Kolaps alebo zmena? Mladá generácia a krypto majú tromfy v rukách.

Mnoho investorov, ktorí sú medzi mileniálmi a tzv. generáciou Gen X, si vraví, že budú potrebovať „zázrak“, aby sa do budúcnosti zabezpečili, a aby kľudne v budúcnosti mohli odísť do dôchodku. Tieto obavy vyplývajú z obavy prudkého nárastu verejného dlhu, z inflácie, ktorú sa vlády snažia definovať ako prechodnú, z toho, čo sa stane, ak začnú vlády opäť dvíhať úrokové sadzby, a aký to bude mať dopad na úspory, bývanie, či životnú úroveň. Z uvedených dôvodov táto generácia vidí, ako možnú záchranu práve kryptomeny. Až 70% mladej populácie nesúhlasí s vládami, neveria vládnym predstaviteľom a politikom. Táto generácia mladých ľudí hľadá alternatívu k centrálnemu riadeniu a plánovaniu. Pre týchto mladých ľudí sú kryptomeny výstupným lístkom zo súčasného systému. Či už sa nato budeme pozerať očami staršej generácie, či ako populisti, alebo tí, čo veria ľavici, alebo pravici, tak súčasné vlády a finančné inštitúcie nenesú za súčasný stav vo svete žiadne následky a vo finále majú stále tendenciu beztrestne profitovať z centrálnych, alebo federálnych politík. Posledná finančná kríza je vo svojej podstate stále živená ďalej. Mnohí ľudia majú obavy z monopolnej moci, cenzúry a kontroly ich osobných údajov. Oblasť decentralizovaných financií a kryptomien môže byť východiskom, aj keď mnohí do tejto oblasti vstupujú zo špekulatívnymi myšlienkami, s vidinou rýchlych peňazí a podobne. V každom prípade kryto priemysel prináša technologicky absolútne nové možnosti. Decentralizované technológie so zabudovanými finančnými stimulmi, blockchain, Web3.0, NFT, DAO, a ďalšie vznikajúce možnosti a technológie aktuálne ponúkajú lukratívnu alternatívu k súčasným chátrajúcim starým inštitúciám.

Inflácia pravdepodobne zostane počas celého roku 2022 na úrovni 5%, zatiaľ čo úrokové sadzby sa budú postupne zvyšovať. Uvedená skutočnosť môže mať negatívny vplyv na dynamiku akciového trhu a môže poškodiť rastové akcie. Táto skutočnosť môže byť však dobrým znamením pre kryptomeny z krátkodobého hľadiska, ale riskantným zo strednodobého hľadiska, keďže veľa krypto spoločností a ich používateľov bude pod „nútenou cenzúrou“ viacerých technologických a vznikajúcich finančných platforiem, ktoré k tomu budú donútené vládnymi nariadeniami. Z dlhodobého hľadiska má však táto zmena a nové možnosti veľký význam.

Mladá generácia má momentálne všetky potrebné ingrediencie, ktoré potrebuje, aby celá spoločnosť uspela. Má talent. Mladí ľudia sú vždy plní entuziazmu, sú brilantní, vášniví budovatelia s veľkou víziou. V rekordnom počte sa hrnú do otvoreného dizajnového priestoru kryptomien, ktorý je transparentný, nemenný a decentralizovaný. Sú ochotní tomu venovať svoj čas aj po víkendoch, či v noci. Do sféry krypto priemyslu prichádza kapitál. V posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu fondov v oblasti rizikového kapitálu, sme svedkami získavania veľkých finančných prostriedkov pre krypto startupy, finančných stimulov pre nové decentralizované protokoly a Web3.0, ktorý pomaly, ale isto prichádza. Počas posledného obdobia, keď trhy klesali, bola vybudovaná kritická infraštruktúra kryto sféry a vďaka tomu je teraz sociálne a aj prakticky jednoduchšie, ako kedykoľvek predtým, prijať toto nové „techno-politické“ hnutie.

Žijeme v období mnohých sociálnych otrasov. Mladí ľudia sa naučili a sami radi investujú svoj čas a prostriedky do technológií, ktoré narúšajú staršími generáciami preferované inštitúcie a zostarnuté štruktúry. Najlepšie na tom je, že ak je človek mladý, na svojej štartovacej čiare, bez financií, ktoré by zdedil, tak nemá čo stratiť a svoje úsilie dokáže stonásobne zväčšiť. Oblasť decentralizovaných financií  (DeFi) ponúka sporiteľom neporovnateľne vyšší úrok v porovnaní s úrokom, ktorý ponúkajú štandardné banky. Nezastupiteľné tokeny (NFT) umožňujú svojim autorom speňaženie ich snaženia a talentu bez toho, aby museli platiť drahý, často až „hollywoodsky prenájom“. Oblasť otvorených hier, nových sociálnych a finančných platforiem odstraňuje manipulovanie s osobnými údajmi, eliminuje obchodovanie s osobnými údajmi používateľov bez ich vedomia a umožňuje používateľom participovať na vlastnení týchto sietí a platforiem. DAO (Decentralizovaná autonómna organizácia), ako nová forma organizácie otriasa svetom investícií, podnikania a kreatívneho priemyslu. DAO umožňuje vytvoriť spoločnosť, ktorá zhromažďuje množstvo vedomostí a know-how naprieč celým svetom, pričom reflektuje na anonymitu, progresívnu decentralizáciu, riadenie, či spoluprácu.

Rast kryptomien je nepopierateľný a týmto tempom rastu budú kryptomeny a krypto priemysel do roku 2030 rádovo väčšie, keďže nová ekonomika používateľov krypto sveta je tiež rádovo atraktívnejšia a dynamickejšia. Či už sa nato budeme dívať so skepsou, posmeškami, alebo nadšením, tak spoločnosť je na pokraji kompletnej transformácie hospodárstva, ako ho poznáme doposiaľ.