Je dobré investovať do Cardana v r.2023?

Cardano je jedným z najpopulárnejších projektov v krypto komunite a jeho natívny coin ADA je dlhodobo v prvej desiatke kryptoaktív podľa trhovej kapitalizácie. Napriek svojej relatívne silnej pozícii v kontexte kryptotrhu, tak hodnota natívneho tokenu ADA klesla o masívnych 88% zo svojho historického maxima.  Tento pokles sa môže javiť ako výhodnou príležitosťou na kúpu pri cenovom poklese. Je to dobrý nápad?

Čo hovorí v prospech investície do kryptomeny Cardano?

Zdá sa, že Cardano by mohlo byť dobrou investíciou v roku 2023, ak širší krypto trh vstúpi do vzostupnej fázy a vývojári Cardano budú pokračovať v poskytovaní kľúčových vylepšení, ktoré pomôžu posilniť ekosystém Cardano. Existuje mnoho dôvodov, prečo sa dá tvrdiť, že Cardano je dobrou voľbou pre investíciu v roku 2023. ADA sa obchoduje výrazne pod svojím historickým maximom, čo znamená, že v súčasnosti existuje možnosť kúpiť ho za relatívne nízku cenu.

V čase písania tohto článku sa ADA obchoduje za cenu 0,38 USD, čo je o 88 % menej ako jej historicky najvyššia dosiahnutá cena 3,10 USD. Na porovnanie, Bitcoin a Ethereum klesli o cca 68 % zo svojich historických maxím, čo poukazuje nato, že pád ceny Cardano z jeho historického maxima bol naozaj bolestivý. Ak veríte v dlhodobý potenciál ekosystému Cardano, tak súčasná cena ADA predstavuje presvedčivú príležitosť „kúpiť si dip“, pretože minca ADA sa obchoduje za najnižšie ceny od začiatku roku 2021. Napriek 88% poklesu z historického maxima je Cardano stále jedným z najväčších krypto projektov. Ak vylúčime stablecoiny, tak existujú iba 4 kryptomeny s väčšou trhovou kapitalizáciou ako ADA. Tými kryptomenami sú: BTC, ETH, BNB a XRP. Cardano je teda stále veľmi relevantným hráčom v krypto priestore a mohol by byť silným hráčom aj v ďalšom „bull rune“.

Cardano je jedným z najdôveryhodnejších a najväčších konkurentov Etherea, aj keď pri pohľade na trhovú kapitalizáciu a veľkosť ekosystému Ethereum sa tak nezdá. Ethereum je stále nespochybniteľným kráľom smart kontraktov a decentralizovaných aplikácií, ale konkurencia nespí a Cardano je jedným z najsilnejších konkurentov, pokiaľ ide o blockchainy s funkciami inteligentných zmlúv. Funkcionalita inteligentných zmlúv v sieti Cardano bola spustená v roku 2021 a postupne sa stále vylepšuje prostredníctvom pravidelných upgradov. Ekosystém Cardano obsahuje rôzne programovacie jazyky na vytváranie inteligentných zmlúv. Najpozoruhodnejším z nich je Plutus, ktorý poskytuje full-stack prostredie založené na programovacom jazyku Haskell. Cardano však obsahuje aj doménový jazyk s názvom Marlowe, ktorý sa špecializuje na finančné zmluvy.

Na platforme Cardano pribúda veľké množstvo vývojárov, ktorí využívajú funkcionalitu inteligentných zmlúv na spúšťanie decentralizovaných aplikácií v sieti Cardano. Ako príklad je možné uviesť aplikácie MinSwap - Multi-pool DEX, JPG Store – najväčší trh NFT na Cardane, SundaeSwap – Cardano DEX podobný ako Uniswap na Ethereu, MELD - DeFi bankový protokol a pod. Cardano má tiež veľmi aktívnu NFT komunitu s množstvom projektov, ktoré vydávajú svoje zbierky na blockchaine Cardano. Najpopulárnejšie kolekcie NFT na blockchaine Cardano sú SpaceBudz a Clay Nation.

Projekt Cardano je v aktívnom vývoji a pravidelne prináša aktualizácie protokolu, ktoré rozširujú možností funkcií Cardano a vylepšujú jeho bezpečnosť a výkon. Vývojárska aktivita Cardano patrí dlhodobo medzi najaktívnejšiu vo svete krypto projektov. Vývojári Cardano pripravujú plány na zavedenie bočných reťazcov, ktoré zlepšia interoperabilitu Cardana s inými platformami blockchainu. Vývojárska firma IOG Cardano pracuje na postrannom reťazci kompatibilnom s Ethereum pre Cardano a vo februári 2023 vydala verejnú testovaciu sieť ako dôkaz koncepcie. Rovnako tak sa už spomínajú premostenia medzi ekosystémom Cardano a Cosmos. Najnovší vývoj v ekosystému Cardano, je možné sledovať na platforme Essential Cardano (https://www.essentialcardano.io/), ktorá zverejňuje týždenné aktualizácie vývoja a sumarizuje najdôležitejšie pokroky vo vývoji ekosystému Cardano. Ďalším užitočným zdrojom je Cardano Roadmap (https://roadmap.cardano.org/en/), ktorá poskytuje celkový prehľad o pokroku Cardana v závislosti na kľúčové míľniky.

