IOTA Smart Contract Protocol pre digitálnu menu centrálnej banky (CBDC)?

Podľa spoluzakladateľa IOTA Dominika Schienera môže IOTA Smart Contract Protocol poskytnúť technický základ pre digitálnu menu centrálnej banky (CBDC). Ako povedal: „Inteligentné zmluvy IOTA budú poskytovať „najflexibilnejšie vývojové prostredie“ pre DeFi projekty a decentralizované burzy“.

Jednou z hlavných tém, na ktoré Schiener odpovedal, bol protokol IOTA Smart Contract Protocol (ISCP). Spoluzakladateľ IOTA poskytol pravdepodobne najzaujímavejšiu odpoveď hneď na začiatku, keď uviedol, že ISCP umožní vydávanie digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC).

Okrem vyhlásenia o CBDC Schiener pripustil, že verejne dostupné informácie týkajúce sa protokolu IOTA Smart Contract Protocol sú v súčasnosti dosť vzácne. Očakáva sa však, že sa to zmení „hneď ako bude ALFA pripravená.“ Podľa aktuálneho časového plánu by sa tak mohlo stať už na konci prvého štvrťroka 2021. Okrem toho Dominik Schiener tiež odhalil, že nadácia IOTA v súčasnosti prijíma veľa nových ľudí, aby posilnili tím pre vývoj inteligentných zmlúv a ďalej rozvíjali „niektoré zaujímavé nápady a projekty“. Na otázku, čo odlišuje inteligentné zmluvy IOTA od ostatných konkurentov a aké schopnosti má IOTA, ktoré nemá žiadny iný konkurent, Schiener uviedol: „Každá inteligentná zmluva bude mať svoju komisiu, čím sa drasticky zvýši rýchlosť a škálovateľnosť a znížia náklady (bude sa účtovať fixný poplatok, nie variabilný poplatok).