Hashrate bitcoinu sa po prepade začal zotavovať

Po prepade bitcoinu, ktorý nastal v priebehu posledných týždňov sa hashrate bitcoinu začal zotavovať zo 124 exahashov za sekundu, na ktoré sa prepadol, na súčasných 157 exahashov za sekundu

Tento pokles bol údajne spôsobený tým, že úrady v Číne zopakovali opatrenia na prerušenia ťažby bitcoinov.

Jiang Zhuoer, zakladateľ spoločnosti BTC.Top, uviedol: „Čínsky hashpower bude postupne prúdiť z Číny do zahraničia rovnako, ako sa to udialo v roku 2017. Čína tak bude hrať stále menej dôležitú úlohu v globálnej distribúcii hashpower pri ťažbe bitcoinov. Tento proces bude viesť k tomu, že európske a severoamerické ťažobné zoskupenia sa umiestnia vyššie ako čínske.

Marathon je len jedna z ťažiarskych spoločností, ktorá uzavrela dohodu o zámere so spoločnosťou Compute North, ako súčasť nového 300-megawattového ťažiarskeho centra v Texase.“

Uvedená skutočnosť môže veľmi jednoducho a dobre postupne znížiť čínsky podiel v oblasti ťaženia a Čína svojimi opatreniami tento trend len urýchli.

Hashrate bitcoinu sa postupne zotavil, pretože západní ťažiari postupne nachádzajú lacnejšiu energiu, energiu z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť Marathon napríklad uviedla, že aktuálne platia za elektrickú energiu 0,0453 USD za kWh, čo je lacnejšie ako v Číne. Ako potvrdzujú neoficiálne zdroje, tak prebiehajú ďalšie rokovania s veľkými ťažobnými podnikmi v Číne o ich presune do zahraničia.

Spoločnosť Bitmain, najväčší výrobca Asic dosiek, ktoré sa využívajú k ťažbe bitcoinov, začala koncom roku 2017 presúvať časť svojich prevádzok do Ameriky. Aktuálne opatrenia Číny, môžu byť tiež veľkým impulzom pre obchod s polovodičmi a odchod ďalších čínskych spoločností do Ameriky a Európy.

Čínski ťažiari sú v neistote už od roku 2017 a súčasné aktualizácie vyjadrení čínskych predstaviteľov ich uvádzajú do pohotovosti. Čínske spoločnosti fungujúce v krypto priemysle teda vypracovávajú svoje pohotovostné plány, aby stihli včas reagovať. Niektoré ťažiarske spoločnosti sa už presťahovali do Iránu a blízkych oblastí, do USA a do Európy. Ďalší veľký Exodus čínskych spoločností je teraz potenciálne na spadnutie, a pravdepodobne spolupráca medzi východom a západom bude pokračovať, ale tentokrát však na západe.