IOTA uviedla svoj Alpha smart contracts protocol

Po dlhej dobe čakania IOTA Foundation zverejnila alfa verziu protokolu IOTA Smart Contracts Protocol (ISCP). Najväčšou zmenou voči predchádzajúcej verzie je integrácia viacreťazcového prostredia.

Podsiete pozostávajúce z uzlov „Wasp nodes“, ktoré sa nazývajú „committees“, môžu súčasne prevádzkovať blockchainy bez toho, aby stratili perspektívu prostredí, ktoré zabezpečujú digitálne aktíva IOTA - Tangle. 

Vývojári teraz môžu vytvárať inteligentné zmluvy založené na IOTA, decentralizované aplikácie (dApps) ako aj reťazce inteligentných zmlúv. IOTA Smart Contracts sa zameriava na interoperabilitu s ostatnými blockchainmi a elimináciu neefektívnosti. Cieľom ISCP je napríklad vyriešiť neschopnosť vykonávať paralelne a vo veľkom rozsahu inteligentné zmluvy, neschopnosť prevádzkovať tzv. „foreign“ inteligentné zmluvy na rôznych virtuálnych strojoch a eliminovať vysoké poplatky.

ISCP je pritom zostavený tak, aby fungoval „úplne bez oprávnení“, takže všetky inteligentné zmluvné reťazce - či už otvorené alebo súkromné ​​- profitujú z inherentnej bezpečnosti a interoperability na bezproblémovej základovej vrstve IOTA.

IOTA Foundation o súčasnej verzii Alfa uviedla:

„Aj keď sa s pribúdajúcim protokolom bude pravdepodobne ešte veľa meniť, je to významná príležitosť pre kreatívne aplikácie v sieti IOTA, ako sú natívne digitálne aktíva, decentralizované burzy (AMM), trhy NFT, platformy likvidity a inteligentné zmluvy, ktoré využívajú IOTA Oracles.“