Kam by sa mohla vydať cena Bitcoinu v najbližšom období?

Barry Jiang a Hanson Chan, analytici kryptoburzy Huobi, vo svojej poslednej analytickej správe s názvom „Is Another Black May Coming“ napísali, že čo sa týka bitcoinu a kryptomien, tak dno trhu sme ešte nedosiahli a dno trhu ešte len príde. Z tohto dôvodu by mali hodnotoví investori s nákupom ešte počkať.

Argumentácia vychádza z analýzy toho, že trhové dno pre bitcoin možno určiť preskúmaním jeho percenta čistého nerealizovaného zisku/straty (NUPL). NUPL má päť rôznych klasifikácií: eufória/chamtivosť, viera/popieranie, optimizmus/úzkosť, nádej/strach a kapitulácia. Fáza kapitulácie je, keď je cena najnižšia, a preto je podľa tejto úvahy najlepší čas pre kupujúcich naskočiť. Na základe grafu NUPL bitcoinu je aktívum momentálne v klasifikácii strachu, a preto pravdepodobne ešte nedosiahlo svoju najnižšiu cenu v aktuálnom cykle. Ako vysvetľuje hodnotenie bitcoinovej NUPL aj analytická platforma CryptoQuant, tak investori sú momentálne vo fáze strachu, keďže momentálne nerealizované zisky sú o niečo vyššie, ako samotné straty. Podľa zverejnenej správy pre portál Decrypt, Huobi odhaduje, že dno bitcoinu bude niekde medzi 20.000 až 25.000 USD.

Naproti tomu, Yuya Hasegawa, trhový analytik japonskej kryptomenovej burzy Bitbank, má menej optimistický výhľad. Vo svojom vyjadrení uviedol: „Z predchádzajúcich dvoch kapitulačných fáz môžeme vidieť, že cena bitcoinu klesla približne o 40-50% po tom, čo sa „farba NUPL“ zmenila na oranžovú – tj. na „Hope/Fear“ (nádej/strach). Ak to bude pravda a tento vzorec zreplikujeme aj na súčasnú situáciu, tak súčasná cena bitcoinu by mohla klesnúť až na 15.000 dolárov.

Bez ohľadu na to, v ktorej oblasti obchodu sa teraz maloobchodný (retailový) investor kryptomien nachádza, tak niektorí analytici sa domnievajú, že on-chain metriky, ako je napríklad NUPL nie sú v súčasnej situácii vôbec užitočné, pretože bitcoin je počas tohto strašného prepadu na trhu jasne úzko prepojený s akciovým trhom. Podľa ich vyjadrení bude preto dynamika cien v kryptomenách pravdepodobne počas niekoľkých mesiacov, alebo rokov odrážať širšie trendy na ostatných finančných trhoch, až kým neuvidíme novú úroveň stability.

Bitcoin však už mnohokrát prekvapil a kto nakoniec bude mať pravdu ukáže až čas. Bitcoin prelomil cenovú hladinu 30.000 USD a dnes zatiaľ dosiahol svoje minimum na úrovni okolo 25.500 USD.