Hashrate bitcoinu sa vracia na historické maximum

Hashrate (výpočtový výkon) bitcoinu sa za šesť mesiacov úplne zotavil po tom, čo Čína, druhá najväčšia svetová ekonomika toto leto zakázala ťažbu bitcoinov.

Uvedená skutočnosť viedla k poklesu hashrate o približne 75 % z približne 190 exahashov za sekundu (EH/s) na 58 EH/s, ktoré bolo 27. júna 2021. Odvtedy sa však hashrate iba zvyšoval, pričom bitcoinová sieť podľa údajov Blockchain.com opäť funguje na 190 EH/s. Napriek obrovskému poklesu hashratu bitcoinová sieť fungovala do značnej miery ako zvyčajne. Bitcoinová sieť si teda prešla významným testom, pokiaľ ide o schopnosť fungovať, aj keď hardvér v sieti je vystavený značnému stresu.

Úplné zotavenie za šesť mesiacov je pravdepodobne také, ako by sa dalo očakávať, keďže išlo o izolovanú udalosť, ktorá prišla iba z jednej krajiny, aj keď ekonomicky veľmi veľkej. Podľa odhadov mohla mať Čína pôvodne až 3/4 všetkej kapacity, pričom sa teraz predpokladá, že má takmer nulu, keďže bitcoinoví ťažiari popresúvali svoje prevádzky do iných krajín. Táto skutočnosť tiež ovplyvnila cenu bitcoinu počas leta, pretože ťažiari mohli potrebovať časť kapitálu nato, aby sa presťahovali do iných prijateľných jurisdikcií.  

Čínsky zákaz spôsobil vo finále to, že z kedysi dominantnej krajiny v tomto priestore sa stala krajina irelevantná, keďže sa ukázalo, že bitcoin bude fungovať aj bez Číny.