JPMorgan tvrdí, že Ethereum aktualizácia Šanghaj zlyhala

Zdá sa, že upgrade Ethereovej siete s názvom Šanghaj, ktorý bol implementovaný v apríli tohto roku nezvýšil aktivitu na najväčšom blockchaine inteligentých zmlúv ako mnohí dúfali, uviedla vo svojej správe banka JPMorgan (JPM). Podľa správy denné transakcie, denné aktívne adresy a celková hodnota zablokovaná na sieti Ethereum od aktualizácie klesli.

Podľa analytikov JPM vedených Nikolaosom Panigirtzogluom zatiaľ čo posun Etherea od konsenzu siete proof-of-work (PoW) ku konsenzu proof-of-stake (PoS) znamenal, že spotreba energie pre sieť Ethereum sa znížila o viac ako 99 %, množstvo ETH do obehu sa postupne znižovalo a vklady do stakingu  prudko vzrástli, tak na druhej strane nárast sieťovej aktivity po upgrade Šanghaj bol skôr sklamaním.

Banka poznamenáva, že denný počet transakcií Etherea klesol od aktualizácie Šanghaj o 12%, denné aktívne adresy klesli takmer o 20% a celková uzamknutá hodnota (TVL) v decentralizovaných financiách (DeFi) na blockchaine klesla takmer o 8%. Pokles sieťovej aktivity naznačuje, že „medvedie sily“ z minulého roka, medzi ktoré patrí aj kolaps siete Terra, kolaps kryptoburzy FTX, americké regulačné zásahy a zmenšujúci sa priestor stablecoinov, potenciálne prevážili pozitívny vplyv aktualizácie Šanghaj.

Na druhej strane staking od aktualizácie Šanghaj vyskočil o 50%, čo pomáha zlepšiť bezpečnosť siete. Podľa správy však „podiel likvidných protokolov“, ako je Lido, zostáva nepríjemne vysoký, čo vyvoláva pochybnosti o decentralizácii protokolu a naopak otázky o jeho veľkej centralizácii.

Defi je termín, ktorý zastrešuje pôžičky, obchodovanie a iné finančné aktivity vykonávané na blockchaine a TVL je celková hodnota krypto aktív uložených v protokole DeFi.

Aktualizácia Ethereovej siete s názvom Šanghaj sa uskutočnila v apríli tohto roku a umožnila výber vložených ETH tokenov zo stakingu.

V správe sa však tiež uvádza, že existuje však dobrá nádej na podstatné zvýšenie aktivity siete Ethereum, ktorú má priniesť nadchádzajúca aktualizácia EIP-4844 alebo Protodanksharding, ktorý je plánovaný na 4 štvrťrok tohto roku. uvádza sa v správe.

 

Zdroj: Coindesk