Hrozí pokles ceny Bitcoinu?

Podľa analýzy bitcoinovej siete, ktorú 8. mája vypracoval Ali Martinez, expert pre krypto trh, bitcoinová sieť vykazuje známky kontrakcie, čo by mohlo viesť k potenciálnemu poklesu ceny a prepadu bitcoinového trhu. Podľa zverejnenej analýzy počet bitcoinových peňaženiek klesá, čo naznačuje nižší dopyt po kryptomene číslo jeden a pokles miery prijatia používateľmi. Vo vysvetlení sa uvádza, že v prípade, keď je nižší počet bitcoinových peňaženiek, tak Bitcoin aktívne používa menej ľudí. To zase znižuje dopyt po kryptomene číslo jeden, čo môže viesť k poklesu jej ceny. Tento trend je obzvlášť znepokojujúci, keďže cena Bitcoinu bola v posledných mesiacoch relatívne dosť volatilná, pričom Bitcoin vytvoril sériu nižších cenových maxím a nižších cenových miním. Pokles miery prijatia používateľmi možno pripísať viacerým faktorom. Niektorí investori sa napríklad pravdepodobne preorientovali na iné kryptomeny alebo investičné príležitosti, zatiaľ čo iných mohli odradiť aktuálne vysoké poplatky spojené s používaním Bitcoinu, ktoré v minulom týždni vzrástli na najvyššiu úroveň od mája 2021.

Kryptoanalytik Michael van de Poppe na svojom twitter účte poznamenal, že nedávny cenový pohyb Bitcoinu na kľúčovú úroveň 29.200 USD síce prišiel, ale napriek odrazu smerom k nej nebola táto úroveň nakoniec prekonaná. Pri pohľade na ďalší možný pohyb ceny Bitcoinu Michael van de Poppe uviedol, že potenciálne „long pozície“ by sa mohli nachádzať na úrovni 27.400 alebo 26.800 USD s cieľom na úrovni 29.600 USD. Investori by teda mali byť opatrní a situáciu pozorne sledovať.

Napokon, Bitcoin (BTC) naďalej pretrváva v medveďom trhu, pričom BTC sa aktuálne obchoduje na úrovni 27.973 USD, čo predstavuje pokles o 2,87 % za posledných 24 hodín, pričom za posledný týždeň Bitcoin klesol o 1,97 %, čo naznačuje pokračovanie medvedieho trhu.

V komunite kryptomien sa 8. mája tiež objavili špekulácie a obavy z masívneho odlevu bitcoinov z Binance, jednej z najväčšej krypto burzy.

Počiatočné obavy však boli neopodstatnené, keďže väčšina prevodov bitcoinov neboli odlivy, ale jednalo sa o interné prevody na novovytvorené zmenové adresy patriace burze Binance. Podľa Julia Morena, vedúceho výskumu v spoločnosti CryptoQuant, reálne efektívne odlivy predstavovali oveľa menšie číslo a pravdepodobne došlo k odlivu okolo 10 100 bitcoinov. Prvotné informácie naznačovali, že došlo k pohybu dvoch veľkých transakcií vo výške 117 000 a 40 000 bitcoinov, čo spočiatku vyvolalo v kryptografickej komunite poplach. Neskôr však Moreno objasnil, že išlo o interné prevody Binance na zmenové adresy, a nie o výbery používateľov, čo znamená, že skutočné odlivy z burzy boli oveľa menšie, než sa pôvodne predpokladalo. Medzitým burza Binance v sérii tweetov potvrdila, že výbery bitcoinov sa na jej platforme po dočasnom pozastavení možnosti výberov obnovili. Burza uviedla, že momentálne spracováva čakajúce transakcie tak, že ich nahrádza vyššími transakčnými poplatkami, aby zabezpečila rýchlejšie dokončenie transakcií. Okrem toho spoločnosť Binance oznámila plány na úpravu poplatkov s cieľom zabrániť podobným situáciám v budúcnosti a vyjadrila odhodlanie monitorovať činnosť v reťazci a podľa potreby vykonať potrebné úpravy.

S cieľom zlepšiť efektívnosť výberov spoločnosť Binance oznámila, že jej tím pracuje na umožnení výberov prostredníctvom Bitcoin Lightning Network. Tento vývoj pomôže pri zmierňovaní preťaženia siete pri výberoch počas obdobia vysokého dopytu, keďže Lightning Network umožňuje rýchlejšie a lacnejšie transakcie mimo reťazca.