Hodnota uzavretých „staking“ vkladov v sieti Cardano dosahuje historické maximá

Aj napriek turbulentnému týždňu na kryptotrhu hodnota uzavretých „staking“ vkladov v sieti Cardano dosahuje historické maximá. Cardano (ADA) za posledných pár mesiacov dosiahlo niekoľko veľmi zaujímavých výsledkov.  Jedným zo zaujímavých ukazovateľov siete je celková hodnota uzamknutých vkladov (TVL), ktorá dosiahla nové historické maximum. Podľa analytických údajov platformy DeFi Llama, dosiahla celková uzamknutá hodnota (TVL) 2.marca, u tohto najväčšieho aktíva typu Proof-of-Stake (PoS), hodnotu 133,39 milióna USD, čím prekonala svoj predchádzajúci rekord zo 17. februára, keď bola TVL vo výške 130 miliónov USD. Hoci je aktuálna hodnota TVL o niečo nižšia, tak tento údaj je úspechom platformy Cardano. Pre porovnanie, jeho TVL hodnota 20. januára, bola mierne nad úrovňou 3 miliónov dolárov. Väčšina uzamknutých prostriedkov v sieti Cardano sa nachádza na decentralizovanej burze SundaeSwap (SUNDAE), pričom hodnota týchto uzamknutých vkladov predstavuje 118,31 milióna USD, čo je až 89,04 % z celkovej hodnoty TVL. Po SundaeSwap nasleduje burza Minswap s 12,45 uzamknutými miliónmi USD, MuesliSwap (MILK) s 2,09 miliónmi USD a ADAX Pro (ADAX) s 15.710 USD. Tento rekordný úspech je najnovším úspechom pozitívneho vývoja platformy, keď naposledy zaznamenala platforma Cardano nárast počtu krypto peňaženiek v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o takmer 5.000 pridaných peňaženiek denne.

Stojí tiež za zmienku, že prudký nárast sa zhoduje s nedávno obnoveným záujmom o kryptotrh, ako celok, po prepade ceny ruského rubľa.

Od svojho upgradu, keď sa na platforme Cardano spustili funkcie inteligentných zmlúv, rastie Cardano aktuálne veľkou rýchlosťou, čo viedlo viacerých odborníkov na kryptomeny k predpovedaniu nárastu ceny tokenu ADA na 8,18 USD do konca roka 2025. Cena tokenu ADA sa aktuálne hýbe podľa CoinMarketCap na úrovni okolo 0,92 USD. Hoci za posledných 24-hodín cena ADA zaznamenala pokles o približne 3 % , tak z týždňového pohľadu zaznamenáva Cardano všeobecne vzostupný trend. Napriek tomu netreba zabúdať na volatilitu kryptotrhu a všeobecný fakt, že trend kryptotrhu udáva predovšetkým Bitcoin.