Konzum, najväčší reťazec supermarketov v Chorvátsku akceptuje kryptomeny

Konzum, najväčší reťazec supermarketov v Chorvátsku, drží krok s dobou a zaviedol možnosť platieb v kryptomenách v internetovom obchode s tým, že plánuje čoskoro rozšíriť novú možnosť platby aj do svojich fyzických obchodných reťazcov. Maloobchodný predajca prevádzkuje viac ako 700 obchodov v Chorvátsku a má viac ako 10.000 zamestnancov.

Spoločnosť v pondelok oficiálne oznámila, že akceptuje deväť kryptomien na platby vo svojom internetovom obchode, čo zákazníkom umožňuje používať kryptomeny na nákup potravín, hygienických výrobkov a potrieb pre domácnosť. Podľa oznámenia medzi podporované kryptomeny patria Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), EOS (EOS), Dai (DAI), Ripple (XRP), Stellar (XLM), ako aj stablecoiny Tether a USDC.

Aby spoločnosť Konzum umožnila novú možnosť platieb kryptomenami, tak sa spojila so spoločnosťou Electrocoin, ktorá umožňuje spracovanie platieb kryptomenami. Spoločnosti sa dohodli na implementácii systému PayCek, ktorý obchodníkom umožňuje prijímať platby v kryptomenách. Berúc do úvahy vysokú volatilitu cien kryptomien, systém PayCek zaručuje kupujúcim pevný výmenný kurz na začiatku transakcie, čo poskytuje dostatok času na úspešné vykonanie transakcie.

Podľa člena predstavenstva Konzum, Uroša Kalinića, zavedenie kryptoplatieb svedčí o tom, že spoločnosť Konzum sleduje globálne trendy a inovácie v maloobchodnom sektore.

Uroš Kalinić vo svojom vyhlásení uviedol: „Ako najväčší maloobchodný reťazec v Chorvátsku, sme už 65 rokov nepretržitým lídrom na domácom trhu z hľadiska obchodných výsledkov a technologických úspechov. Sme hrdí na to, že sme lídrami v ďalšej oblasti, ktorá sa veľmi rýchlo rozvíja a formuje budúcnosť.“