Čo hovorí proti investícii do kryptomeny Cardano?

Trhy s kryptomenami sú notoricky známe svojou volatilitou a Cardano nie je výnimkou. Aj keď sme už predtým videli, ako krypto trhy prechádzajú býčími a medvedími cyklami, tak v kryptomenách neexistuje nič také ako stávka na istotu. Čo sa teda môže pokaziť v prípade investovania do Cardana v roku 2023?

Ekosystém Cardano zatiaľ nemá takú veľkú adopciu, ako má napríklad Bitcoin, Ethereum, či Cosmos. Existujú dôvody, ktoré potenciálne spomaľujú adopciu Cardana. Na rozdiel od mnohých iných blockchainov prvej vrstvy, Cardano nie je založené na Ethereu, ale má úplne jedinečnú architektúru. To mu dáva určité výhody, ale má to aj svoje nevýhody, keďže Ethereum má už silný ekosystém. Ethereum má už vybudované vývojové nástroje, vďaka čomu môžu vývojári relatívne ľahko začať s budovaním inteligentných zmlúv a decentralizovaných aplikácií pre Ethereum a ďalšie blockchainy, ktoré sú kompatibilné s EVM (Ethereum Virtual Machine), ako napríklad BNB Chain. Cardano na druhej strane ponúka svoj vlastný jazyk inteligentných zmlúv založený na programovacom jazyku Haskell, ktorý nemá tak veľkú skupinu vývojárov. Blockchainoví vývojári, ktorí sú zvyknutí budovať v rámci ekosystému Ethereum, nemôžu teda jednoducho prejsť na Cardano, ale musia najprv získať nové zručnosti s iným programovacím jazykom. To obmedzuje rastový potenciál ekosystému decentralizovaných aplikácií Cardano.

Podľa decentralizovaného agregátora finančných údajov DeFi Llama (https://defillama.com/chains) je celková uzamknutá hodnota Cardano v DeFi (TVL) len okolo 112 miliónov dolárov. To radí Cardano na 24. miesto spomedzi všetkých blockchainov. Najmä ak vezmeme do úvahy, že ADA je 8. najväčším kryptografickým aktívom podľa trhovej kapitalizácie, malá veľkosť hodnoty TVL ekosystému Cardano môže byť sklamaním. Potrebné je však povedať aj to, že toto porovnanie nemusí byť úplne presné, keďže Cardano má iný spôsob stakingu, kde sú v podstate financie ihneď a kedykoľvek dostupné, kdežto iné projekty majú zväčša definovaný čas, kedy budú po uzamknutí dané kryptomeny odomknuté.

Napriek tomu Cardano nie je ani zďaleka mŕtvy a projekt má oddanú komunitu nadšencov, čo znamená, že projekty postavené na Cardane budú mať vždy svoje publikum a silnú komunitu. Možno je potrebná „nejaká nová aplikácia“, ktorá vyvolá vlnu vzrušenia a posunie adopciu Cardana na ďalšiu úroveň.

Z makroekonomického hľadiska môže byť rok 2023 ťažkým rokom, keďže mnohí ekonómovia predpovedajú, že globálna recesia nastane niekedy v tomto roku. Ak skutočne dôjde k rozsiahlemu hospodárskemu poklesu, kryptomeny by mohli výrazne utrpieť, pretože rizikové aktíva sa zvyčajne predávajú ako prvé, keďže investori utekajú do bezpečia a zaparkujú svoje peniaze do bezpečnejších prístavov. V prípade tohto scenára by sme pravdepodobne videli výrazný pokles cien na trhu. Hodnota Cardana je stále do značnej miery špekulatívna, podobne ako je tomu u iných krypto aktív. Napríklad TVL hodnota Cardano uzartetá v DeFi má len okolo 112 miliónov dolárov, ale trhová kapitalizácia ADA je 12 miliárd dolárov.

Aj keď je ľahké povedať, že Cardano je v súčasnosti podhodnotené, keďže kleslo o 88 % zo svojho historického maxima, tak trh s kryptomenami, ktorý je teraz poháňaný širšou ekonomickou recesiou by mohol cenu ADA poslať ešte nižšie.

Aká je teda predikcia ceny na rok 2023?

Podľa viacerých analytikov a rôznych zdrojov by cena ADA mohla v roku 2023 zaznamenať ďalší pokles a viaceré cenové predikčné algoritmy predpovedajú, že cena ADA tento rok dosiahne do 6 mesiacov cenu pod 0,20 USD. Algoritmy však tiež predpovedajú veľký nárast ceny ADA začiatkom roku 2024, čo by ADA posunulo výrazne nad hranicu 1 USD. Takže zatiaľ čo predpoveď ceny ADA na rok 2023 je v súčasnosti dosť pochmúrna, tak budúci rok by sme mohli vidieť oživenie kryptotrhu.

 

Záver:

Nákup a obchodovanie s kryptomenami je spojené, ako aj u iných investícií, s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí. Názory a popisy v článku nie sú finančnou radou ani poradenstvom.