Je trh s bitcoinami pripravený na zásadný cenový pohyb?

Kryptomenový trh klesá od polovice apríla, ale tento pokles v konečnom dôsledku môže byť len jednou veľkou korekciou.  Aktuálne sa cena bitcoinu vrátila z predchádzajúceho poklesu naspäť na cenovú úroveň nad 32.000 dolárov, čím bitcoin zredukoval predajný tlak na trhu. Podľa analýzy miery medzi nerealizovanými ziskami a nerealizovanými stratami je možné zistiť, že momentálne je trh rovnako prepredaný, ako tomu bolo v septembri 2019, alebo septembri 2020, keď sa BTC obchodoval za 6.000 až 9.000 USD. Je už teda trh pripravený na zásadný cenový pohyb a na zásadný cenový odskok? Zásadná finálová etapa rastu by mohla prísť v novembri až decembri tohto roku.

Technicky sa BTC najskôr potrebuje dostať nad 50-dňový kĺzavý cenový priemer, ktorý je v súčasnosti na úrovni 35.200 dolárov. Pre ďalšie posilnenie rastúceho trendu je dôležité, aby sa cena dostala nad 200-dňový kĺzavý cenový priemer, ktorý je podľa Tradingview na hladine 44.670 dolárov. Index strachu a chamtivosti bitcoinu, ktorý je možné použiť ako medzičlánok pre určenie sentimentu na trhu, je v súčasnosti stále v oblasti „extrémneho strachu“ na čísle 23.

Trh s kryptomenami je však zdá sa pevný. Elon Musk na konferencii „The ₿ Word“ s Jackom Dorseym potvrdil, že Tesla a SpaceX znovu začne akceptovať bitcoin a taktiež, že bitcoiny držia. Zároveň dodal, že Tesla nemá v úmysle bitcoiny predávať. Na túto správu samozrejme cena reagovala pozitívne a BTC zaznamenal rast o 10%. Jack Dorsey, CEO spoločnosti Twitter, zároveň na konferencii povedal, že vidí veľkú príležitosť na integráciu bitcoinu do služieb, ako je obchod, predplatné a nové funkcie, ako je Twitter Tip Jar a Super Follows. Všeobecný konsenzus medzi odborníkmi je tiež pozitívny. Vďaka veľkej migrácii ťažiarov bitcoinov, sa viac ťažby uskutočňuje zo zdrojov obnoviteľných energií. Mainstreamové médiá aktuálne informujú, že ťažba bitcoinov je pre životné prostredie lepšia, ako tomu bolo v čase, keď v tejto oblasti vynikala najmä Čína. Zároveň sa ťažiari viac decentralizovali po celom svete, čo je z pohľadu zabezpečenia siete tiež pozitívnou správou. Rýchlosť výpočtového výkonu bitcoinovej siete (hash rate) sa stabilizovala a má vzostupný trend.

Uvidíme teda, kedy sa „uhorková sezóna“ skončí. V každom prípade však v ďalších týždňoch môže prísť k zvýšenej volatilite na trhu, pretože pohyb na trhu už niekoľko týždňov stagnuje.