Je projekt IOTA mŕtvy, alebo má šancu vrátiť sa v roku 2024 na svoje pozície?

Projekt IOTA bol spustený v roku 2016 po predaji tokenov za 590.000 dolárov v roku 2015. Jeho hlavným zameraním je byť základnou platformou pre „internet vecí“, ktorá sa bez problémov spája a zdieľa informácie medzi ľuďmi a strojmi. Po dosiahnutí vrcholu v decembri 2017, keď IOTA bola 7. mieste podľa trhovej kapitalizácie,  mnohí verili, že IOTA má šancu konkurovať kryptomene Ethereum.

Toto sa však nestalo a zdalo sa, že IOTA ide v stopách EOS, jedného z najviac vychvaľovaných blockchainových projektov, ktorý mal odsunúť Ethereum, a ktorý však nesplnil očakávania, najmä po ICO šialenstva spoločnosti EOS, ktoré bolo v hodnote 4,1 miliardy dolárov. Väčšina z týchto takzvaných „Ethereum zabijakov“ však postupne zmizla zo svetla reflektorov, alebo zmizla úplne. Až donedávna by tejto kategórie dalo zaradiť aj projekt IOTA. Zdá sa však, že IOTA tomu trendu v poslednej dobe začala vzdorovať a za týždeň dokázala cena vzrásť zhruba o 60% čím eliminovala svoje straty z roku 2023 v priebehu niekoľkých dní. Napriek veľkému cenovému nárastu je IOTA stále ďaleko od svojho historického maxima. Cenový nárast, býčia dynamika v celej triede krypto aktív a nedávne oznámenia o partnerstve v hodnote 100 miliónov dolárov znovu podnietili záujem o tento projekt.

iota-iota-miota-cryptocurrency-coins-logo-logo-monetyjpg

IOTA je vo svojej podstate distribuovaná účtovná kniha novej generácie, ktorá bola pôvodne uvedená na trh v roku 2016. Je špeciálne navrhnutá na spracovanie a potvrdenie online transakcií, ktoré prebiehajú medzi zariadeniami a strojmi pripojenými k internetu. Inými slovami, ukladá a vykonáva online transakcie v ekosystéme internetu vecí. Projekt sa zameriava na podporu internetu vecí, strojovej ekonomiky a nadchádzajúcej priemyselnej revolúcie. Je dôležité poznamenať, že IOTA, na rozdiel od väčšiny kryptomien, nefunguje na blockchaine. IOTA je známa svojou účtovnou knihou Tangle, ktorá je vyvinutá pomocou technológie DAG (Directed Acyclic Graph). Táto technológia sa líši od štandardného blockchainu, pretože nesleduje priamy reťazový vzor. Platforma sa však riadi protokolom P2P (Peer to Peer) plne decentralizovaným spôsobom.

Väčšina výhod tejto platformy spočíva teda v jej technológii DAG (Directed Acyclic Graph). Medzi najvýznamnejšie patria napríklad bezplatné a rýchle transakcie. Vyplýva to z toho, kryptomenová ťažba na platforme IOTA nie je možná, čo zároveň znamená, že nemusíte riešiť žiadny typ transakčného poplatku. Okrem toho všetky transakcie, ktoré prebiehajú na tejto platforme sú plne overené používateľmi. Platforma preto nevyžaduje žiadne sprostredkovateľské oprávnenie a transakcie sú spracované a dokončené v rekordnom čase. IOTA Tangle podľa vyjadrenia odstraňuje všetky neefektívnosti ťažby, ktoré sú napríklad typické pre Bitcoin, alebo popltakové problémy na sieti Ethereum. Namiesto použitia binárnej logiky používa IOTA ternárne výpočty, ktoré sú efektívnejšie, najmä pokiaľ ide o kryptografiu, grafické spracovanie, vektorové spracovanie, logiku umelej inteligencie, umelé neuróny a neurónové siete. Celkový počet IOTA coinov je teraz konštantný a nie je možné vytvárať žiadne ďalšie tokeny. To znamená, že platforma je bez inflácie a hodnota mince sa nikdy nemôže znížiť z dôvodu nárastu počtu mincí v ekosystéme. Quantum Proof IOTA má potenciál ohroziť tradičné kryptografické systémy kvôli kvantovej výpočtovej technike, ktorá má bezprecedentný výpočtový výkon. Tvrdí sa, že sieť IOTA je kvantovo odolná a nie je možné ju hacknúť.

