Joe Biden zmrazil kontroverzný návrh regulácie kryptomien, ktoré navrhol FinCEN.

Jedným z prvých krokov, ktoré prezident Joe Biden urobil vo svoj prvý deň v úrade, je zmrazenie Federálneho regulačného procesu vrátane kontroverzných regulácií kryptomien, ktoré navrhol bývalý minister financií Steven Mnuchin.

Toto oznámenie prišlo v memorande Bieleho domu pre šéfov rôznych federálnych agentúr, vrátane siete Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

Zasvätení v oblasti kryptomien tento krok chvália. Ako uviedol Jake Chervinsky, šéf Compound Finance General Council: „Tvrdo sme bojovali a zaslúžili sme si právo nadýchnuť sa. Janet Yellen, ministerka financií Bidenovej vlády nie je Steve Mnuchin. Som optimista. “

Regulačného proces predložil FinCEN 18. decembra za bývalého ministra financií USA Mnuchina. Návrh vyžadoval, aby banky a podniky poskytujúce peňažné služby predkladali správy, uchovávali záznamy a overovali totožnosť zákazníkov, ktorí uskutočňujú transakcie do a zo súkromných peňaženiek s kryptomenami.

Tento návrh Steven Mnuchina bol široko kritizovaný vedúcimi predstaviteľmi odvetvia kryptomien vrátane výkonného riaditeľa firmy Financial Services Square Jacka Dorseyho, ktorý uviedol, že zhromažďovanie mien a adries protistrán by sa pre kryptomenu nemalo vyžadovať rovnako, ako sa to dnes nevyžaduje od hotovostných finančných transakcií.

Kritici tiež vyhlásili, že by bolo technicky nemožné, aby sa tým mnohé projekty „kryptopriemyslu“ riadili, pretože inteligentné zmluvy neobsahujú informácie o menách a ani o adresách.

Biden vymenoval Janet Yellenovú do funkcie ministerky financií, avšak Janet Yellenová už tento týždeň utlmila krypto nadšencov kritickým komentárom, že kryptomeny sa používajú „hlavne na nezákonné financovanie“. Chervinsky však poznamenal, že nová ministerka nemusí byť až taká zlá a poznamenal, že "ktokoľvek je lepší ako bývalý minister Mnuchin, ktorý nenávidí všetko, čo sa týka kryptomien“

Biden si zároveň vybral Garyho Genslera do čela Americkej komisie pre cenné papiere a burzu (SEC), ktorý sa zdá byť viac naklonený misii decentralizácie ako jeho predchodca.  

Garyho Gensler bol v Obamovej vláde šéfom Komisie pre komoditné futures (CFTC) a počas Trumpovej vlády pracoval na prestížnej technologickej univerzite MIT, kde sa venoval výuke o digitálnych aktívach a blockchaine. Príchod Garyho Genslera do pozície šéfa SEC by mohol byť pre kryptomeny dobrou správou, ako povedal členka komisie SEC Hester Peirceova, ktorá má v kryptomenovej komunite vďaka jej pozitívnym názorom na Bitcoin a technológiu blockchain prezývku “Kryptomama”. Naznačila, že jej súčasní kolegovia sú voči novým technológiám až príliš konzervatívni. Uviedla, že výmenou vlády by mohol prísť do SEC “čerstvý pohľad” na to, ako sa majú kryptomeny regulovať.