Info z „kuchyne“ Polkadot, Cardano a Polygon

Polkadot

Ekosystém Polkadot aktuálne ukončil prvú várku parachain aukcií, ktoré priniesli podľa analytických údajov spoločnosti CoinShares do ekosystému Polkadot takmer 2,5 milióna dolárov. Aktuálne sa zdá, že dôvera investorov v Polkadot opäť stúpa. Aktuálne sa DOT obchoduje za 24,91 USD, pričom za posledných 24 hodín vzrástol o takmer 4%. Prvými piatimi víťazmi parachain aukcií sú Acala, Moonbeam, Parallel Finance, Astar a Clover. Projekty, ktoré vyhrali aukciu budú bežať všetky paralelne vedľa seba a budú jednoduchým spôsobom, ako parachain sloty začlenené do siete Polkadot, pričom všetky tieto blockchainy majú rôzne prípady použitia.  

Gavin Wood, zakladateľ siete Polkadot povedal: „Žiadny návrh blockchainu nefunguje optimálne pre všetky prípady použitia. Každý reťazec prichádza s kompromismi, vďaka ktorým je dobre použiteľný pre niektoré aplikácie a avšak pre iné nie. Model parachainov bol vytvorený s vierou, že budúcnosť Web 3.0 bude zahŕňať mnoho typov rôznych blockchainov, ktoré budú navzájom spolupracovať.“

Celý ekosystém Polkadot je aktuálne „nabitý“ očakávaniami spojenými s ďalšími parachain aukciami, ktoré budú spustené 23. decembra. Táto funkcia parachainov umožní v systéme Polkadot spustiť viaceré blockchainové aplikácie, pričom zatiaľ v teoretickej rovine by ďalší pozitívny vývoj mohol ohroziť miesto ekosystému Ethereum, ako trhovej jednotky pre DeFi (decentralizované financie) a DApps (decentralizované aplikácie). 

Cardano

Zakladateľ Cardano, Charles Hoskinson, sa v blogovom príspevku vyjadril, že je presvedčený, že blockchainové projekty, ako Cardano, na ktorom vývoji sa neustále pracuje, budú v budúcnosti „všadeprítomné ako internet a budú ich využívať miliardy ľudí po celom svete“. Podľa jeho vyjadrenia, bude tento typ prijatia trvať možno roky až desaťročie, kým sa to prejaví, avšak vývojári neustále pracujú a napredujú v práci a nasadzovaní nových softvérových upgradov, a to napriek „humbukom“, ktoré ho sprevádzajú v aktuálnom cenovom cykle. Hoskinson poznamenal, že byť lídrom v kryptomenovom priestore je „veľmi ťažké“, pretože neexistuje nič iné, ako neustála práca, ktorá je 7 dní v týždni a 24 hodín denne spájaná s návalom informácií, škandálov, nových protokolov, konceptov od NFT a Metaverse, až po neustále sa meniace prostredie. 

Prístup vývojárov siete Cardano sa zjavne vypláca, keďže počet aktívnych adries v jej sieti sa od októbra do novembra štvornásobne zvýšil, rovnako tak sa zvýšila aktivita v sieti a zároveň sa znížili transakčné poplatky. Podľa nedávnej správy CryptoCompare počet adries v sieti Cardano prekonal hranicu jedného milióna, a to aj v čase cenového poklesu trhu s kryptomenami. Sieť Cardano začiatkom tohto mesiaca dosiahla míľnik po spracovaní 20 miliónov transakcií bez jediného výpadku. Podľa vyjadrenia Hoskinsona, sa spoločnosť Input Output Hong Kong (IOHK) už začala pripravovať aj na potenciálne budúce útoky na sieť Cardano zo strany kvantových počítačov. 

Polygon (MATIC)

Polygon (MATIC) vytvára fond vo výške 200 miliónov USD s Alexisom Ohanianom, jedným zo spoluzakladateľov sociálneho gigantu Reddit. Cieľom fondu je podporiť projekty na rozhraní sociálnych médií, hier a Web 3.0. Polygon je škálovacie riešenie navrhnuté tak, aby umožňovalo široké prijatie decentralizovaných aplikácií (DApps) na blockchaine Ethereum. Ohanian ku správe uviedol: „Dúfam, že naše partnerstvo pomôže formovať výzor nového, budúceho internetu. Stále sme v začiatkoch Web 3.0 a momentálne najviditeľnejšie príležitosti sú v oblasti hier a sociálnych sietí. Týchto niekoľko rokov prinieslo nové poznanie, ktorým je to, že obchodné modely sociálnych médií majú hlboký vplyv na náš svet. S Web 3.0 budú používatelia vytvárať hodnoty, ovládať sociálne siete a zároveň zato budú odmeňovaný. Toto nie je len iný spôsob, ako niečo zdieľať a byť online. Vymýšľame nové, vysoko dôveryhodné prostriedky na prenos samotnej kultúry.“