Integrácia blockchainu do vzdelávania

Technológia blockchain má od svojho debutu veľmi silnú podporu a postupne sa dostáva do jednej z najdôležitejších spoločenských oblastí života, a to do vzdelávania.

Spočiatku sa táto myšlienka zdala možno až nemožná, či nedostupná a nová technológia sa preto javila akoby hanblivá a sedela kdesi v kúte. Postupne sa však prvky blockchainu integrujú do každej sféry života a táto skutočnosť postupne umožňuje aj prechod na kryptomeny. Pozrime sa teda, ako tieto technologické inovácie vstupujú na akademickú pôdu a ako sa k tomuto súčasnému fenoménu pristupuje v školách.

Už od príchodu bitcoinu na svet videli mnohí obchodní nadšenci potenciál blockchainu vo svetovej ekonomike. A netreba dvakrát pripomínať, že medzi nimi boli aj obchodné univerzity.

Ak človek pochopí, ako distribuovaná účtovná kniha ovplyvňuje očakávania ľudí, ktoré sa týkajú súkromia a autonómie, tak zistí, že je čas prispôsobiť sa a pripraviť na budúcnosť.

Nesprávne rozhodnutia, či ľudské nedostatky, spôsobujú častokrát množstvo chýb aj vo vládnych rozhodnutiach týkajúcich sa života nás všetkých a to naprieč všetkými sférami života. Tieto nesprávne rozhodnutia sa týkajú aj bankových služieb, nekonečného tlačenia peňazí, neoprávneného blokovania účtov, variabilných úrokov, veľkého zdanenia, slabého finančného zabezpečenia a hyperinflácie.

Ekonomicky zmýšľajúci ľudia pochopili, že s príchodom decentralizovanej technológie, ktorá sľubuje úplnú anonymitu, peer-to-peer prevody a súkromnú správu svojho majetku, môže ekonomická budúcnosť vyzerať úplne inak. Z tohto dôvodu sa na mnohých vysokých a stredných školách po celom svete spustili kurzy o tom, ako blockchain funguje, ako sa dá v živote použiť a čo prináša. Univerzity sa rozhodli pripravovať svojich študentov na novú decentralizovanú budúcnosť.

Medzi univerzitami je možné nájsť mnohé kurzy, ktoré je možné absolvovať, či už priamo na univerzite alebo aj formou on-line štúdia a vzdelávania prostredníctvom internetu. Pozrime sa teda na niektoré z najznámejších univerzít a kurzov, ktoré ponúkajú:

Univerzita Harvard:

  • Úvod do blockchainu a bitcoinu
  • FinTech, vrátane záverečného certifikátu
  • Prelomová inovácia s technológiou Blockchain

Univerzita Stanford:

  • Čo potrebujete vedieť - blockchain a kryptomeny
  •  Kryptomeny a technológie blockchainu

Univerzita Oxford

  • Program Oxford Blockchain Strategy vrátane výstupného certifikátu
  • Softvérové ​​inžinierstvo blockchainu vrátane výstupného certifikátu

Massachusettský technologický inštitút (MIT)

  • Blockchainové technológie
  • Kybernetická bezpečnosť
  • Inovácie v oblasti blockchainu a digitálnej transformácie  

Univerzita Cornell

  • Základy technológie blockchainu
  • Blockchainové aplikácie z pohľadu obchodu

London School of Economics

  • Investovanie do kryptomien
  • Základy blockchainových technológií

Princeton University

  • Bitcoin a kryptomenové technológie

A to sú len tie najznámejšie univerzity. Existuje mnoho ďalších univerzít, ktoré integrovali vzdelávanie v tejto oblasti a to vrátane výstupných certifikácií. Napríklad univerzita v Nikózii má najmenej desať kurzov o blockchaine a dokonca aj študijné programy ako napríklad:

  • MS Computer Science (koncentrácia blockchainu)
  • MS digitálna mena.

Ak máte pocit, že krypto je oblasť, v ktorej by ste chceli pracovať, ktorej by ste sa chceli venovať vy, či v budúcnosti vaše deti, tak je už teraz mnoho možností, ako sa na túto výzvu pripraviť.

Ak sa človek snaží získať vzdelanie na prestížnej univerzite, tak vie, že je potrebné zaplatiť školné a mladí ľudia si často berú pôžičky, alebo im s financovaním pomáhajú rodičia. Mnohé vzdelávacie inštitúcie akceptujú kryptomeny, ako možnosť platby za školné. Napríklad medzi takéto univerzity patrí univerzita v Nikózii alebo King’s College. Ak však napríklad v zozname vašu vysnívanú univerzitu nenájdete, tak možno prichádza riešenie, ktoré môže v budúcnosti pomôcť.

Student Coin je prvá krypto platforma (aktuálne vo fáze ICO spustenia), ktorá je vyvinutá špeciálne pre študentov a umožňuje navrhovať, vytvárať a spravovať svoj vlastný token a uviesť ho do predaja na základe návrhu crowdfundingu. Z takto získaných peňazí môže študent financovať svoje školné a po ukončení štúdia a nájdení si dobrej práce následne vrátiť peniaze investorom. Z pohľadu investorov sa jedná o investíciu do vzdelania svojich budúcich zamestnancov, či manažérov.

S blockchainom sa zároveň spomína ďalší problém, ktorý vie blockchain elegantne vyriešiť. Tým problémom je jednoduchosť falšovania titulov a diplomov o vzdelaní, pomocou ktorých niektorí absolventi získavajú skvelé pracovné miesta. Ani na Slovensku nemusíme za podobnými príkladmi ďaleko chodiť....stačí sa pozrieť do parlamentu. A prečo práve blockchain? No preto, lebo údaje zapísané do blockchainu sú decentralizované, nemenné, nesfalšovateľné a nedajú sa skorumpovať. Z uvedeného dôvodu v roku 2017 vyvinula MIT, inovatívna spoločnosť, platformu, ktorá umožňuje univerzitám prepojiť „diplomy“ s blockchainom.  Prostredníctvom tejto aplikácie je spoločnostiam a záujemcom možné poskytnúť odkaz, ktorý potvrdzuje autentickosť absolvovaného štúdia ich potenciálnych zamestnancov, či kolegov. Uvedená skutočnosť je zároveň pohodlnejšia aj pre študentov a absolventov, pretože nepotrebujú napríklad svoje diplomy overovať na matrikách, či úradoch a platiť zbytočné poplatky a tráviť na úradoch zbytočný čas. Ak budú používať všetky univerzity po celom svete podobnú blockchainovú aplikáciu, tak sfalšované tituly sa stanú históriou. Samozrejme existuje ešte mnoho funkcií, aplikácií a technológií, ktoré je potrebné vyvinúť, aby sa blockchain úplne integroval do vzdelávania a umožnil úplný prechod. Ktovie, možno je to bližšie ako si myslíme.... Sme na to pripravení?