je pozoruhodné, že Bitcoin sa v tomto období ukázal ako menej volatilný než tomu je u niektorých akciových produktoch, ako je napríklad index Dow Jones.

Keďže Bitcoin aj zlato bojujú o status bezpečného prístavu, časť kryptotrhu verí, že Bitcoin má šancu v budúcnosti zaznamenať významné výnosy popri ochrane bohatstva.

Robert Kiyosaki, autor známej knihy „Bohatý otec, chudobný otec“ tvrdí, že ekonomika sa pravdepodobne zrúti a ako Bitcoin, tak aj zlato môžu pôsobiť ako zdroj úschovy a bohatstva. Bitcoin sa podľa CoinMarketCap aktuálne obchoduje na cenovej úrovni 19.560 USD.