IOTA spúšťa „staking“ a testovaciu sieť Shimmer

IOTA Foundation oznámila blížiace sa spustenie testovacej siete s názvom „Shimmer“ v snahe pokročiť v pláne IOTA smerom k plne funkčnej decentralizácii. Sieť s názvom Shimmer (SMR) zabezpečí, že všetky nadchádzajúce aktualizácie platformy IOTA budú schválené komunitou ešte pred spustením, čo je jedna z kritických súčastí decentralizovaného systému riadenia.

Sieť prvej vrstvy bude fungovať ako testovacia platforma inovácií pre vývojárov a tvorcov v komunite, ktorí chcú hodnotiť aplikácie decentralizovaného financovania (DeFi) a nezastupiteľných tokenov (NFT). Tento model umožňuje určiť a potvrdiť efektivitu a kompatibilitu aplikácií pred ich samotným spustením na hlavnej sieti IOTA, čím sa zabezpečí hladké nasadenie aplikácií.

Prvými veľkými vylepšeniami siete sú programovateľná kniha viacerých aktív, inteligentné zmluvy, úplná decentralizácia a sharding (štiepenie blockchainu na množstvo častí, ktoré umožní vyššie škálovanie, čím sa zvýši rýchlosť spracovania transakcií a inteligentných zmlúv v sieti).

IOTA Foundation je nezisková organizácia, ktorá bola založená v roku 2018 na podporu mnohostranných iniciatív v rámci ekosystému IOTA, ako je napríklad výskum, vývoj a vzdelávanie v technologickom priestore distribuovanej účtovnej knihy (angl. distributed ledger technology - DLT).

Držitelia tokenov IOTA tak budú mať možnosť získať odmeny za staking (vklady) v SMR tokenoch prostredníctvom peňaženky Firefly. SMR je natívny token siete Shimmer, oficiálnej testovacej siete IOTA. Token SMR slúži ako ekonomická chrbtica siete, ktorá uľahčuje hodnotové transakcie a interakcie v rámci ekosystému Shimmer. Používatelia siete Shimmer budú používať token SMR na spustenie nových aplikácií DeFi, DEX, NFT, DAO a ďalších dApps (decentralizovaných aplikácií). Token sa bude tiež používať na odmeňovanie účasti komunity v sieti Shimmer vo forme čerstvo „vyrazených“ tokenov SMR. Spustenie siete Shimmer sa plánuje začiatkom roka 2022.

Dominik Schiener, spoluzakladateľ a predseda IOTA Foundation, citoval nedávny úspech testovacej siete Kusama pre platformu Polkadot. Vo svojom vyjadrení uviedol: „Vnímame a vidíme úspech siete Kusama a Polkadot. Sieť Shimmer sa stane stimulovanou prípravnou sieťou, ktorá bude slúžiť na zásadné testovanie a verejné overenie nášho ambiciózneho plánu rozvoja. Zavedenie tokenizácie, komplexných typov výstupov, inteligentných zmlúv a konsenzu ponúka nové, vzrušujúce príležitosti. Tieto príležitosti však nie sú bez významných rizík a sieť Shimmer zaistí bezpečnosť každej aktualizácie.“ V Európskej únii je množstvo patentov, ktoré sú v spojení s technológiou Tangle (sieť IOTA). Medzi korporáciami, ktorých patenty vznikli na tejto technológii, sú napríklad INOGY, Siemens AG, RWE, Intel, Renault, Toshiba, Dell, či Jaguar Land Rover.