Janet Yellen ako budúca ministerka financií Bidenovej vlády hovorila o vzťahu medzi kryptomenami a trestnou činnosťou.

Janet Yellen na svojom utorňajšom vypočutí hovorila o vzťahu medzi kryptomenami a trestnou činnosťou. Vo vyjadrení uviedla, že úloha kryptomien pri financovaní terorizmu a praní špinavých peňazí bola podľa nej „obzvlášť znepokojujúca“ a že ich bude veľmi dôsledne sledovať. V odpovedi na otázku senátorky Maggie Hassanovej z New Hampshire, že ako bude ministerstvo financí reagovať na novovznikajúcu technológiu, ktorú používajú „teroristi k financovaniu svojho fungovania“ odpovedala:

„Musíme sa uistiť, že naše metódy riešenia a preskúmania týchto záležitostí ohľadom financovania tech-teroristov a zmien s meniacimi sa technológiami je veľmi dôležité. Myslím si, že musíme prinajmenšom v oblasti transakcií, preskúmať spôsoby, ako ich môžeme obmedziť a zastaviť, aby nedochádzalo k praniu špinavých peňazí v rámci týchto kanálov“. Podľa nových údajov od blockchainovej analytickej firmy Chainalysis predstavovali kriminálne transakcie v roku 2019 2,1% všetkých kryptomenových transakcií. Toto číslo kleslo v roku 2020 na 0,34%, aj keď spoločnosť povedala, že ide o konzervatívny odhad.

Janet Yellen, ktorá predsedala Federálnemu rezervnému systému v rokoch 2014 až 2018, v minulosti kritizovala kryptomeny - konkrétne bitcoin. V roku 2018, uviedla o bitcoine na konferencii fintech „Poviem len otvorene, že nie som fanúšikom bitcoinu,“.

Janet Yellen zároveň vo svojom vystúpení povedala, že Kongres bude musieť, čo sa týka fiškálnych stimulov pre ekonomiku konať “vo veľkom”. Dá sa teda očakávať, že do ekonomiky USA sa znova nalejú nové miliardy dolárov.