J.P. Morgan tvrdí, že inštitucionálni investori upúšťajú od bitcoinu a vracajú sa k zlatu

Najväčšia americká banka poukázala na to, že po medveďom vývoji kryptomien v uplynulom týždni sa mnohí investori roztriasli a vracajú sa naspäť k zlatu, stabilnejšiemu uchovávateľovi hodnoty. Napriek krvavému kúpeľu na trhu je však banka presvedčená, že bitcoin z dlhodobého hľadiska dosiahne 140.000 dolárov.

Inštitucionálni investori boli často uvádzaní, ako hlavné hybné sily rally bitcoinu na jeho historicky najvyššiu úroveň nad 64.000 dolárov, ktorú bitcoin dosiahol v apríli. Mnohí veľkí hráči z Wall Street sa začali tento rok pozerať na bitcoin, ako na životaschopnú investíciu a do aktíva nalievali miliardy dolárov.  J.P. Morgan však tvrdí, že tento trend sa môže blížiť ku koncu. Banka ako dôvod uviedla pokles záujmu o bitcoinové futures kontrakty na obchodnej burze v Chicagu. Odkedy býčí trh začal koncom roka 2020, tak to bolo prvýkrát, čo bitcoinové futures kontrakty zaznamenali pokles výmeny.

Vo svojej poznámke pre investorov banka JPMorgan uviedla, že za posledný mesiac prešli bitcoinové futures kontrakty najprudšou a najtrvalejšou likvidáciou od októbra minulého roka.

J.P. Morgan je však naďalej presvedčená, že z dlhodobého hľadiska bitcoin dosiahne cenovú úroveň 140.000 dolárov, aj keď to možno nebude v roku 2021. Banka túto predikciu uviedla ešte v januári, keď sa kryptomena obchodovala na cenovej úrovni zhruba 30.000 dolárov. Cena 140.000 dolárov by sa mohla považovať za dlhodobý teoretický cieľ, ktorý predpokladá konvergenciu volatility bitcoinu k volatilite zlata a vyrovnaniu alokácie týchto aktív v portfóliách investorov.

V samostatnej správe banka J.P. Morgan zároveň uviedla, že ak chce bitcoin prilákať viac inštitucionálnych hráčov, tak „musí klesnúť volatilita“.

Napriek prepadu trhu však mnohí investori a analytici tvrdia, že tento prepad na trhu znamenal rutinný a prirodzený cenový návrat. Zároveň sú presvedčení, že veľký vplyv na tento prudký pokles mali noví retailoví obchodníci, ktorí predali svoje podiely v kryptomenách v okamihu, keď došlo k prudšiemu poklesu ceny, čím vyvolali jeho hlbší pokles.

Pre tých, ktorí sú v kryptomenách už dlhšie a zažili viac cenových cyklov, nie je takýto pokles ničím novým. Kryptomeny sú volatilnou triedou aktív a netreba zabúdať nato, že takéto poklesy môžu byť v konečnom dôsledku zdravými korekciami po prudkých cenových rastoch.