IOTA shimmerjpg

V roku 2023 predstavenie ShimmerEVM, viacreťazcového riešenia umožňujúceho interakciu medzi inteligentnými zmluvami kompatibilnými s EVM (Ethereum Virtual Machine), znamenalo kľúčový moment. Testovacia sieť ShimmerEVM, ktorá bola spustená v marci, zaznamenala pozoruhodnú aktivitu, zatiaľ čo septembrové vydanie malo za následok výrazný nárast celkovej hodnoty uzamknutej (TVL) a počtu aktívnych projektov v ekosystéme. Základom rastu bola inovácia Stardust (predstavenie IOTA 2.0, ktorá má byť spustená v r.2024) a zapojenie sa IOTA do formovania regulačných rámcov. Pokiaľ ide o rok 2024, plány zahŕňajú zameranie sa na tokenizáciu aktív v reálnom svete (RWA), čím sa IOTA a Shimmer dostanú do pozície lídrov v rozvíjajúcich sa digitálnych ekonomikách.

IOTA - TMEAjpg

Táto vízia sa už stáva realitou vo východnej Afrike vďaka spolupráci nadácie IOTA a TradeMark East Africa (TMEA). Tieto organizácie sa spojili, aby riešili výzvu digitalizácie exportného procesu pre kenských vývozcov kvetov, lietadiel a špeditérov. TMEA zistila, že len na jednu transakciu africký podnikateľ musel v priemere urobiť takmer 200 komunikácií vrátane vyplnenia 96 papierových dokumentov. Systém vyvinutý nadáciou IOTA Foundation a TMEA ukotvuje kľúčové obchodné dokumenty na Tangle a zdieľa ich s colnými úradmi v cieľových krajinách. Toto urýchľuje proces vývozu a robí africké spoločnosti globálne konkurencieschopnejšími.

ShimmerEVM ponúka viacreťazcové riešenie, ktoré umožňuje vzájomnú interakciu rôznych inteligentných zmlúv kompatibilných s EVM a decentralizovaných aplikácií (DApps) v rôznych reťazcoch. Zjednodušene povedané, prináša DeFi (decentralizované financie) do ekosystému IOTA. Testnet ShimmerEVM za mesiac zaznamenal viac ako milión transakcií, prírastok 38000 peňaženiek a viac ako 2200 nasadených smart kontraktov. Testovanie sa v máji zvýšilo vďaka kampani „Treasures of Shimmer“ organizovanej asociáciou Tangle Ecosystem Association (TEA). V boji o aktivitu medzi DApps sa do testovacej siete pridalo viac ako 10 miliónov transakcií s vrcholom 1,8 milióna denných transakcií.

IOTA TVLjpg

Spustenie ShimmerEVM v septembri r.2023 malo obrovský vplyv na ekosystém IOTA. Podľa stránky ethnews.com stúplo TVL 4x počas dvoch týždňov hneď po spustení ShimmerEVM.  Total Value Locked (TVL) v októbri dosiahol 4,8 milióna USD, čo znamená nárast o 95,92 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Od novembra sa ekosystém môže pochváliť 40 aktívnymi projektmi, ktoré ukazujú jeho dynamiku. Integrácia ShimmerEVM s LayerZero v decembri rozšírila jeho dosah v širšom krypto priestore a podporila tiež bezproblémovú cross-chain komunikáciu. Ďalším katalyzátorom aktivity na Shimmer je Bloom Wallet, ktorý spustili v novembri bývalí členovia tímu Firefly Wallet IOTA a ktorý uľahčuje jednoduchý prevod aktív medzi Shimmer a ShimmerEVM. Link na Bloom Wallet: https://blog.iota.org/introducing-bloom-former-firefly-team-to-launch-new-wallet/

ShimmerEVM však nie je jediným základom, ktorý v roku 2023 IOTA položila pre nový rok 2024.

