Integrácia stablecoinu Djed a DEX burzy SundaeSwap v ekosystéme Cardano

Spoločnosti COTI a SundaeSwap Labs oznámili partnerstvo s cieľom preskúmať spôsoby implementácie stablecoinu Djed, ktorý bude prvým stablecoinom v ekosystéme Cardano prepojeným s decentralizovanou burzou SundaeSwap (DEX). SundaeSwap bude párovať stablecoin Djed s inými coinami na decentralizovanej burze (angl. DEX – decentralizovaná kryptoburza a zmenáreň). Používatelia SundaeSwap, tak budú môcť poskytovať likviditu prostredníctvom obchodných párov Djed s inými coinami na burze SundaeSwap.

Spoločnosť COTI, ako emitent Djed, prevezme zodpovednosť za zverejňovanie inteligentných zmlúv (angl. smart contracts) pre stablecoiny a zároveň bude front-endom pre podporu fondov, podnikov, vývojárov a iných používateľov, ktorí budú používať stablecoin a rezervné mince, ako súčasť fixačného algoritmu.

Mateen Motavaf, generálny riaditeľ SundaeSwap  k spolupráci uviedol: „Algoritmické stablecoiny budú hrať čoraz dôležitejšiu úlohu v krypto transakciách a podpora stablecoinu Djed bude pravdepodobne kľúčovým faktorom pri výbere decentralizovaných búrz v ekosystéme Cardano. Sme radi, že sa môžeme spojiť so spoločnosťou COTI, ktorá stojí za vývojom stablecoinu Djed. Týmto zaistíme, že používatelia SundaeSwap DEX budú mať k dispozícii spoľahlivý, široko akceptovaný stablecoin pre budúce krypto transakcie . Integrácia a kľúčové partnerstvo s COTI nám poskytuje istotu, že s použitím stablecoinu Djed, budú transakcie v ekosystéme Cardano prebiehať hladko a bez problémov.“

Nový stablecoin Djed je založený na algoritmickom dizajne, ktorý bude využívať inteligentné zmluvy na zaistenie cenovej stability a poskytne nástroje pre DeFi transakcie. Stablecoin je určený na platenie transakčných poplatkov v sieti Cardano, aby sa zabránilo „nestálym a premršteným poplatkom za prevody“ a aby boli transakčné náklady „predvídateľnejšie“.

SundaeSwap DEX je decentralizovaná burza postavená na blockchaine Cardano. Umožňuje účastníkom blockchainu poskytovať likviditu a vytvárať trh, v ktorom si ostatní môžu vymieňať svoje pôvodné tokeny. Na oplátku používatelia, ktorí si jednotlivé tokeny vymieňajú, tak zaplatia malý poplatok a poskytovatelia likvidity získajú odmenu za svoj vklad. Aj keď finálne skúsenosti, produkty a spôsob používania budú veľmi podobné, ako napríklad na decentralizovaných zmenárňach Uniswap alebo SushiSwap, ktoré bežia v ekosystéme Ethereum, tak implementácia tohto nového DEX je úplne odlišná. Je to kvôli odlišnému účtovnému modelu spracovania transakcií spoločnosti Cardano. Na rozdiel od účtovného modelu Ethereum, Cardano používa eUTXO, ktorý je rovnaký, ako napríklad používa Bitcoin. V tomto modeli je úschova majetku na blockchaine sledovaná, ako nevyčerpaný výstup z transakcií. Tieto nevyčerpané výstupy sa používajú, ako vstupy do nových transakcií, ktoré produkujú viac nevyčerpaných výstupov. Prostredníctvom SundaeSwap DEX si používatelia budú môcť vymieňať tokeny, vkladať tokeny ako kolaterál, požičiavať si a mnoho ďalšieho.