Inflácia v USA na úrovni 7,8%

Aktuálne zverejnené údaje indexu spotrebiteľských cien (CPI) Spojených štátov amerických za december 2021 ukazujú, že inflácia dosiahla 7,8% %, pričom medzimesačne vzrástla o 0,5 %. Bitcoin po tejto správe vystrelil a dosiahol cenu takmer 44.000 dolárov, po predchádzajúcom prepade k úrovni 40.000 USD.

Pred týmto oficiálnym oznámením boli všetky sociálne siete plné špekulácií. Podľa prieskumov až 53% sledovateľov očakávalo, že CPI prekročí úroveň inflácie 7%. Makroekonomický špecialista a kryptomenový analytik Lyn Alden uviedol, že graf inflácie za posledných 10 rokov konečne všetkým otvára oči. Nic Carter zo spoločnosti Castle Island Ventures pred aktualizáciou údajov žartoval, že sa „teší na to, ako bude inflácia vytlačená na dvojciferné číslo“.

Miera inflácie je jedným z prvoradých ukazovateľov rastu a ekonomiky krajiny. Aktuálne zverejnená inflácia je najvyššou mierou inflácie USA od 80. rokov minulého storočia. Tradičné trhy vrátane kryptorhov po tejto správe odštartovali v zelených číslach....