IOTA spúšťa beta smart kontrakty na podporu interoperability

Nadácia IOTA Foundation oznámila vydanie svojej beta verzie funkcie inteligentných zmlúv s cieľom vyriešiť trhové výzvy týkajúce sa obmedzení škálovateľnosti a vysokých transakčných poplatkov, ako aj debutujúcich komponentov a projektov, ktoré sa doteraz v krypto priestore nevyskytovali.

Nezisková nadácia IOTA Foundation sa zameriava na výskumné a vývojové iniciatívy s otvorenými zdrojovými kódmi (ang. open source) s cieľom podporiť adopciu v technologickom priestore distribuovanej účtovnej knihy (DLT) spolu s jej natívnou platformou Tangle. Služba inteligentných zmlúv podporí interoperabilitu a štandardizáciu prostredníctvom integrácie EVM (Ethereum Virtual Machine), multi kapacitný priestor pre vývojárov na písanie programov v programovacích jazykoch Tiny Go, Rust a Ethereum Solidity a mnohé ďalšie funkcie. Platforma IOTA zároveň umožní vývojárom nastaviť jednotlivé parametre za poplatky, čo je funkcia, od ktorej sa očakáva zníženie cien poplatkov takmer na nulu.

Tento fakt je významným rozdielom oproti blockchainu Ethereum a mohol by drasticky podporiť zníženie poplatkov v celej sieti, pretože konkurencia v oblasti inteligentných zmlúv je vysoká.

IOTA v marci oznámila vydanie svojho protokolu s názvom „Alpha IOTA Smart Contracts Protocol“, ktorého cieľom je zvýšiť záujem vývojárov smerom k vytváraniu inteligentných zmlúv popri štandardných aplikáciách decentralizovaných financií (DeFi) a nezastupiteľných tokenov (NFT).

Dominik Schiener, spoluzakladateľ a predseda IOTA Foundation, pre Cointelegraph povedal, že pridanie funkcionality inteligentných zmlúv „dodáva životne dôležitý komponent do ekosystému IOTA“, ktorý umožňuje komukoľvek vytvárať skladateľné a komplexné dApps (decentralizované aplikácie) pomocou štandardných nástrojov Ethereum, pričom sa spoliehajú na bezproblémovú základnú vrstvu. Schiener v rozhovore uviedol, že inteligentné zmluvy IOTA umožňujú zároveň aj bezodplatný prevod aktív naprieč rôznymi reťazcami, čo ponúka bezprecedentné príležitosti z hľadiska užitočnosti, skladateľnosti a škálovateľnosti. Inteligentné zmluvy IOTA majú byť jedinečné v tom, že ponúkajú nízke, predvídateľné a transparentné poplatky, a inteligentné zmluvné reťazce si užívajú nasadenie bez povolenia, bez poplatkov za zriadenie, aukcií alebo schvaľovateľov akéhokoľvek druhu. Poplatky za vykonanie inteligentnej zmluvy sú predvídateľné a ich nastavenie závisí výlučne od vlastníka reťazca. Možnosť pre reťazce súťažiť o vytváranie inteligentných zmlúv vytvára dodatočný stimul na stlačenie poplatkov za realizáciu na absolútne minimum a prípadné nenulové poplatky sú splatné v akejkoľvek forme, ktorú vlastník reťazca požaduje, čo poskytuje dodatočnú flexibilitu, čo je „snom“ každého DeFi operátora.