IOTA vytvorila veľké množstvo obsahu, aby predstavila upgrade protokolu IOTA 2.0, ktorý sa uskutoční v roku 2024. V blogových príspevkoch, článkoch, videách a prezentáciách sú vysvetlené všetky technické aspekty inovácie, ako aj víziu, ktorú má aktualizácia priniesť.

Viac o IOTA 2.0 na: https://blog.iota.org/iota-2-0-all-you-need-to-know/

V októbri minulého roku inovácia Stardust v sieti IOTA zaviedla rámec tokenizácie do hlavnej siete IOTA, takže teraz môže ktokoľvek raziť tokenizované aktíva na prvej vrstve L1 a inovácia tiež umožnila ukotvenie inteligentných zmluvných reťazcov druhej vrstvy L2 a bezproblémový krížový prenos aktív do siete prostredníctvom IOTA Chains. Táto aktualizácia v kombinácii so spustením IOTA Identity 1.0 na hlavnej sieti IOTA v novembri znamenala významný pokrok smerom k preklenutiu priepasti medzi digitálnymi identitami a identitami v reálnom svete. 

IOTA tiež spustila nadáciu IOTA Ecosystem DLT Foundation, ktorá je registrovaná na Abu Dhabi Global Market (ADGM). Toto spustenie je zásadným krokom k prijatiu v reálnom svete a dodržiavaniu predpisov. S približne 160 miliónmi dolárov v tokenoch IOTA sa nadácia zameriava na rast ekosystému IOTA na Blízkom východe, v Afrike a Ázii. Viac o stratégii IOTA si môžete prečítať v blogovom príspevku: https://blog.iota.org/growing-iota-in-mena-and-beyond/

Podľa IOTY je súlad s predpismi hlavným predpokladom rastu. V roku 2023 bola v EÚ prijatá MiCA - regulácia trhov s krypto aktívami. Pre európsky kryptopriemysel to bol krok, ktorý má účastníkom krypto odvetvia poskytnúť potrebnú jasnosť a pravidlá. Nadácia IOTA sa v priebehu roka úzko podieľala na podpore vhodných, nových regulačných rámcov pre odvetvie kryptoaktív a zosúlaďovaní regulačných prístupov v rámci jurisdikcií. Nadácia IOTA zorganizovala aj sériu okrúhlych stolov, na ktorých boli zdôraznené ekosystémové projekty IOTA a regulačné výzvy v tomto odvetví, najmä v oblasti DeFi.

Ďalšie plány do budúcnosti zahŕňajú zavedenie inteligentných zmlúv kompatibilných s riešeniami druhej vrstvy L2 EVM do hlavnej siete IOTA, spustenie testovacej siete IOTA 2.0 a jej integráciu so Shimmer a následne integráciu inteligentných zmlúv priamo do základnej vrstvy IOTA (L1). Zameranie sa na tokenizáciu aktív v reálnom svete (RWA) v súlade s predpismi a partnerstvami môže pre IOTU otvoriť nové príležitosti v rozvíjajúcich sa digitálnych ekonomikách, najmä v oblasti RWA a DePIN.

IOTA sa momentálne podľa Coingecko nachádza na 96. mieste podľa trhovej kapitalizácie a cena tokenu IOTA sa pohybuje okolo úrovne 0,23 USD. IOTA dosiahla svoje ATH (All-Time-High) 19.12.2017 na cene 5,25 USD.  Momentálne sa tak nachádza cca 95% pod úrovňou svojej najvyššie dosiahnutej hodnoty.