Kiyosaki: Uvidíme hyperinfláciu akú sme ešte nevideli.

Autor knihy Bohatý otec, chudobný otec Robert Kiyosaki varuje Američanov, že krajinu pravdepodobne bude čakať jedna kríza za druhou, keďže krajiny BRICS posielajú „svoje doláre“ späť do USA. V poslednom videu na kanáli The Rich Dad Channel, Kiyosaki povedal svojim 3,1 miliónom odberateľom, že USA pravdepodobne hrozí hyperinflácia, vojna a hladomor. Ako dôvod uviedol fakt, že sa ostatné veľké hospodárske mocnosti spájajú, aby sa vzopreli nadvláde amerického dolára, ktorý je rezervnou menou. Podľa Kiyosakiho predstavuje zoskupenie BRICS, ktoré tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, veľkú hrozbu pre stabilitu americkej spoločnosti. Podľa jeho názoru táto aliancia krajín by mohla vyvolať hyperinfláciu za predpokladu, že sa rozhodnú svoje obrovské devízové dolárové rezervy poslať späť do Spojených štátov.

BRICS je údajne v počiatočnom štádiu vývoja meny viazanej na drahé kovy, ktorá nebude využívať americké doláre.

Kiyosaki vo svojom videu uviedol: „Potom ako sa stal dolár svetovou rezervnou menou vznikla tzv. "Triffinova dilema" čo znamená, že USA museli dodávať každej centrálnej banke na celom svete doláre. Znamená to, že USA museli vytlačiť pravdepodobne kvadrilióny dolárov. Teraz nastal stav, keď sa situácia na ihrisku zmenila a „šikanované krajiny BRICS“ sa spojili voči šikanujúcemu – teda USA. Krajiny BRICS sa spojili a hovoria USA, aby si vzali svoje doláre naspäť. Keď sa tieto doláre vrátia naspäť do Ameriky, tak nastane hyperinflácia. A vždy, keď je hyperinflácia, tak vznikne diktatúra.“

Triffinova dilema hovorí o tom, že emitent svetovej rezervnej meny čelí výzve, že v budúcnosti bude mať nadbytok vlastnej meny, pretože v súčasnosti krajina poskytuje likviditu zvyšku sveta.

Kiyosaki tvrdí, že hyperinflácia by bola len vrcholom ľadovca, ak by sa krajiny BRICS úplne vzdali amerického dolára. Ak by k tomu došlo, tak Kiyosaki predpovedá, že dôjde ku vojnovému konfliktu a dôjde tiež k stavu, že Američania budú bojovať o prístup k najzákladnejším potrebám. Autor bestselleru tiež varuje, že ostatné krajiny si začínajú uvedomovať, že americkému doláru nemožno dôverovať. Na záver vo videu povedal: „Dámy a páni, ak nedôverujete svojim peniazom, je to problém. A svet sa teraz prebúdza, že nedôveruje peniazom, ale najhoršie na tom je, že sa spustí Triffinova dilema a bilióny dolárov sa vyplavia späť na naše americké pobrežie. Uvidíme hyperinfláciu, akú sme ešte nikdy nevideli."