Jerome Powell, predseda FED-u: „DeFi potrebuje správnu reguláciu“

Na nedávnom podujatí „Opportunities and challenges of the tokenization of finance“, ktoré hostila 27. septembra Banque de France, sa predseda Federálneho rezervného systému Spojených štátov Jerome Powell podelil o svoje názory, ktoré sa týkajú expanzie sektoru decentralizovaných financií (DeFi). Powell hovoril o vplyve DeFi na konvenčný finančný ekosystém, pričom naliehal na vhodnú reguláciu DeFi sektoru, aby tento sektor mohol v budúcnosti rásť a prosperovať. Pri tejto príležitosti Powell poukázal na to, že vo svete DeFi stále existuje niekoľko štrukturálnych problémov, pričom zdôrazňoval najmä nedostatok transparentnosti a bezpečnosti v tomto sektore. Powell povedal: „V poslednej dobe sa vyskytlo niekoľko exploitov a hackov v sektore DeFi, ktoré viedli k väčšej kritike tohto rastúceho konceptu. Z platforiem DeFi boli ukradnuté milióny dolárov. Táto oblasť si preto vyžaduje väčšiu transparentnosť v celom ekosystéme.“  Powell ďalej komentoval expanziu a rast priestoru DeFi. Povedal, že sektor DeFi sa snaží o prepojenie s mnohými maloobchodnými zákazníkmi. Avšak predtým, ako sa tak stane, by mali byť zavedené predpisy, ktoré budú pôsobiť ako štít pre retailových zákazníkov, pretože ich prostriedky a aktíva tak budú zabezpečené.

Komentáre predsedu Fed-u naznačujú, že vidí potenciál rastu v priestore DeFi a očakáva, že popularita DeFi v budúcnosti porastie, aj keď trh s digitálnymi aktívami aktuálne prechádza ťažkým obdobím. S degradáciou a poklesom celosvetového finančného trhu, klesla aj celková uzamknutá finančná hodnota (TVL) DeFi a to o viac ako 70 %. Tento prudký pokles je však v súlade s ostatnými finančnými trhmi.

Predseda Fed-u na podujatí hovoril aj o americkej digitálnej mene centrálnej banky CBDC (Central Digital Bank Currency). Vo vyjadrení uviedol, že CDBC by mal obsahovať funkcie overovania identity a nemal by byť anonymný. Uvedené vystúpenie poukazuje nato, že americký Fed a jeho predseda Powell sa v poslednom období intenzívne zaoberali aj niekoľkými dôležitými bodmi, ktoré sa týkajú kryptomien a krypto plánov  Spojených štátov.