Kam až môže cena Bitcoinu vystreliť po schválení spotových bitcoinových ETF?

Krypto investori čakajú, či SEC (Komisia pre cenné papiere a burzu) schváli množstvo žiadostí o spotové bitcoinové ETF. Keďže schválenie spotových bitcoinových ETF teraz vyzerá veľmi reálne, tak sa pozornosť sústreďuje na detaily o tom, ako sa bude dané ETF bude obchodovať, koľko to bude stáť, aká veľká bude časť nárastu ceny BTC spôsobená dopytom.

S takmer tuctom žiadostí o spotové ETF, ktoré súperia o pozornosť, budú kupujúci veľmi citliví na cenu a emitenti sú už teraz zapojení do miernej cenovej vojny. Napríklad spoločnosť ARK Invest Cathie Woodovej, ktorá spolupracuje s fondom „21Shares“ na spustení bitcoinového ETF, pôvodne oznámila poplatok 0,8 %, ale v pondelok vyšlo najavo, že neoznámili žiadny poplatok, ktorý by mal byť za prvých šesť mesiacov. Ostatní emitenti tiež prudko znižujú ceny, pričom viacerí, ako napríklad Bitwise, ARK, Invesco, ponúkajú 0% poplatok za prvých šesť mesiacov, zatiaľ čo napríklad Grayscale si bude účtovať 1,5%. Podľa informácií CNBC poplatky za spotové bitcoinové ETF jednotlivých spoločností by mali byť nasledovné:

  • Bitové (BITB) 0,0 % (po prvých šiestich mesiacoch: 0,2 %)
  • ARK Invest/21Shares (ARKB): 0,0 % (po prvých šiestich mesiacoch: 0,21 %)
  • Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO) 0,0 % (po prvých šiestich mesiacoch: 0,39 %)
  • iShares Bitcoin Trust (IBIT) 0,12 % (po prvých 12 mesiacoch: 0,25 %)
  • VanEck Bitcoin Trust (HODL) 0,25 %
  • Franklin Bitcoin ETF (EZBC) 0,29 %
  • Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC) 0 % (po 31. júli 2024, 0,25 %)
  • WisdomTree Bitcoin Trust (BTCW) 0,0 % (po prvých šiestich mesiacoch 0,3 %)
  • Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR) 0,0 % (po troch mesiacoch 0,49 %)
  • Bitcoin Trust v odtieňoch sivej (GBTC) 1,5 %
  • Hashdex bitcoin (DEFI) 0,9 %

Ďalšou dôležitou otázkou je, že ako sa bude spotové bitcoinové ETF obchodovať v porovnaní s bitcoinmi a bitcoinovými futures. Simeon Hyman, globálny investičný stratég spoločnosti ProShares, ktorý spravuje najväčší bitcoinový futures ETF fond s názvom ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), ktorý bol uvedený na trh v októbri 2021, poznamenal, že futures na bitcoinové ETF sledovali bitcoin „celkom dobre“. Hyman  však tiež uviedol, že „spotový trh s bitcoinmi stále ešte nie je veľmi zrelý“ v porovnaní s termínovaným „futures“ trhom, ktorý je regulovaný a vyspelý. Ďalšou otázkou ktorú povedal je tá, či sa spotové bitcoinové ETF budú obchodovať s prémiou alebo diskontom vzhľadom na ich čistú hodnotu.

Na úplné schválenie spotových bitcoinových ETF od SEC sa stále čaká, ale burza CBOE (Chicago Board Options Exchange) už schválila zoznamy Bitcoin ETF od ARK 21Shares, Invesco Galaxy, Fidelity, VanEck, WisdomTree a Franklin Templeton.

Termín na konečné schválenie alebo zamietnutie spotového bitcoinového ETF od ARK 21Shares je 10. január, čo vedie k špekuláciám, že SEC môže schváliť viacero ponúk od správcov aktív súčasne.

Aby sa uľahčilo včasné zalistovanie, burza CBOE požaduje urýchlenie registrácie týchto cenných papierov podľa pravidla 12d1-2 zákona o burze cenných papierov z roku 1934 v znení neskorších predpisov. Podľa analytika ETF Erica Balchunasa boli prihlášky CBOE „posledným krokom“ pred úplným schválením prihlášok správcu aktív S-1 u SEC. Ak by regulátor schválil spotové bitcoinové ETF dnes 10. januára, tak niektorí odborníci predpokladajú, že investičné nástroje budú otvorené na obchodovanie už 11. januára 2024.

Kam môže až cena Bitcoinu (BTC) vyskočiť?

Predchádzajúce historické maximum Bitcoinu bolo zaznamenané v novembri 2021 tesne pod hodnotou 69.000 USD. Cena BTC sa v roku 2022 prepadla, keďže projekty zlyhali, priemysel zaplavili bankroty a veľký hráči ako napríklad kryptoburza FTX čelili trestným stíhaniam v USA.

Bitcoin potom v roku 2023 vzrástol o viac ako 150 %, pričom veľkú časť tohto nárastu spôsobilo nadšenie okolo spotových ETF. Netreba tiež zabúdať nato, že Bitcoin sa tiež historicky obchoduje v cykloch, ktoré zahŕňajú kľúčové udalosti nazývané „halving“, keď sa odmeny pre ťažiarov bitcoinov znížia o polovicu. Najbližší halving by sa mal uskutočniť v apríli 2024. Uvedená skutočnosť znižuje množstvo ponuky bitcoinov na trhu, čo často v minulosti predchádzalo býčiemu útoku na historické maximá. Ďalším faktom je obmedzená ponuka bitcoinov, ktorá vždy bude len 21 miliónov.

Cene Bitcoinu by tiež mohlo pomôcť potenciálne globálne uvoľnenie menovej politiky zo strany centrálnych bánk. Mnohí investiční stratégovia očakávajú, že Bitcoin do konca roka 2024 uvidíme na nových historických maximách, pričom niektorí odhadujú, že cena BTC sa môže v tomto cykle dostať až cez hodnotu 250.000 USD.

 

Zdroj: CNBC