Kongres USA bude tento týždeň hlasovať o návrhu kontroverzného zákona „Infrastructure Bill“

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosi potvrdila, že pred konečným hlasovaním, budú tento týždeň ešte prebiehať diskusie o kontroverznom návrhu zákona s názvom „Infrastructure Bill“, ktorý sa v niektorých zásadných bodoch dotýka aj kryptomien a krypto priemyslu. Ako uvádza agentúra Reuters, tak v liste, ktorý v nedeľu zverejnila jej kancelária, Pelosi uviedla, že pred prijatím legislatívy budú počas štyroch dní prebiehať diskusie, ktoré majú finálne pomôcť financovať výstavbu ciest, mostov, letísk a rôzne školské, či stavebné projekty. Časť návrhu tohto kontroverzného zákona obsahuje aj ustanovenie, ktorým sa vyžaduje povinné vykazovanie daní pre všetky subjekty, ktoré sú voľne napojené na krypto priemysel.

Návrh zákona prešiel snemovňou začiatkom augusta a kontroverzne slovom „broker“ označuje ako brokerov aj organizácie a spoločnosti, ako sú napríklad blokckchainové softvérové, vývojárske spoločnosti, validátorov uzlov, ťažiarov bitcoinov, výrobcov hardvéru a poskytovateľov krypto peňaženiek. Toto znamená, že jeho pravidlami, by sa museli riadiť aj všetky subjekty, ktoré v princípe nemajú možnosť tento zákon dodržiavať, pretože v znení návrhu zákona sa uvádza, že všetky tieto spoločnosti musia nahlasovať informácie o užívateľoch, ktorí technológiu používajú. V prípade vyššie uvedených spoločností to však reálne nie je možné.

Návrh dohody medzi demokratmi a republikánmi zmaril jediný senátor (Richard Schelby – Alabama), ktorý podal v legislatívnom konaní požiadavku na navýšenie vojenských výdavkov o ďalších 50 miliárd dolárov, čo však zablokoval senátor Bernie Sanders. Schelby sa následne pomstil tým, že nepodporil pozmeňujúci dodatok, týkajúci sa kryptomien. Paradoxom toho všetkého je, že sa jedná o posledné Schelbyho funkčné obdobie a potom odchádza do dôchodku.

Ak návrh zákona prejde so znením v nezmenenej podobe, tak tieto subjekty budú nútené nahlasovať všetky transakcie do služby „Internal Revenue Service (IRS)“, ktorej cieľom je rozšírenie zdanenia kryptomien s cieľom získať dodatočné príjmy vo výške 28 miliárd dolárov. V podstate sa hľadajú spôsoby, ako pokryť štátom „rozhadzované“, vytlačené doláre.

Niekoľko senátorov, zákonodarcov a zástupcov, vrátane Anny Eshoo, Cynthie Lummis, Rona Wydena a Pata Toomeyho, lobovalo za úpravu znenia, pričom tvrdia, že terminológia je príliš široká a mohla by potlačiť všetky prichádzajúce inovácie. Paradoxom je platnosť amerického zákona, ktorý práve podporuje všetky inovácie s tým, že inováciám by sa nemali „hádzať kamene pod nohy“. V liste z 12. augusta demokratická zástupkyňa Anna Eshoo uviedla: „V decentralizovanom systéme kryptomien tieto osoby a subjekty nevedia, kto sú kupujúci a predávajúci a nebudú tak tieto spoločnosti schopné splniť požiadavky definované návrhom zákona, v slove broker. V prípade, že by tento návrh zákona prešiel, tak bude požadované, aby vývojári tretích strán podávali správu IRS, čo by mohlo mať rozsiahly vplyv na americký krypto priemysel a budúce inovácie blockchainu“.

Návrh zákona vzbudzuje obavy aj u bežných majiteľov kryptomien, nakoľko časť zákona, ktorá môže byť súčasťou „Infrastructure Bill“ by spôsobila, že každý majiteľ kryptomien, ktorého trhová hodnota vlastnených kryptomien v okamihu prekročí 10.000 USD, bude musieť túto udalosť nahlásiť „americkej vláde“ do 15 dní, pretože ak by tak neurobil, tak spôsobí trestný čin.

Návrh zákona sa však môže ešte odložiť, pretože niektorí zákonodarcovia trvajú na tom, že by sa mal pozdržať, kým nebude pripravené väčšie preskúmanie možností zákona. Diskutovať a hlasovať sa má aj o následnom návrhu zákona o sociálnom zabezpečení a klíme vo výške podpory 3,5 bilióna dolárov.

Americkému ministerstvu financií sa po „bezprecedentných opatreniach“ spôsobených „kvantitatívnym uvoľňovaním“ – čiže tlačením biliónov dolárov na podporu opatrení spôsobených pandémiou, míňajú peniaze a vláda môže v prípade nekonania Kongresu čeliť zlyhaniu.

Z tohto dôvodu je pravdepodobné, že návrh zákona bude schválený, bez ohľadu na akýkoľvek negatívny vplyv na krypto priemysel, alebo potenciálny exodus technologických firiem z USA.